Verovatno svi znate da je pita (na engleskom - paj) pečeno jelo od testa za kolače. Ima nadev od slanih, slatkih ili začinjenih i pikantnih sastojaka (namirnica).
Pita je vrsta testa sa filom. Varijacije u slanim i slatkim pitama su mnoge i uvek se možete oslaniti na vaš lični ukus.
Slatke pite se, pak, takođe mogu podeliti na tartove, kiševe, a one male veličine nazivaju se tartalete. Pripremaju se najčešće od prethodno pečene kore i voća.
Ideje za slatke nadeve za pite:
- Jabuke ili drugo voće, šećer, orasi i cimet;
- Slatko;
- Džem i rum;
- Sušeno voće;
- Sveže voće;
- Sa više vrsta džema od različitog voća;
- Razno sveže voće;
- Punjenje može biti od voća iz kompota ili kombinacija kompota;
- Džem;
- Možete dodati sveže, kokosovo ili sojino mleko i kombinovati sa bilo kojim od navedenih punjenja;
- krem od pavlake i cimeta;
- Šumsko voće;
- Orašasti plodovi u kombinaciji sa bilo kojim od gore navedenih punjenja;
- karamela i orasi;
- Sa kremom od vanile ili drugom kremom;
- Sa puterom od kikirikija.
Postoji toliko mnogo ideja za slatka punjenja za pite da sve što treba da uradite je da izaberete jednu i napravite lepu i ukusnu pitu.
Engleska pita
Sastojci:
1/2 šolje kiselog mleka, 150 g šećera, 1 jaje, 1 pakovanje maslaca, 250 g brašna, 1 kašičica sode bikarbone, sok od 1/2 limuna, Voće od 1 tegle kompota (dunje, trešnje, višnje, jagode), 2-3 kašike brašna i 2-3 kašike šećera za voće
Priprema:
Umutite mleko sa šećerom. Dodajte umućeno jaje, istopljeni maslac, sodu bikarbonu, sok od limuna i brašno. Smesu dobro promešajte i sipajte u pleh podmazan maslacem i posut brašnom. Po vrhu poređajte oceđeno voće iz kompota, koje ste prethodno uvaljali u malo brašna i granulirani šećer. Pecite voćni kolač u ne baš jakoj rerni. Po želji možete ga posuti šećerom u prahu pošto se ohladi.
Pita od jabuka
Sastojci:
4 jaja, 1/2 šolje šećera u prahu, 1/2 šolje brašna, 5 srednjih jabuka, 1 kašičica cimeta, 2 kašike šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom dok ne počnu da stvaraju mehuriće, pa postepeno dodajte brašno. Jabuke oljuštite, odstranite semenke i narendajte ih. Rasporedite ih na dno podmazanog kalupa za torte i pospite cimetom. Prelijte ih testom.
Pecite pitu od jabuka u umerenoj rerni dok ne porumeni. Kada se ohladi, okrenite je na okrugli tanjir za serviranje tako da jabuke ostanu na vrhu. Pospite je šećerom u prahu.
Pita sa maslacem i džemom
Sastojci:
250 g brašna, 125 g maslaca, 1 jaje i 1 žumance, 50 g šećera, prašak za pecivo, so, 1 teglica džema, kora od 1 limuna
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodajte maslac koji ste iseckali na kockice i izmrviti rukom do testa koje je sastavljeno od mrvica. Narendajte limunovu koricu u smesu i dodajte jaje. Umesite meko testo.
Dve trećine smese rasporedite u kalup u kome ćete peći pitu. Stavite kalup sa testom u frižider na 10 minuta. Za to vreme od ostatka testa napravite različite oblike za pokrivanje pite.
Izvadite kalup sa testom iz frižidera. Odozgo sipajte džem i ukrasite oblicima koje ste napravili. Premažite prethodno umućenim žumancem, pospite šećerom i pecite u zagrejanoj rerni na 170-180 stepeni dok ne porumeni.
Komentari