Tokom hladnih meseci jesenje i zimske sezone, jedan plod iz bašte osvetljava trpezu svojom sunčanom bojom, greje nas svojim prisustvom, dajući vitalnost i dobro raspoloženje u radnim danima. To je bundeva.
Zdravstvene koristi ovog jedinstvenog voćnog povrća su dobro poznate i zaslužne su za vitamine A, grupe B, C, PP, K, kalcijum, kalijum, proteine, vlakna, polinezasićene masne kiseline i sve druge korisne hranljive sastojke koji brinu o zdravlju. očiju, kostiju, moždanoj aktivnosti, aktivnosti crevnog trakta.
Zdrava bundeva se danas sprema na mnogo različitih načina, ali jedan posebno vole mladi i stari. To je čorba od bundeve. Malo ljudi zna da se dugo bundeva pripremala uglavnom u pečenom obliku, a tek u 18. veku prva krem čorba od bundeve je pripremljena u Francuskoj. Ovaj francuski novitet brzo je ušao u kuhinju svih naroda, koji sopstvenim začinima i pomoćnim proizvodima oblikuju jelo po svom specifičnom nacionalnom ukusu.
Stoga, danas možete probati bilo koju verziju čorbe od bundeve - sa morskim plodovima, sa dimljenim mesom, sa sirom, pečurkama, pavlakom. Aroma ovih primamljivih jela naglašena je začinima poput đumbira, ruzmarina, celera, žalfije, a njihova kombinacija sugeriše iz koje nacionalne kuhinje potiče recept.
U ponudi su bundeva sa kokosovim mlekom iz Vijetnama, čorba od bundeve i pirinča iz Uzbekistana, čorba od bundeve i slatke paprike i korijandera iz Meksika, čorba od bundeve i belog luka iz Engleske, čorba od bundeve i morskih plodova iz Japana i francuska krem čorba od bundeve, koje treba probati.
Ukus je prvi, ali ne i jedini razlog da se ova zanimljiva tečna hrana često uključuje u jelovnik. Zdravstvene koristi čorbe od bundeve su isto tako impresivne. Nije slučajno da nutricionisti čorbu od bundeve uključuju u skoro svaki terapeutski ili profilaktički meni. Ovaj zaista kraljevski dar jeseni je univerzalni zagovornik našeg opšteg zdravlja.
Korisna čorba od bundeve normalizuje rad srca, jača krvne sudove, čisti jetru i bubrege, poboljšava bistrinu očiju, smiruje nervni sistem i uopšte produžava mladost.
Ako se redovno nalazi na trpezi, ova lagana hrana će ubrzati metabolizam i podržati gubitak težine. Ima blago diuretičko dejstvo koje štiti od nadimanja želuca, a laksativno dejstvo štiti od problema sa defekacijom.
Čorba od bundeve je korisna za trudnice, jer upozorava na mučninu kod toksikoze, nedostatak vitamina, anemiju i sprečava lomljenje noktiju.
Dugotrajna upotreba ove ukusne i prijatne namirnice doprinosi sprečavanju nastanka ćelija raka, štiti organizam od slobodnih radikala.
Na kraju, ali ne i najmanje važno, to je hrana koja se lako priprema i pristupačna je, koju telo lako apsorbuje, svakodnevno dobijajući vitamine, mineralne soli, vlakna i organske kiseline koje su mu potrebne.
Sada znate zašto je čorba od bundeve korisna. Pripremajte je češće, posebno u jesen i zimu, da biste bili zdravi i puni energije.
Takođe pročitajte kako napraviti ukusnu pečenu bundevu, kako zamrznuti bundevu i zašto piti sok od bundeve.
Komentari