bonapeti.rs»Članci»Vrste Gljiva»Šitake Pečurke

Šitake Pečurke

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4028999
Šitake

Šitake pečurke su medicinske gljive, čiji se naziv sastoji od ši - kesten i take - drvo, što bukvalno znači - pečurke koje rastu na drvetu. Ovo drvo uglavnom raste oko hrasta, kleke i graba. Šitake rastu u Japanu i Kini, a do danas su se rasprostranile po celom svetu.

Šitake pečurke su poznate još i kao imperatorske pečurke, jer još od davnina su poznata njihova moćna lekovita svojstva. Za vreme imperatorske dinastije Min Šitake, ova vrsta pečurke postaje popularna. Zanimljivo je da su sve ubrane pečurke ove vrste odlazile na dvor, pa ova veoma korisna namirnica nije bila poznata "običnom" narodu. Na imperatorskom dvoru Šitake su se smatrale kako veoma korisnim za zdravlje, tako i veoma moćnim afrodizijakom.

Boja drške Šitake pečurke varira od beličaste pa sve do braonkaste i može imati dužiu od 3 do 5 cm, a debljinu do 1.3 cm. Meso pečurke je belo, a ispod kožice braonkasto. Ima prijatnu aromu. Telo se sastoji od šešira i drške, dok su lamele Šitake pečurke bele, gde nešto kasnije dobijaju sivo - braonkastu boju. Spore su glatke i bele.

U Kini se Šitake pečurke nazivaju eliksirom života. Istraživanja u vezi sa mehanizmom delovanja ovih pečuraka traju više od 50 godina, a koristi koje imaju po zdravlje čoveka je mnogo. Šitake se mogu koristiti za lečenje pojedinih oboljenja, ali. takođe, mogu biti odlična prevencija.

U istočnoj narodnoj medicini su Šitake namirnica koje se smatraju da utiče na krvotok, što zvuči kao fraza, ali to je tako samo ako ne poznajemo sve blagodeti ovih pečuraka, koje su poznate po svom antikancerogenom dejstvu.

Sastav Šitake pečuraka

Šitake pečurke su veom bogate velikim brojem korisnih polisaharida, lentainacina i lentinana. Takođe, u njihov sastav ulaze i belačevine, esencijalne aminokiseline, vitamini A, B1, B2, B12, kao i vitamini C, E i D. Šitake su veoma bogate kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem i silicijumom.

Posebnu pažnju treba obratiti na sastojak lentinan, koji je, u stvari, vodonik, za koga se smatra da aktivira antikancerogenu zaštitu imunog sistema.

Koristi od Šitake pečuraka

Pečurke šitake

Šitake pečurke se smatraju neverovatno korisnim za zdravlje čoveka. Dokazano je da su ove pečurke moćan stimulans imuniteta, a takođe imaju i odlično antivirusno dejstvo. Šitake imaju neverovatno regenerativno svojstvo, koje pomaže u borbi sa hroničnim umorom.

Nesumnjivo, najkorisnije svojstvo Šitaka jeste njihovo antikancerogeno dejstvo. Japanski lekari su odavno utvrdili da sastojak lentinan jača imuni sistem i pomaže u borbi s tumorima. Dokazano je da lentinan stimuliše rad imunih ćelija, pa se zato proizvodi interlevkin, tzv. faktor tumorske nekroze.

Smatra se da pečurke Šitake potpomažu snižavanju holesterola, da regulišu krvni pritisak, a takođe i da štite od srčanog udara i razvoja ateroskleroze. Ove pečurke se koriste za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja organizma. Preporučuje se kod kamena u žuči, bolova u zglobovima, problema sa potencijom, bubrežnih i očnih bolesti. Šitake su veoma korisne kod hepatitisa, infekcija i HIV-a.

Visok sadržaj gvožđa kod ovih pečuraka ih čini odličnom namirnicom za vegetarijance, kod kojih je česta pojava nedostatak ovog minerala.

Šitake pečurke su veoa bogate bakrom, pa je konzmacija samo 100 g ovih pečuraka polovina preporučene dnevne doze bakra kod odraslog čoveka, što ih čini jednim od najboljih prirodnih izvora bakra. Bakar je mineral koji udruženo deluje sa gvožđem i učestvuje u stvaranju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak bakra može dovesti do ozbiljnih bolesti u koje spadaju anemija i osteoporoza.

Šitake pečurke su bogate lentioninom - jedinjenjem koje sprečava gomilanje trombocita. To znači da su šitake odlične za sprečavanje tromboze.

Smatra se da se bujon od drški Šitaka koristi za lečenje dijabetesa i bolesti jetre.

Korišćenje Šitaka za lečenje oboljenja jetre nije smao mit, već je i dokazano da sastojci ovih pečuraka ubrzavaju preradu holesterola u jetri i imaju zaštitan efekat protiv hemikalija koje oštećuju jetru.

Šitake pečurke u kulinarstvu

Recepti sa šitake pečurkama
Fotografija: VILI-Violeta Mateva

Sušene Šitake su odličan i univerzalan začin, koji daje odličan umami ukus jelima. Umami ukus je karakterističan za azijsku kuhinju, a u potpunosti je drugačiji od poznatih ukusa kao što je slatko, gorko, slano i kiselo. Sušene pečurke se dodaju suvom mesu, ribi i sirevima.

Šitake se mogu dodati čorbama sa mesom i povrćem, testeninama, sosevima, dresinzima za salate, rižotu, jelima s mesom. Kao i slične vrste pečurki, Šitake imaju veoma jaku aromu. Pre upotrebe bi trebalo da se operu i potope u toplu vodu 20 minuta.

Šitake imaju pore, pa se zahvaljujući njima brzo rehidratiraju. Voda, u kojoj su bile ove pečurke, ne bi trebalo da se baca, jer je upila aromu Šitaka, pa se može iskoristiti za spremanje.

Unos Šitake pečuraka

Osim što se mogu jesti, Šitake se mogu naći u obliku tinktura i suvih ekstrakta, raznih dodataka ishrani, imunostimulatora, kao i u pojedinim biljnim preparatima.

Smatra se da su Šitake u potpunosti bezopasne gljive i mogu se konzumirati i bez problema kombinovati sa drugim lekovima. Ponekad mogu biti razlog želudačnih problema. Još uvek nije utvrđeno da li je konzumacija Šitaka bezbedna za trudnice i dojilje.

Što se tiče dnevne doze, ne postoji tačno utvrđena granica, pa se preporučuje da pažljivo čitate uputstvo na određenom proizvodu, koji sadrži Šitake. Najčešće se konzumira ozmeđu 6 i 10 g sušenih pečuraka dnevno ili 1 do 3 g suvog ekstrakta (do tri puta dnevno).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas