bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da čuvamo testo?

Kako da čuvamo testo?

Jana G.Jana G.
Početnik
1595
Kako da čuvamo testo?

Gotovo testo za picu je vrlo jednostavno za čuvanje - može se čuvati i u frižideru i u zamrzivaču. Može se čuvati u frižideru najviše tri dana, a zatim počinje da gubi elastičnost i ne može se više koristiti.

Prethodno napravljeno testo formirano u kuglu umotava se u najlon ili prozirnu foliju ili stavlja u posudu i prekriva najlonom. Kada čuvate testo za picu u zamrzivaču, potrebno je da formirate kuglice, od kojih je svaka dovoljna da napravite picu.

Svaka kuglica je umotana u najlon. Nakon odmrzavanja testa koristi se kao najobičnije sveže testo. Čuva se u zamrzivaču oko pola godine.

Najbolje je da testo ne čuvate duže od dva ili tri dana u frižideru. Što duže čuvate testo, ono više gubi elastičnost i počinje da postaje krhko. Nakon vađenja testa iz frižidera, dobro je poprskati ga sa nekoliko kapi vode i ponovo umesiti. Ako se lomi uprkos vodi, bolje je baciti ga.

Kako da čuvamo testo?

Kvalitet gotovog proizvoda zavisi od načina čuvanja testa. Testo je najbolje čuvati na temperaturi od oko 18 stepeni, ali ovo je pogodno samo za nekoliko sati skladištenja. Ovo se može primeniti samo ako je testo upakovano u kontejner otporan na vlagu ili vazduh.

Testo ne treba da dehidrira, pa se ne preporučuje da ga čuvate na vrlo toplom mestu. Istovremeno, ne sme se dozvoliti prekomerno vlaženje testa, jer od prekomerne vlage testo gubi dobre osobine i postaje neupotrebljivo.

Lisnato testo se savršeno čuva u zamrzivaču, ali kada se odmrzne, ne preporučuje se ponovno zamrzavanje. Kada je zamrznuto po drugi put, teško ga je oblikovati tokom odmrzavanja i neće narasti tokom pečenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest