Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Kako gajiti kres salatu u kućnim uslovima

Kako gajiti kres salatu u kućnim uslovima

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
46237
Kako gajiti kres salatu u kućnim uslovima

Kres salata je biljka koja se lako može odgajati i u kućnim uslovima. Možete je čuvati na terasi ili na prozoru. Sve što joj je neophodno za uspešan rast jeste toplota i svetlost.

Kres salati je potrebno dosta vode, pa je zbog toga nazivaju i vodenom biljkom. Semenke ove biljke lako proklijaju i za samo nekoliko dna mogu porasti do 10 cm. Možete staviti semenke na vlažnu salvetu ili mokru pamučnu krpu.

Semenke brzo porastu i veoma brzo ćete moći da ih posadite u saksiju i da listove koristite za razna jela. Kres salata ima veoma tanku i osetljivu stabiljku, a aroma joj je veoma jaka. Kres salata se može dodavati raznim supama i salatama, ali zbog jake arome se ne može samostalno koristiti. Za razna jela se koriste i listovi i stabiljka.

Kres salata spada u grupu jednogodišnjih biljaka. Ima veoma jaku i karakterističnu aromu. Brzo raste i može dostići do 90 cm visine. Listovi ove salate sadrže materiju, koja daje eterično ulje. Ukus listova je blago ljutog ukusa. Važno je da znate da se listovi kres salate koriste dok su sveži, a najbole kada se odseku. Kada se osuše, onda se korisne materije gube. Listovi kres salate sadrže vitamin A, vitamin D i vitamin C.

Kres salata ima veoma lekovita i korisna svojstva. Sadrži minerale i vitamine, pa se zato koristi kao i biljka, pored toga što se koristi i kao začin. Može se koristiti kod kašlja, nadutosti, problemi sa digestivnim traktom, pomaže kod iskašljavanja i kod bronhitisa. Takođe, kres salata jača imuni sistem i pomaže da lako prebrodimo prehladu i grip. Takođe, pomaže da se telo pročisti od toksina i deluje kao diuretik.

Kako gajiti kres salatu u kućnim uslovima

Kres salata je biljka koja voli vlagu. Potrebno joj je često polivanje i sunčeva svetlost. Takođe, potrebna joj je i toplina. Kres salata je biljka koja ne podnosi hladnoću. Zato j epoželjno da se zasadi u proleće, kada nije očekivan pad temperatura.

Zato je potrebno da se gaji na otvorenom, na primer u bašti. Ako ovu biljku gajite kod kuće u saksiji, onda ne postoji određeno vreme kada da je posadite, samo je potrebno da joj obezbedite toplotu, svetlost i redovno polivanje.

Nakon što je zasadite, potrebno je da samo sačekate mesec dana i stabiljke su spremne za upotrebu. Ako se dobro brinete o biljci, onda ćete dugo vreme imati svež začin, a pritom i u velikim količinama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest