Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Cejlonski čaj - kako se sprema i koje su koristi

Cejlonski čaj - kako se sprema i koje su koristi

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Cejlonski čaj - kako se priprema i za šta je koristan

Već smo čuli za mnogobrojne koristi konzumacije čaja bilo da je to biljni, zeleni, crni čaj itd. Zbog činjenice što sami po sebi čajevi predstavljaju otprilike 99.5% vode najmanje što bi uradili za vaš organizam je da ga hidriraju. Zapravo, čajevi se pojavljuju kao savršeno sredstvo s kojim ćete nabaviti dnevni unos vode koji stručnjaci preporučuju.

Međutim, postoje i čajevi koji su šireg spektra od drugih i ovde ćemo vas upoznati upravo sa takvom vrstom čaja. Čaj koji može da reši niz zdravstvenih problema, a ne samo da utoli vašu žeđ. To je Cejlonski čaj.

Cejlonski čaj dolazi iz Šri Lanke koja se do 1975. godine zvala Cejlon. Ova daleka i egzotična azijska država nudi najbolje uslove za uzgajanje ove vrste čaja i sasvim mirno može da se kaže da se on pretvorio u njenu sačuvanu marku.

Postoji nekoliko načina na koje Cejlonski čaj može da bude podeljen na vrste. Sa jedne strane, za kvalitete ukusa je bitno da da li se on uzgaja na plantažama čaja u višim delovima Šti Lanke ili na onima koji su na nižim nadmorskim visinama.

Međutim, u osnovi Cejlonski čaj se deli na beli, crni i zeleni, pri čemu sve ove vrste imaju slična lekovita svojstva, ali se razlikuju po ukusu, boji i aromi.

Beli Cejlonski čaj je najskuplji ne zbog toga što je bolji od svoje braće, nego zbog činjenice što teže raste i što se njegova obrada vrši u potpunosti rukom.

U odrađenom proučavanju koje je obuhvatilo 240 osoba koje su svakodnevno konzumirale Cejlonski čaj tokom 12 nedelja ispostavilo se da svi oni beleže pad kilograma i redukovanje obima struka. To je zbog svojstva cejlonskog čaja da ubrzava metabolizam i ispijajući prijatan napitak sa velikim zadovoljstvom vi takođe delujete na oblikovanje vaše figure. Međutim, ovo važi ako ne koristite šećer ili druge zaslađivače u svom čaju. Ali ovde je trenutak da podelimo da čaj ima toliko predivan ukus i aromu da šta god da dodate u njega biće zaista uvreda za stanovnike Šri Lanke.

Cejlonski čaj

Cejlonski čaj je i jak antioksidans. On se efikasno bori protiv toksina koji su se nakupili u vašem organizmu kao posledica prljavog vazduha koji dišemo, i nezdrave hrane (pune konzervanasa, obojivača itd.) kojima se hranimo. Posebno blagotvoran efekat ni imaokod onih koji puše duvan.

Antioksidansi koji su sadržani u Cejlonskom čaju nisu isti kao oni koje možemo da nađemo u povrću i voći i konzumiranje ove vrste čaja je više nego preporučljivo. Da ne zaboravimo i da nas upravo ovi antioksidansi ptite od onkoloških oboljenja, kao i da smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Cejlonski čaj takođe redukuje rizik od oboljenja poput artritisa i osteoporoze zbog sadržanih u njemu fitohemikalija, a prisustvo L-teanina podstiče bolju koncentraciju tako što istovremeno pomaže našem organizmu da se opusti.

Nakon svih nabrojanih koristi Cejlonskog čaja je vreme da vam pokažemo i kako da ga pripremite.

Kako se pravi Cejlonski čaj?

Zapravo, u njegovom pravljenju ne postoji ništa komplikovano, ali je važno da zapamtite da nakon što ga zalijete ključalom vodom treba da sačekate barem 10-15 minuta kako bi se zapario. Tada se najviše primećuju njegovi kvaliteti ukusa, kao i njegova lekovita svojstva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest