Ovčije mleko

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4028846
Ovčije mleko

Mleko je hranljiva biološka tečnost, koja se proizvodi i skladišti u mlečnim žlezdama sisara. Mleko je jedinstveni proizvod prirode, koja je na taj način omogućila da se hrane buduća pokoljenja. Kod nas je kravlje, kozije i ovčije mleko najviše rasprostranjeno. Međutim, mi ćemo sada malo detaljnije predstaviti svojstva i prednosti ovčijeg mleka.

Neverovatna svojstva ovčijeg mleka su poznata još od davnina.

Ono ima nežnu boju i jedinstven ukus. Ovčije mleko je namirnica, omiljena na mnogim trpezama, iako prvo mesto još uvek zauzima kravlje mleko. Ovčije mleko je veoma popularno u Grčkoj, Italiji, Srednjoj Aziji i zemljama Bliskog Istoka.

Sastav ovčijeg mleka

Kada je u pitanju hemijski sasta, ovčije mleko je u dalekoj prednosti u odnosu na kravlje. Ono sadrži velike količine masti, kalcijuma, belančevina, kobalta i fosfora. Takođe, obiluje i vitaminima B grupe. Ovčije mleko je izuzetno bogato neesencijalnim i esencijalnim masnim kiselinama, a poznato je i da ga ljudski organizam veoma lako usvaja.

Ovčije mleko sadrži velike količine vitamina A i vitamina D. Ukus i miris ovog mleka uglavnom zavise od kaprilne i kapronske kiseline koja se nalazi u njegovim mastima. Nešto belju boju ovčije mleko ima ako ne sadrži dovoljno pigment karotena.

100 g ovčijeg svežeg mleka ima 95 kalorija, 5.4 g proteina, 6 g masti i 5 g ugljenih hidrata.

Odabir i čuvanje ovčijeg mleka

Uvek kupujte ovčije mleko koje je prethodno čuvano u frižideru. Obavezno pogledajte etiketu, na kojoj bi trebalo da ima naznačena informacija o proizvođaču i roku trajanja. Čuvajte ovčije mleko u frižideru, ali ne na vratima frižidera, jer često otvaranje može uticati da se ovo mleko brže pokvari.

Ovčije mleko u kulinarstvu

Sveže ovčije mleko

Ukus ovčijeg mleka je dosta sličan ukusu kravljeg mleka. Ovčije mleko se može koristiti za sve recepte, gde se inače koristi kozije i kravlje. Od ovčijeg mleka se prave jedni od najukusnijih sireva, kačkavalj i kiselo mleko. Važno je pomenuti da sir od ovčijeg mleka vole ljudi koji čak i nisu ljubitelji ovčijeg mleka.

Ovčije mleko se koristi za pravljenje ceđenog mleka prema tradicionalnom receptu. Ceđeno ovčije mleko se kombinuje sa raznim voćem, medom ili orasima, čija kombinacija daje savršen desert.

Koristi od ovčijeg mleka

Visok sdržaj kalcijuma i cinka čine ovčije mleko veoma korisnim za zdravlje. Unos velikih količina kalcijuma je obavezno nakon svakog težeg oboljenja, koje na neki način prouzrokuje nepokretnost. Cink je od suštinskog značaja za zdravlje kože. Odnos cinka i fosfora u mleku je skoro perfektan, a to omogućava da se ovo mleko lako usvaja u organizmu.

Ovčije mleko je dragoceno sredstvo u borbi sa osteoporozom, jer osim kalcijuma, sadrži i velike količine vitamina D. Ako patite od intolerancije na laktozu, najbolje je da konzumirate ovčije mleko, jer laktoza u njemu nije toliko opasna, koliko ona u kozijem i kravljem mleku. Ovčije mleko poboljšava rad želuca.

Lekovita svojstva ovčijeg mleka se do velikog stepena povezuju sa lako usvojivim mineralima i vitaminima, koji se u njemu nalaze. To čini da ovo mleko bude odličan terapeutski proizvod, koji se najčešće preporučuje kod nedostatka kalcijuma, folne kiseline i vitamina B12.

Ovčije mleko blagotvorno deluje i kod astme i kod osoba koje imaju ozbiljna kožna oboljenja. Ono je odlično sredstvo za pročišćavanje krvi.

Rezultati sporovedenog istraživanja u Firenci pokazuju da redovna konzumacija ovčijeg sira pomaže organizmu da neutrališe markere, koji se dovode u vezu sa pojavom srčanih bolesti.

Ustanovljeno je i da je ovčije mleko bogato linolinskom kiselinom, koja pozitivno utiče na promenu medijatora zapaljenja i stavaranja naslaga na zidovima krvnih sudova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#260945
Korisnik#260945
29.07.2020 12:47
ukoliko je moguce da nabavite tibetansku gljivu za kefir i koristiti sa ovcijm mlekom to je odlicna kombinacija za zdravlje i imunitet. takodje dodati i malo medicinske gljive reishi
5
0