Etiketa za stolom: 5 stvari koje možda ne znate

Etiket za stolom

/h3 Greške u ponašanju za stolom mogu da budu smešne, baš onda kada želimo da se dobro predstavimo. Kao što kod pripreme hrane postoje pravila, tako i etiket za stolom treba poštovati. Evo nekih pravila koji postoje i za koje možda niste znali.

1. Da li da sečete ili da savijete salatu?

Etiketa za stolom: 5 stvari koje možda ne znate

Salata se ne seče nožem. Ona treba da se presavije nožem i viljuškom. Zašto? Zato što je u prošlosti pribor bio od srebra. Sirće ne ide dobro uz srebno i zato je postalo tradicija da se salata presavija. Danas je to pravilo ostalo, nezavisno što je pribor pretežno od nerđajučeg čeila. Ipak, kuvari se brinu da slatu pripremaju u malim komadima pre serviranja.

2. Gde se stavlja salveta na stolu?

Etiketa za stolom: 5 stvari koje možda ne znate

U početku jela, salveta ne nalazi sa leve strane tanjira. Kada sednete, otvorite je i stavite na kolena. Pred kraj jela je savijte i ostavite sa desne strane tanjira.

Za ručak se stavlja u tanjir. Nikad u čašu! Nemojte zaboraviti da ako treba da ustanete za vreme jela treba da ostavite salvetu na stolici. To se radi da bi se dao znak konobarima - tako će znati da ćete se vratiti.

3. Da sečemo hleb ili da ga kidamo rukama parče?

Etiketa za stolom: 5 stvari koje možda ne znate

Lomite hleb rukama, nemojte ga seći nožem. I još - nemojte stavljati hleb na sto, on treba da bude u korpi, salveti ili nečemu drugom. Zašto? Odgovor na ovo pitanje je zbog higijene, a ne zbog simbolike. Ipak, u nekim zemljama simbolizuje uspeh i rad i hleb treba da se poštuje, kao što se poštuju ljudi koji rade.

4. Kako se ređa pribor?

Etiketa za stolom: 5 stvari koje možda ne znate

Što se tiče ređanja pribora treba da znate da oštrica noža treba da bude okrenuta prema tanjiru. Smisao toga je da opasnost ide vama, a ne onom ko sedi pored vas za stolom. Što se tiče viljuški i kašika? Izvijeni deo se stavlja ili na gode, ili prema stoju. To je francuski i engleski način slaganja. U oba slučaja treba da budu postavljane u jednom istom pravcu.

5. Kako da se ponašamo ako drugi ne poštuju etikete?

Etiketa za stolom: 5 stvari koje možda ne znate

Ako neko nema potrebno znanje koje je potrebno za ponašanje za stolom, pravite se da ga ne primećujete. Cilj je da jelo okuplja, a ne da ignoriše ili ponižava nekog. Postoji mnogo anegdota i priča od strane visokopostavljenih, koji su pričali kako su zbog gostiju kralj i kraljica pili vodu u kojoj se peru ruke, bacali jaja po ramenima ili su jeli rukama. Etiket za stolom je umetnost da se adaptiraš u svakoj situaciji. I učstivost za stolom se podčinjava istom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji