Bonapeti.rs»Članci»Kulinarske Vesti»Kako da napravimo kandirano voće?

Kako da napravimo kandirano voće?

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
121969
Kako da napravimo kandirano voće

Svi vole kandirano voće. Ovi šareni komadi bogatog ukusa, kuvani u gustom šećernom sirupu zamene su za slatkiše u dijetama, a koriste se i za dekoraciju peciva i pripremanje deserata.

Kandirano voće se smatra niskokaloričnim i zdravim slatkišem, koji se može uključiti u ishranu. Pored toga, veoma je korisno, jer sadrži vlakna, vitamine, minerale i mikro elemente u koncentrovanom obliku.

Kako pripremiti kandirano voće?

Neki kuvari početnici postavljaju pitanje od čega se može napraviti kandirano voće? Odgovor je jednostavan - od bilo kog voća. Od jabuka i krušaka, do krastavaca i cvekle, kao i kore od pomorandže, dinje i lubenice, postaju sirovina za kandirano voće. Dakle, hajde da naučimo kako da pravilno napravimo kandirano voće kod kuće tako da bude lepo, mirisno i meko.

Prethodna obrada voća

Kandirano voće

Plodovi se dobro operu, očiste od semena i iseku na sitne kriške – što su sitniji komadi, to su bolje natopljeni sirupom i lakše se suše. Ako ste odlučili da napravite kandirane citruse (poput pomorandže i limuna), bilo bi dobro da ovo voće prethodno potopite nekoliko sati u hladnu vodu, često menjajući vodu. Ovo će oprati gorčinu sa kore ovog voća.

Pre pravljenja kandiranog voća od kruške, bundeve, jabuke i šargarepe, moraju se prokuvati u ključaloj vodi. Breskve i kajsije se kuvaju 3 minuta, jabuke, dunje i kruške - 5 minuta, kore citrusa - 7 minuta, šargarepa i bundeva - 10 minuta. Dinju i lubenicu ne treba prethodno blanširati.

Priprema sirupa

Kandiranje voća

Uzmite 300 g šećera u 300 ml vode i kuvajte sirup 10 minuta. Kvalitet kandiranog voća zavisi od konzistencije sirupa – na primer, gust i prejak sirup čini komadiće voća previše mekim i lišava ih elastičnog jezgra, što se ceni u kandiranom voću. S druge strane, previše tečan sirup ne dozvoljava da se voće ušećeri.

Voćne kriške potopite u sirup, prokuvajte 15 minuta i ostavite unutra najmanje dva do tri sata.

Za različito voće, povrće i voće vreme obrade može varirati - sve zavisi od stepena njihove mekoće i sočnosti.

Sušenje kandiranog voća

Pripremanje kandiranog voća

Stavite kriške voća na sito ili u cediljku da se ocedi sirup, a zatim kandirano voće prebacite na drvenu dasku i ostavite dan-dva, povremeno okrećući da se ravnomerno osuši.

Kandirano voće može se posuti kristal šećerom, šećerom u prahu i vanilom. Čuvate ga u dobro zatvorenoj staklenoj tegli - tako dugo zadržava mekoću i svežinu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest