Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Brašna koja se preporučuju dijabetičarima

Brašna koja se preporučuju dijabetičarima

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218219
Brašna koja se preporučuju dijabetičarima

Brašno je namirnica koja se dobija od mlevenih žitarica i mahunarki. Pogledajmo koja su to brašna, koja se preporučuju dijabetičarima.

Integralna brašna

Od zrna, koje se melje zajedno sa ljuspom, dobija se integralno brašno. Obično to bude brašno od pšenice, raža, ovsa, kinoe, smeđeg pirinča, graška, ječma i heljde. Sve vrste integralnog brašna su obavezan sastojak ljubiteljima zdrave ishrane. Za to, naravno, postoji dosta razloga - ona sadrže vlakna, vitamin E i B, proteine, cink, antiokisandse, neasićene masne kiseline, minerale i mikroelemente. Ova brašna pomažu u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa, depresije, nedostatka vitamina, bolesti srca i krvnih sudova.

Brašno od badema

Brašna koja se preporučuju dijabetičarima

Brašno od badema se dobija preradom badema. Ova namirnica je veoma cenjena zbog svog hemijskog sastava, sadrži zasićene masne kiseline, gotovo sve vitamine, holin, beta-karoten, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, hlor, sumpor, kalijum, biološki aktivne komponente, antioksidanse i fitoestrogene. Najveća prednost ovog brašna jeste što ono ne sadrži gluten. Pošto ima relativno nizak glikemijski indeks, ovo brašno se može koristiti u dijetama, ali umereno.

Brašno od rogača

Brašna koja se preporučuju dijabetičarima

Ovo brašno se dobija od drveta rogač, koje pripada porodici mahunarki. Ono podrazumeva braon zrna i sadrži do 56% šećera /glukozu, fruktozu, maltozu, celulozu i hemicelulozu), do 8% aminokiselina i tragove masti (0.5%), vitamine A, В1, В2, В4, В5, В6, С, Е, РР, kao i važne minerale - kalcijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, magnezijum, mangan, gvožđe, fosfor. Brašno od rogača se može koristiti ako želite da se hranite zdravo i spada u prirodne zaslađivače i dobra je zamena za kakao, pa se koristi i za pripremu napitaka i kolača.

Brašno od spelte

Brašna koja se preporučuju dijabetičarima
Fotografija: Dora Grozeva

Brašno od spelte je neverovatna namirnica od žitarice, koja sadrži prirodna vlakna visokog kvaliteta, a ima i gotovo sve nezamenljive aminokiseline. Brašno od spelte je izvor proteina koji se lako vare i složenih ugljenih hidrata. U njemu ima vitamina В1, В2, В5, В9, Е, Н, i РР. Bogato je kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, cinkom, selenom, bakrom, manganom, gvožđem, fosforomi natrijumom.

Ovo brašno gotovo i da ne sadrži gluten i ima blagotvorno dejstvo na nervni i kardiovaskularni sistem, normalizuje nivo šećera u krvi, težinu i jača imunitet. Pozitivno utiče na endokrini sistem i ima moć da smanji rizik od pojave tumora, uključujući i one maligne.

Brašno od kokosa

Brašna koja se preporučuju dijabetičarima

Ovo egzotično brašno je svake godine sve popularnije. Bogato je vitaminia B, C, E, K i mineralima poput kalijuma, fosfora, magnezijuma, natrijuma, kalcijuma, bakra, selena, gvožđa, cinka. Ima sladak ukus, zahvaljujući prostim ugljenih hidratima koje sadrži - glukoza, fruktoza, saharoza, a sadrži i dosta vlakana.

Ima moć da snizi nivo šećera u krvi i holesterol, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, čini krvne sudove elastičnim i štiti kardiovaskularni sistem. Jod, koji se nalazi u kokosovom brašnu, poboljšava rad štitne žlezde, a kalcijum jača kosti i zube.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest