Malidžano ili zeleni ajvar je tradicionalni balkanski namaz, koji po boji nekad liči i na pesto. Priprema se osnovno od pasiranog patlidžana, zelenih paprika, belog luka, suncokretovog ulja. Ime je dobio od italijanske reči za patlidžan - melanzane.
Karakterističan je za Makedoniju, ali je popularan i u drugim balkanskim zemljama - Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, gde je recept za malidžano ima nekoliko promena.
Na primer u nekim mestima dodaju u patlidžan i paprike, sir, orašaste plodove. U svakom slučaju rezultat je uvek izuzetan i krajnji sastojak je zaista očaravajući.
Malidžano se servira uvek sa parčetom hleba. A kada se u njega dodaju masline ili sir, dobijamo nezaboravan sendvič.
Evo kako sami da pripemite najukusniji domaći malidžano:
Recept za malidžano
Potrebni sastojci: 2 srednje patldižana, 1 kg zelenih paprika, 1/2 glavice belog luka, 70 ml ulja, 2 supene kašike sirćeta, so po ukusu.
Način pripreme: Operite paprike i osušite ih. Očistite od semenki. Stavite ih u pleh, obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni dok ne budu gotove. Takođe isto uradite i sa opranim i osušenim patlidžanom.
Nakon što se povrće ohladi, oljuštite od ljuspica i očistite dobro. Stavite ih u secka zajedno sa drugim sastojcima. Pasirajte dok ne dobijete pire. Servirajte sa parčetom hleba i sirom.
Komentari