Kako da blanširamo spanać?

Spanać

Svi su čuli da je lisnato povrće spada najkorisnije, a spanać zauzima centralno mesto. Nalazi široku primenu kako u zdravoj ishrani, tako i u dijetama. Međutim, ukoliko želite duže vreme da ga sačuvate, dobro bi bilo da ga zamrznete. A pre toga treba i da ga blanširate. Evo kako se to radi:

- Prvo dobro pregledajte listove spanaća da slučajno neki nije oštećen. Dobro bi bilo da uklonite drškice spanaća pre nego što počente da perete lisnato povrće. Tako ćete u velikoj meri izbeći upadanje zemlje u vodu u kojoj ćete prati spanać;

- Kada ste izabrali samo listove pogodne za upotrebu, bi bilo dobro da ih na kratko potopite u duboku posudu u hladnu vodu. Tako će zemlja i ostale prljavštine sa listova pasti na dno posuda i pranje će biti lakše i brže;

- Da biste bili sigurni da je spanać dobro očišćen, posebno svaki listić operite pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih ostavite određeno vreme da se iscede. Najbolje je da koristite centrifugu za salate, ako imate takvu;

- Nakon toga stavite na ringlu da provri voda u koju ćete spuštati spanać ne više od 30 skundi, da bi se blanširao. Imajte u vodu da ćete morati veoma brzo da ga izvadite, zbog čega bi bilo dobro da ga spuštate u delovima. Proceniti u koliko velikim delovima, prema tome koliko je velika kašika sa rupicama kojom ćete ih vaditi;

Blanširani spanać

- Upamtite, da se svaka porcija spanaća spošta u vrelu vodu i vadi se čim prođe 30 sekundi. Ako ostane duže u vodi, igubiće veliki deo korisnih materija i postaće kao kaša.

- Odmah kada ste izvadili porciju spanaća, treba na kratko da je potopite u ledeno hladnu vodu kako biste presekli proces termičke obrade. Najbolje je da imate đevđir i veliku posudu da biste mogli u trenutku kada se spanać već ohladio da ga stavite da se cedi. Nemojte ga previše dugo držati u vodi;

- Ako ste sve koje je do ovde rečeno pravilno uradili, blanširani spanać možete koristiti kako za neposrednu konzumaciju, tako i za zamrzavanje. Dobro bi bilo da se spomene da ukoliko želite ovo zdravo povrće odmah da jedete, nemate šta da ga blanširate. Svež spanać je najkorisniji i posebno pogodan za pripremanje svežih salata;

- Ako ste spanać blanširali sa namerom da ga zamrznete, kada ste ga ostavili da se dobro iscedi, treba da ga stavite u najlon kesice, da ih dobro pritisnete rukama tako da izbacite vazduh i da ih poređate u vaš zamrzivač.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji