Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Namirnice koje čiste organizam

Namirnice koje čiste organizam

AdminAdmin
Glavni urednik
24535
Jesti jabuku

Postoji mnogo namirnica koje imaju efekat čišćenja na organizam i koriste se za programe detoksikacije.

1. Limun i drugo citrusno voće. Ovo voće ima snažan efekat čišćenja jetre i žuči. Sastav limuna uključuje vredan sastojak, koji se smatra najvećim "usisivačem" organizma.

Konzumiranje limuna ili drugog južnog, citrusnog voća bogatog limunskom kiselinom pomaže organima da se očiste. Jetra igra važnu ulogu u metabolizmu masti, njeno pravilno funkcionisanje je preduslov za mršavljenje, a zahvaljujući citrusima to može postati mnogo izvodljivije.

Pomorandža i citrusno voće

2. Kupus i drugo povrće porodice kupusnjača. Biljke kupusnjače kao što su brokoli, celer i kupus takođe deluju pročišćavajuće na organizam. Razlog ne leži samo u vlaknima, ona sadrže vitamine i minerale koji su vitalni za optimalno dobro zdravlje. Celer je prirodni izvor natrijuma i drugih elektrolita koji pomažu u regulisanju tečnosti u telu.

3. Zelene jabuke. Plodovi se koriste za podsticanje pravilnog varenja. Nutricionisti preporučuju polako žvakanje zelene jabuke ili kruške na sobnoj temperaturi za početak dana. Ovo aktivira probavne sokove i čisti telo.

4. Tropsko voće. Bogato je digestivnim enzimima. Ananas i papaja su voće koje najjače pročišćuje organizam. Drevni iscelitelji su ih koristili od davnina za dezinfekciju tela od parazita.

5. Korenasto povrće. Korenasto povrće bogato vlaknima, kao što su šećerna repa, repa i krompir, korisno je za čišćenje debelog creva. Izuzetno je bogato još jednim važnim sastojkom – kalijumom.

Pošto visokokalorično povrće raste u zemljištu – ono apsorbuje mnoge važne minerale kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink iz zemlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest