Kako da izađemo na kraj sa nevaljalim detetom
bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kako da izađemo na kraj sa nevaljalim detetom

Kako da izađemo na kraj sa nevaljalim detetom

Dete koje ne voli da jede

Nema ništa lepše od toga da ti dete probava sa željom svu hranu koju si odlučo da mu serviraš. Nažalost, ovaj tip dece je izuzetna retkost i ako ste roditelj takvog malog anđela, obavezno u ovom trenutku treba da osetite veliko olakšanje.

Svi ostali roditelji u sledećem članku mogu da potraže metode koje nisu probali, kako bi uspeli da izađu na kraj sa inatom nevaljalca.

1. Preduhitrite bebu

Ako vam je dete sasvim malo i tek ste počeli da ga hranite različitom hranom, ali ono gura i pljuje sve što mu se ne dopada, vi ne treba da očajavate. Iskoristite činjenucu da dete još uvek ne zna mnoge stvari i prirodno je da ne poznaje sve ukuse. Pokažite mu nešto mnogo lepo, šareno, privlačno, krenite prema ustima i u poslednjem trenutku drugom rukom, a da ono to ne primeti, stavite kašiku sa pireom u usta. Ako uz ovo pevate neku pesmicu ili imate zabavan izraz lica, beba će sigurno više primetiti to, nego različite ukuse.

Dete koje ne voli da jede

2. Mešanje hrane

Ako ste probali razne tehnike, ali vaše dete ni po koji način ne želi da jede nešto, što znate da je zdravo i naravno želite da to jede, najlakše možete da pasirate sasvim malo i da ga pomešate sa glavnom hranom. Pire i kuvana jela sa sosom su odgovarajući u tim slučajevima. Naoružajte se strpljenjem zato što na taj način možete da stavite malecku dozu u poređenju sa onim što vaše dete treba da jede, ali ipak ako to radite često, organizam se može navići na njegov ukus malo po malo, na primer na brokoli.

3. Dekorativni tanjir

Uložite malo mašte i stavite neželjene sastojke sa finesama u dečiji tanjir. Napravite ćuftice, sendviče, zalogaje ili šta god, što znate da će mu se dopasti kada u njega dodate i dekoraciju - oči, usta, nos, brkove, kosu, oblake, drveće, sunce ili šta god vam padne na pamet. Sve te dekoracije treba da budu sa voćem i povrćem, koje dete u principu ne voli. U obliku igre, verovatnoća da pojede jedno snežno drvo je mnogo veća od onoga da ga naterate da pojede parče karfiola.

Dete koje ne voli da jede

4. Odvlačenje pažnje

Deca se obično zanesu od crtanih filmova i igrica, na televiziji ili na kompjuteru. U tom trenutku, kada vaše dete ne čuje i ne odgovara na ono što ga pitate, samo zato što se zainteresovalo samo za tematiku filma, imate odličnu mogućnost da mu servirate nešto što u drugim uslovima ne bi poželelo. Sa druge strane ako neprijatni ukus ipak uspe da vrati dete u realnost, vi ponovo možete iskoristit crtani kao pomoćni instrument. Sigurno, ako niste koristili, sigurno ste od prijatelja čuli frazu: Ako ne pojedeš sve u tanjiru, isključiću televizor!

Deci koja ne vole da jedu je potrebno dosta staranja i mašte od strane roditelja, ali sve u svemu nemamo drugi izbor. Svaki roditelj želi da uradi najbolje za svoje dete, koliko god je to nemoguć zadatak, sa nekim metodama navedenim gore, ipak ćete uspeti na preduhitrite ili promenite ukus upornog naslednika.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji