Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Ideje za slatke nadeve pita

Ideje za slatke nadeve pita

GoldGold
Šegrt
84
Ideje za slatke nadeve pita

Verovatno svi znate da je pita (na engleskom - paj) pečeno jelo od testa za kolače. Ima nadev od slanih, slatkih ili začinjenih i pikantnih sastojaka (namirnica).

Pita je vrsta testa sa filom. Varijacije u slanim i slatkim pitama su mnoge i uvek se možete oslaniti na vaš lični ukus.

Slatke pite se, pak, takođe mogu podeliti na tartove, kiševe, a one male veličine nazivaju se tartalete. Pripremaju se najčešće od prethodno pečene kore i voća.

Ideje za slatke nadeve za pite:

- Jabuke ili drugo voće, šećer, orasi i cimet;

- Slatko;

- Džem i rum;

- Sušeno voće;

- Sveže voće;

- Sa više vrsta džema od različitog voća;

- Razno sveže voće;

- Punjenje može biti od voća iz kompota ili kombinacija kompota;

- Džem;

- Možete dodati sveže, kokosovo ili sojino mleko i kombinovati sa bilo kojim od navedenih punjenja;

- krem od pavlake i cimeta;

- Šumsko voće;

- Orašasti plodovi u kombinaciji sa bilo kojim od gore navedenih punjenja;

- karamela i orasi;

- Sa kremom od vanile ili drugom kremom;

- Sa puterom od kikirikija.

Postoji toliko mnogo ideja za slatka punjenja za pite da sve što treba da uradite je da izaberete jednu i napravite lepu i ukusnu pitu.

Engleska pita

Engleska pita

Sastojci:

1/2 šolje kiselog mleka, 150 g šećera, 1 jaje, 1 pakovanje maslaca, 250 g brašna, 1 kašičica sode bikarbone, sok od 1/2 limuna, Voće od 1 tegle kompota (dunje, trešnje, višnje, jagode), 2-3 kašike brašna i 2-3 kašike šećera za voće

Priprema:

Umutite mleko sa šećerom. Dodajte umućeno jaje, istopljeni maslac, sodu bikarbonu, sok od limuna i brašno. Smesu dobro promešajte i sipajte u pleh podmazan maslacem i posut brašnom. Po vrhu poređajte oceđeno voće iz kompota, koje ste prethodno uvaljali u malo brašna i granulirani šećer. Pecite voćni kolač u ne baš jakoj rerni. Po želji možete ga posuti šećerom u prahu pošto se ohladi.

Pita od jabuka

Pita od jabuka

Sastojci:

4 jaja, 1/2 šolje šećera u prahu, 1/2 šolje brašna, 5 srednjih jabuka, 1 kašičica cimeta, 2 kašike šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom dok ne počnu da stvaraju mehuriće, pa postepeno dodajte brašno. Jabuke oljuštite, odstranite semenke i narendajte ih. Rasporedite ih na dno podmazanog kalupa za torte i pospite cimetom. Prelijte ih testom.

Pecite pitu od jabuka u umerenoj rerni dok ne porumeni. Kada se ohladi, okrenite je na okrugli tanjir za serviranje tako da jabuke ostanu na vrhu. Pospite je šećerom u prahu.

Pita sa maslacem i džemom

Pita sa slatkom

Sastojci:

250 g brašna, 125 g maslaca, 1 jaje i 1 žumance, 50 g šećera, prašak za pecivo, so, 1 teglica džema, kora od 1 limuna

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodajte maslac koji ste iseckali na kockice i izmrviti rukom do testa koje je sastavljeno od mrvica. Narendajte limunovu koricu u smesu i dodajte jaje. Umesite meko testo.

Dve trećine smese rasporedite u kalup u kome ćete peći pitu. Stavite kalup sa testom u frižider na 10 minuta. Za to vreme od ostatka testa napravite različite oblike za pokrivanje pite.

Izvadite kalup sa testom iz frižidera. Odozgo sipajte džem i ukrasite oblicima koje ste napravili. Premažite prethodno umućenim žumancem, pospite šećerom i pecite u zagrejanoj rerni na 170-180 stepeni dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest