Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Najukusniji prženi krompir se pravi ovako

Najukusniji prženi krompir se pravi ovako

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1951
Najukusniji prženi krompir se pravi ovako

Iako smatramo da je prženi krompir omiljen deci, proučavanja navode da se i odrasli koji ga ne vole mogu nabrojati na prste. Slikovito rečeno.

Istina je da otkako je "smišljen" prženi krompir - negde otprilike u 17. veku, on je stekao toliko veliku popularnost, da teško možemo zamisliti da nekada nestane sa našeg jelovnika. Nudi se u gotovo svim restoranima, kao i u lancima prodavnica brze hrane.

Činjenica je da nije posebno zdrav, ali kada ga spremate kod kuće, on nije toliko štetan. Obavezno pre toga proučite koji je krompir odgovarajuć za prženje.

Eto zašto ćemo vam ovde pokazati 5 caka prilikom pravljenja prženih krompirića u kućnim uslovima, posebno ako ne raspolažete fritezom ili pak smatrate da je prženje krompira prosto kao pasulj.

1. Krompir se seče na trakice!

Prženi krompir
Fotografija: Mariana Petrova Ivanova

Sigurno ste iznenađeni, zato što gotovo uvek gde stanete da naručite prženi krompir, on je upravo iseckan na trakice. Čak blanširani krompir, koji se prodaju po prodavnicama je iseckan na trakice.

Međutim, stručnjaci tvrde da se krompir iseckan na kockice pravilnije isprži.

Još jedan savet stručnjaka je da ostavite krompir pre nego što počnete da ga pržite otprilike 2-3 minute u mikrotalasnu rernu na režim Gril. Ako ste neprijatelj mikrotalasne rerne, ovo drugo možete da preskočite, ali upravo pomoću mikrotalasne rerne prženi krompir ostaje sa mekom unutrašnošču, čak i da ste ga prepržili.

2. Izbor odgovarajućeg tiganja

Korišćenje malog tiganja sa ciljem prženja krompira je čist gubitak vremena, jer iako se brzo sprema, krompir neće biti gotovi za tren.

Birajte veći tiganj koji može da stane dovoljna količina krompira. A što se tiče premaza, stručnjaci savetuju da tiganj bude od livenog gvožđa, a ne teflonski.

3. Izbor odgovarajuće masnoće

Domaći prženi krompir

Da bi vaš prženi krompir bio zdraviji, treba da ga pržite sa odgovarajućom masnoćom. Zaboravite na palmino ulje koje je izuzetno jeftin proizvod. Najbolje je da koristite maslinovo ulje za kuvanje ili svinjsku mast, s tim što se pomoću druge dobija tako željena zlatasta boja korice krompirića.

Ponovo sa ciljem da pretvorite pržene krompiriće u zdraviji proizvod važno je da nakon što ste ih ispržili i ocedili od masnoće, da ih ostavite na nekoliko minuta na papirnom ubrusu kako bi masnoća maksimalno otklonila sa hrane.

4. Dobro zagrejte masnoću pre nego što stavite krompiriće da se prže!

Da bi vaši krompirići bili savršeno isprženi, onda treba da ih stavite kada je masnoća veoma zagrejana. Nije neophodno da ih mešate, već kada počnu da dobijaju boju koju želite možete čak da smanjite ringlu i da nastavite prženje pod poklopcem. Kada primetite da su skoro gotovi, ponovo pojačajte ringlu, skinite poklopac i pržite tako otprilike 1-2 minute.

5. Ne zaboravite začine!

Prženje krompira

Jasno je da uz pržene krompiriće ide so, kao i crni biber. Ali takođe možete da ih začinite suvim beloim biberom, kuminom, čilijem u prahu i dr. Važno je da ne zaboravite da svi začini u prahu veoma brzo gore, zbog čega treba da budu dodati na kraju prženja. A sveži začini kao što su peršun, mirođija, ruzmarin i drugi se dodaju kada su krompirići već isprženi.

Pogledajte još kako da pripremite pržene krompiriće u rerni.Za varijacije domaćih prženih krompirića pogledajte naše recepte za tortilje. Različite mogućnosti za krompir u rerni vam garantuju zdrav obrok.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest