Da li je avokado voće?

Joana StoyanovaJoana Stoyanova
Početnik
8
Da li je avokado voće ili povrće?

Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima, koristi avokada je mnogo.

Ovim člankom želimo da stavimo kraj na debatu da li je avokado voće ili povrće.

Voće ili povrće?

Avokado je voće. Ili tačnije - botaničari ga određuju kao krupno voće sa jenim semenom.

Iako nije toliko sladak kao većina drugog voća, ipak se uklapa u definiciju voća, koja je sladak i mesnat plod drveta ili druge biljke, koji sadrži semenke i može da se konzumira kao hrana.

Avokado potiče iz Meksika i njegovi plodovi rastu na drveću. Njegova unutrašnjost je kremasta i ima glatku teksturu, a spolja je pokriven neravnim, tvrdim, tamnozelenim ili crnim omotačem.

Polovina malog avokada (ili jedna trećina avokada srednje veličine) koji ima otprilike 50 g, smatra se jednom porcijom. Sadrži otprilike 94 kalorije i bogat je zdravim mastima i hranljivim materijama različitih zdravstvenih koristi.

Kako da razlikujemo voće od povrća

Avokado

I voće i povrće dolazi od biljaka, tako da je ponekad teško razgraničiti šta je šta. Zapravo, ne postoji zvaničan način da se utvrdi razlika. Međutim, osnovna botanička razlika se sastoji u tome od kog dela biljke potiču.

Dok voće započinje svoj život od cveta biljke i često sadrži semenke, povrće obično uključuje stabla, cvetne pupoljke, korenje ili listove.

I uprkos tome što ovo nisu naučna razgraničenja, ona treba da budu dovoljna kako biste mogli da razgraničite većinu voća i povrća. Sa kulinarske tačke gledišta nego povrće se često kategorizuje kao povrće.

Voće koje se obično smatra povrćem

Avokado nije jedino voće, koje možete uzeti kao povrće. Neko voće može da prođe kako kao voće, tako i kao povrće. To je voće sa botaničke tačne gledišta, ali se kategorizuje kao povrće u kuvanju ili nutricionizmu.

Evo i nekih od njih:

- paradajz;

- krastavci;

- tikvice;

- bundeve;

- skvoš bundeva;

- masline;

- patlidžan;

Kako da uključite avokado u svoj režim ishrane?

Salata sa avokadom i jajima
Fotografija: Albena Asenova

Avokado ima mnogo kulinarskih primena. Najčešće se koristi prilikom spremanja gvakamolea. Proces je jednostavan i uključuje gnječenje avokada u pastu i njegovo mešanje sa limunovim sokom. Nakon toga mogu da se dodaju začini po izboru poput crvenog luka, mladog luka, čilija, paradajz ili pak paprike.

Avokado može da se jede i sirov, a za bolji ukus možete dodati prstohvat soli i bibera. Takođe može da se doda i u salate. Zahvaljujući visokom sadržaju masto ono pomaže u apsorpciji vitamina iz drugogo povrća u hrani. Pored toga, njegova glatka i kremasta struktura čini ga odličnim izborom za pudinge ili koktele.

I još jedna prednost avokada - može da se koristi kao zamena za maslac - bilo da je to za mazanje ili za pečenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest