bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li su korisne koštice kajsije?

Da li su korisne koštice kajsije?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2302
Koštice kajsija

Kajsija je veoma korisno voće. Još od davnina se kajsija ceni kao voće, a poznato je da sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezium, natrijum, gvožđe, provitamin A i druge. Preporučuje se kod anemije i nekih vrsta onkoloških oboljenja.

Kod nas se često koriste koštice kajsije umesto badema. Imaju visok sadržaj proteina, omega-6 masnih kiselina, vitamin B15 i vitamin B17, poznatiji još kao amigdalin, gvožđe i kalijum. Konzumiranje koštica kajsije se treba konzumirati u ograničenim količinama.

Osim što sadrže veliki broj korisnih materija, u košticama kajsije se nalazi i štetna materija cijanogen glukozid amigdalin. Amidgalin u malim dozama ima dokazano antikancerogeno dejstvo. Kada jednom dospe u želudac, on oslobađa cianide, koji mogu da razgrade tumore u organizmu. Kod velikih količina ove materije može da se pojavi i trovanje.

Toksično dejstvo cianida se ogleda u sposobnosti da blokira važne enzimske sisteme koji učestvuju u snabdevanju ćelija kiseonikom. Zatim dolazi do poremećaja ćelijskog metabolizma, pa samim tim dolazi i do razvoja hipoksije tkiva - smanjenje ili potpuni nedostatak kiseonika u važnim tkivima i organima za život čoveka.

Kajsije

Za odraslog čoveka sadržaj amigdalina u 50 koštica može biti doza sa fatalnim ishodom nakon konzumacije.

Smrtonosna doza amigdalina - 1 gram - nalazi se u 100 g koštica kajsija.

Za svaki organizam je ova doza individualna. Dozvoljena jednokratna konzumacija koštica kajsija prema specijalistima je 50 komada.

Narodna medicina savetuje da se dnevno jede oko 10-15 komada koštica kajsija, kako bi se izbegli i najmanji toksični efekti - vrtoglavica, mučnine, povraćanje, snižavanje arterijskog pritiska, osećaj slabosti, glavobolje.

Neprestana istraživanja koja se bave kancerogenim oboljenjima dokazuju da je glavni uzrok ovih oboljenja nedostatak vitamina B17. Rešenje je veoma prosto - dovoljno je da jedete po 2 - 3 koštice kajsije dnevno i verovatnoća da nekada obolite od raka postaje veoma mala. Naravno, ne treba konzumirati mnogo koštica odjednom, kako ne bi došlo do neželjenih efekata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest