Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi šećerni sirup za kolače

Kako se pravi šećerni sirup za kolače

Nina NordNina Nord
Džedaj
11516
Šećerni sirup

Pri pripremi mnogih kolača i torti traži se prelivanje kore šećernim sirupom. Osnovno pravilo je da jedno od ta dva treba da bude hladno - ili kora ili sirup.

Bolja varijanta je u kojoj se sirup ostavi da se ohladi do sobne temperature i s njim se zalije kora koja je odstojala bar 4 sata nakon pečenja.

U suprotnom ispečeno testo može da omekša i da se pretvori u kašu. Sirup se priprema tako što se pomešaju šećer i voda u odnosu dva dela šećer, tri dela voda.

Promešaju se i stave na ringlu, ali tako da se zagreva samo jedna strana posude. Na suprotnoj strani posude će se skupljati pena koja povremeno treba da se odstrani.

Kada se smanji formiranje pene, šerpa se stavi na jaku vatru i kuva se dok se ne napravi šećerni sirup neophodne gustine. Po želji možete da dodate esenciju ruma ili vanile u sirup.

Koh

Ne aromatizuje se vreo sirup, jer će aromatične materije ispariti iz njega za sekund. Za aromatizaciju sirupa mogu da se koriste voćni sokovi.

Sa sokovima ne treba da se preteruje jer mogu previše da razrede sirup i da postane vodenast što će dovesti do pretvaranja kolača u kašu.

Možete da aromatizujete šećerni sirup vinom. Koristi se jedna kašika belog vina ili rozea. Limunov sirup ćete dobiti dodajući sok od pola limuna.

Možete da koristite umesto limunovog soka jednu kašiku likera od limuna. Konjak takođe daje odličnu aromu - dodaju se dve kašike konjaka.

Šećerni sirup za kolače može da se aromatizuje kafom - neophodne su dve kašike veoma jake i guste kafe. Ovaj sirup se koristi za torte i kolače sa prelivom od kafe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest