Nekoliko razloga da pijemo čaj od šipka

Чай от шипки

Čaj od šipka je jedan od najstarijih lekova, koji se koristi u bugarskoj narodnoj medicini. On se pravi od plodova šipka koji se popjavljuje nakon što opadne cvet. Sve vrste šipka su jestive i razlikuju se samo po ukusu.

Osim voća za poparavanje se može se koristiti i krunica biljke. Čaj od šipka se karakteriše gorkim i osvežavajućim ukusom.

Podaci o korišćenju šipka postoje još od davnina. Danas se nastavlja sa istraživanjima koji dokazuju još mnogo blagotvornih efekata koje donose telu i našem organizmu.

U 100 g šipka se nalazi 1000 puta više vitamina C nego u cutrusima. On je odličan izbor za stimulisanje imuniteta. Osim toga, čuva i leči mnoge bolesti. U šipku se nalaze vitamini A, K, D i E, kao i minerali kalicijum, magnezijum, kalijum i mangan.

Osim toga, u voću se nalazi i riboflavin (vitamin B2), citrusna i jabučna kiselina, ugljeni hidrati, kao i mala količina proteina i masti. Eto zašto i kada da pijemo čaj od šipka.

Шипки

Kod gripa i prehlade. Naime, visoki nivo vitamina C u šipku stimuliše rad imuniteta. Da biste se sačuvali, uzimajte čaj od šipka dva puta dnevno. Ako ste bolesni, on drastično smanjuje vreme oporavka. Olakšava upalu grla, zapušenje nosa i pluća.

Za poboljšanje varenja. Sprečava dijareju, dizenteriju i gastroenteritis. Čaj od šipka čisti toksine i održava normalne zdrave bakterije u organima za varenje.

Kod nesanice, umora i menstrualnih problema. Unos čaja od šipka poboljšava san i povećava nivo energije. Mnogo žena kaže da im pomaže u održavanju redovnog ciklusa, bezbolan, čak ih čini plodnim.

Kod bolova u zglobovima. Šipak olakšava bolove kod artritisa, reumatskog artritisa i osteoartritisa. Sastojci pomažu za ograničavanje upala u zglobovima, koji u početku pričinjavaju bol.

Kod infekcija urinarlnog trakta i kamena u bubregu. Čaj čisti toksine iz bešike i razgrađuje male kamenčiće. Deluje kao diuretik i sprečava gojenje.

Kod problema sa centralnim nervnim sistemom. Nekoliko čaša na dan ublažava simptome brige, nervoze, depresije i drugih psihičkih problema.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji