Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da čuvate sveže začine?

Kako da čuvate sveže začine?

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
82014
Zeleni začini

Postoji mnogo opcija za čuvanje svežih začina - njihovo zamrzavanje, sušenje i pravljenje jakih aromatičnih prahova - ovo je veoma dobra opcija ako imate velike količine zelenog luka. Ali kako da naše sveže začine zadržimo svežim duže vreme?

Teglu ili čašu za vodu delimično napunite vodom i stavite krajeve stabljika začinskog bilja u vodu u tegli (isecite mali deo stabljika bilja). Začini treba da budu dobro osušeni i da na njima nema vlage (ako ima vlage, mnogo će se brže pokvariti, pa nakon što ih isperete, ostavite ih na kuhinjskom papiru).

Ako čuvate začinsko bilje u frižideru, pokrijte vrh tegle prozirnom plastičnom kesom.

Korijander voli hladne temperature i treba ga čuvati u frižideru.

Peršun i mirođija se mogu čuvati na sobnoj temperaturi ili u frižideru. Prema Haroldu McGaheiu, bosiljak je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, jer je podložan oštećenju od hladnoće.

Promenite vodu posle nekoliko dana i uklonite požutele listove, inače zeleni začini neće moći da zadrže svoja svojstva. Sveži peršun, mirođija, celer, korijander, bosiljak i drugo sveže začinsko bilje mogu ostati sveži do 2 nedelje ili duže kada se čuvaju na ovaj način.

Druga opcija je da sveže začinsko bilje poređate u jednom sloju na blago vlažan kuhinjski papir (tako se neće zgnječiti), urolati ga i čuvati u plastičnoj posudi (ako koristite plastičnu kesu postoji šansa da se začini zgnječe). Čuvajte posudu u frižideru.

Sveži začini

Čuvajte začine tako što ćete uvek ukloniti mali deo osnove stabljike i ukloniti svo promenjeno ili osušeno lišće.

Neki mirođiju i peršun čuvaju tako što ih stavljaju u suvu teglu, zatvorenu, koja se stavlja u frižider (ne smeju da budu mokri, ako ste ih isprali, ostavite da se osuše na kuhinjskom papiru pre nego što ih stavite u teglu) i na taj način ćete povećavati vreme tokom kojeg će biti sveži.

Čuvajte bosiljak tako što ćete odrezati deo osnove stabljike i staviti ga u posudu, vazu ili teglu, sa centimetar ili dva vode na dnu, baš kao buket cveća. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi na svetlom mestu, ali van direktne sunčeve svetlosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest