Halapenjo su vrsta ljutih paprika meksičkog porekla. One su male, zelene ili crvena sa umereno pikantnim ukusom. Obično se koriste u tradicionalnoj kuhinji Meksika, ali su popularne u celom svetu. Mogu da se konzumiraju sirove, kuvane, dimljene, skuvane, kuvane ili čak u prahu. Osim toga ove paprike su bogate hranljivim materijama i imaju niz korisnih zdravstvenih svojstava.
Hajde da pogledamo 7 zdravstvenih koristi Halapenja
1. Bogate su hranljivim materijama - i konkretnije vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Osim toga, imaju nizak sadržaj kalorija. Njihov ukus bibera je tu zbog materije kapsaicin.
2. Pomažu u borbi sa viškom kilograma - prema mnogim proučavanjima ove ljute paprike ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i na taj način pomažu u skidanju suvišne težine.
3. Bori se sa rakom - postoji niz istraživanja koja pokazuju da kapsaicin i ovoj vrsti paprika može da se bori sa oboljenjima od raka, ako se uzima u velikim dozama. Međutim, još uvek tvrdnje nisu u potpunosti dokazane.
4. Može da bude prirodni analgetik - kapsaicin u ljutim paprikama deluje i kao prirodni analgetik. Zanimljivo je da osim kroz konzumaciju možete da smanjite bol i tako što stavite papriku na bolno mest.
5. Sprečava čireve u želucu - iako je stav sasvim suprotan, upravo da ljuta hrana može da postane uzrok čira, istraživanja pokazuju da kapsaicin smanjuje rizik od njihove pojave.
6. Bori se sa infekcijama - začini i biljke se odavno dodaju u proizvode kako bi poboljšali njihov ukus i da bi se izborili sa njihovim eventualnim kvarenjem. Ova vrsta paprika, kao i ostala ljuta hrana, sadrži jedinjenja koja sprečavaju razvoj bakterija koje mogu da postanu uzrok za infekcijske probleme.
7. Pomaže za dobro zdravlje srca - ljute papričice pomažu u smanjivanju nivoa krvnog pritiska, holesterola i šećera što sa svoje strane dovori do blagostanja celog organizma. Imajući u vidu da su ovo najčešći uzroci za probleme sa srcem, paprike bi bile izuzetno koristan proizvod za one koji su izloženi riziku od takvih oboljenja.
Komentari