Mnogi ljudi smatraju da pripemanje razvučenih kora za pitu nije jednostavan posao i da je zadatak samo za iskusne kuvare.
Ali mi želimo da vam unesemo malo uverenosti i da vam predstavimo jedan recept za kore za pitu s kojim čak i početnici u kuhinji mogu da pripreme fine kore za pitu.
Pripremite:
Brašno - 600 g
Mlaku vodu - 300 ml
So - 1 kašičicu
Ulje - 1 supenu kašiku, za testo
Za razvlačenje kora - 200 ml
Sirće - 1 supena kašika
Prvo prosejemo brašno, pravimo udubljenje i u njega sipamo mlaku vodu, so, ulje i sirće. Umesimo meko testo koje se ne lepi - ovo oduzima otprilike 20 minuta. Da bismo bili sigurni da je testo dobro umešeno, po njemu treba da se formiraju balončići.
Testo delimo na 8 delova i oblikujemo male pogače. Uzimamo jednu od njih i obilno je premazujemo uljem, na nju stavljamo drugu pogaču i nju nauljimo. Ovo se ponavlja i sa drugim lopticama testa. Ostavljamo da odstoje otprilike 20 minuta.
Nakon toga uzimamo prvi par pogača, razvijamo da se dobije kora veličine tanjira. Stavljamo je na veliku krpu ili stolnjak i počinjemo da je rastežemo od sredine ka kraju tako što neprestano stavljamo ulje.
Ruke guramo ispod kore i pažljivo rastežemo sredinu i polako ih izvlačimo ka krajevima.
Nakon što razvučena kora za pitu postane skoro providna, iseku se krajevi. Stavlja se nadev, uvija se rolat, ređa se u nauljenu tepsiju i na kraju pita sa razvučenim korama se peče.
Komentari