Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Ideje za garnirung uz oslića

Ideje za garnirung uz oslića

Garnirunzi za oslića

Oslić je morska riba, noćni grabljivac koji se hrani rakovima, glavonošcima ili manjim ribicama. Šta to u praksi zanči u pogledu kulinarske upotrebe ribe?

Ribe grabljivice karakteriše belo krhko meso sa malo kostiju koje olakšava njihovo čišćenje. Oslić koji se u mreži prodavnica prodaje pod imenom riba oslić ima samo centralnu kost koja se lako vadi tako što se razdvoji riba iz pravca leđa. Koža koje je kod grabljivaca tvrda i debela skida se oštrim nožem. Meso se iseče na filete i prži se, peče se ili se kuva prema izabranom receptu za ribu.

Oslić koji je veoma dostupna riba, budući da je jeftina i nudi se svuda, najpogodnije je da bude spremljene na tradicionalan način - pečeni oslić u rerni sa začinima ili prženi oslić kako bi se osetio lagani prijatan ukus ribe koja je već dobila laganu boju i tanku hrskavu koricu. Kod nje nedostaje i karakterističan miris ribe što ne iziskuje jake začine koji bi je promenili. Ostaje samo da se izabere odgovarajuć garnirung za oslića.

Tradicionalnu za ovu ribu najbolji je garnirung od krompira. Može da se posluži sa prženim krompirom ili salatom od kuvanih krompira sa domaće spremljenim majonezom. Za sasvim lagan garnirung za oslića odgovarajuća je salata od paradajza. Može da se ponudi i sa kuvanim natur pirinčem ili začinjen kuvanim pirinčem. Na primer brokoli.

Oslić

Za ljubitelje eksperimenata sa različitim ukusima je recept za garnirung sa sočivom.

Potrebni sastojci su:

- 200 grama sočiva

- 50-60 grama rukole

- 1 velika šargarepa

- pola limuna

- 1 supena kašika ulja ili maslinovog ulja

- biber i so po ukusu

Način pripreme:

Sočivo uz oslić

Sočivo treba da se skuva i voda da se baci. Potrebno je da se rukola očisti, opere i iskida. Šargarepa treba da se isecka. Svi proizvodi se pomešaju i začine solju, crnim biberom i masnoćom. Limun se seče na komade i ređa se između fileta oslića i garnirunga.

Ovaj garnirung je odgovarajuć ne samo za oslića, nego i za bilo koju belu ribu. Može da se posluži i sa ribljim ćufticama.

Pogledajte još garnirunge za ribu i ukusne ideje sa oslićem među kojima je oslić sa krompirima i pohovani oslić.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni