Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Ovo su 4 najmirišljavije hrane na svetu!

Ovo su 4 najmirišljavije hrane na svetu!

Monika IvanovaMonika Ivanova
Šef kuhinje
1421
Lutfisk

Miris je jedno od najbolje razvijenih čula i mnogo puta mu potpuno verujemo, čak i ako nismo videli ili dotakli to nešto. Ovo čulo nam je od izuzetnog značaja kad govorimo o hrani.

Pomislite samo da li možete da osetite ukus hrane kada ste bolesni i nos vam he zapušen. Ako izgubite miris vi automatski gubite i osećaj za ukus, jer oni dolaze u kombinaciji da bi funkcionisali pravilno. Sad ćemo vam predstaviti dokazano najjaču mirisnu hranu koju nećete pomešati čim pomirišete.

Burgundski sir - nije jedini sir koji jako miriše, ali sigurno je da je sir sa najneprijatnijim i najizraženijim mirisom. Prema nekim tvrdnjama u prošlosti u Francuskoj bilo je zabranjeno njegovo prenošenje u javnom transportu, jer je njegov oštar miris uzrokovao užas.

Plavi sir

Sušena riba - uobičajena i često sretana hrana, čiji je miris lako prepoznatljiv nezavisno u kom se delu sveta nalazite.

Lutefisk - tipično norveško jelo, koje prema većini ljudi, ima ukus sapuna. Bukvalno označava "ljigavu ribu", zato što da bi se spremila, bela riba se natopi u želatinastu strukturu, kojom se napoji, a krajnji rezultat obrade tog "delikatesa" moža da se pokaže i kao opasan po život, jer se riba tretira sa kaustičnom sodom.

Kivijak - sprema se od kože foke, koja se puni s hiljadu malih ptica zajedno s perima i svi ostalim. Koža se zašije, zatrpa se kamenjem i ostavi da prezimi ispod snega kao da je u frižideru. Za to vreme enzimi u stomaku razgrađuju ptice i tako se dobije Kiviak izuzetno neprijatnog mirisa.

Ako vam se desi da ste u blizini neke od ove češće ili ređe sretane hrane, sigurno ćete im ostetiti miris iz daljine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest