bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»4 koristi za zdravlje od crvenog luka - za smanjenje rizika od raka

4 koristi za zdravlje od crvenog luka - za smanjenje rizika od raka

4 koristi od crvenog luka za smanjenje rizika od raka

Upotreba luka u lečenju bolesti povezanih sa bakterijama, virusima, gljivicama i sa hroničnim bolestima datira još iz egipatskih praksi lečenja, registrovanih davno. Međutim, crveni luk zaslužuje posebnu pažnju, zato što je jedan od najboljih izvora hranljivih materija koje se bore protiv raka.

Danas istraživači smatraju da 40% oboljenja raka može da se spreči samo promenom navika u režimu ishrane. Jedinstva i hranljive materije koje se nalaze u crvenom luku, povezane su sa smanjivanjem rizika razvijanja raka prostate, želuca i mnogo drugih vrsta raka.

Crveni luk je drugačiji od ostalih sorti luka, kao što su slatki luk i beli luk s mekšim ukusom. Osim arome i boje, crveni luk vas neće naterati da plačete, a takođe sadrži različita jedinstva koja mogu potisnuti rast raka. Oni su deo kolektivne porodice cvetnica i pripadaju porodici alium, poznatoj po bogatom sadržaju aminokiselina, koje sadrže sumpor. Ova porodica povrća je detaljno proučena zbog njhivove zaštite od degenerativnih bolesti kao što je rak.

Korist za zdravlje br. 1: Poboljšava puteve za detoksikaciju

Pretpostavlja se da ukupni antioksidantni profil crvenog luka povećava aktivnost glutationa. Ovi zaštitni sistemi štite od raka tako što inhibiraju upalu, popravljaju DNK oštećenja i povrede tkiva, neutrališu slobodne radikale, uništavaju kancerogene iz jetre i održavaju razne puteve detoksikacije, koju uklanjaju toksine iz tela. Visok sadržaj sumpora u crvenom luku samo održava prirodnu sposobnost organizma da detoksicira.

Sumpor stimuliše nekoliko protivupalnih procesa, koji podstiču oporavak kroz primenu antioksidantne zaštitne sange. Sumpor je jedan od neboljih helatnih agenata koji se vezuju za teške metale u krvi i izbacuju toksine iz tela. Sumpor je od suštinskog značaja za zdravlje i aktivnost hormona, enzima, nerava i crvenih krvnih zrnaca.

Svako uplitanje u ove biološke procese može dovesti do nagomilavanja kancerogena i do pojačane upale i do povrede tkiva koji potom povećavaju rizik od raka.

smanjenje rizika od raka dojke

Luk je takođe bogat kvercetinom, moćnim bioflavanoidom. Kvarcetin pomaže u uklanjanju prekomernog nivoa estrogena u telu. Ovaj antioksidant takođe stimuliše funkciju jetre za detoksikaciju estrogena i drugih kancerogenih agenata. Ćelije raka materice, grudi, jajnika i prostate su povezani sa prisustvom receptora za povezivanje estrogena.

Kvercetin takođe pokazuje strukturne slučnosti sa estrogenom, što ih čini mogućim lekom za lečenje ćelija raka dojke.

Korist za zdravlje br. 2: Pojačava opšti imunitet

Crveni luk sadrži jedinjenja koja stimulišu zdravlje, koja poboljšaavaju vaš celokumni imuni sistem. I hranljiva jedinjenja otkrivena u crvenom luku, deluju na organizam, koristeći antibakterijske, protivgljivične i antivirusne efekte, kako bi smanjile teret sa vašeg imunog sistema. Sadržaj flavonoida, koje doprinosi ovom hemepreventivnom svojstvu, je veće u crvenom luku, nego u belim ili žutim članovim porodice luka. Alicin je antioksidantno jedinjenje, obilno koncentrisano u crvenom luku.

Alicin je efikasan za uklanjanje patogena, koji slabe imuni sistem i potpomažu razvoj raka. On se bori sa gljivicama, bakterijama i virusima. Zbog ovih razloga crveni luk je korisna karminativna biljka, koja jača probavnu funkciju i poboljšava disbalanse u mikroflori creva.

Osim što poboljšava prirodne sposobnosti za detoksikaciju, kvarcetin takođe ima veliki uticaj na smanjivanje upale. Kvarcetin je toliko jako protivupalno sredstvo, da su suplementi ovog jedinjenja dostupni na tržištu za poboljšanje inflamatorne imune ćelijske reakcije, povezane sa oslobađanjem histamina.

Korist za zdravlje br. 3: Reguliše nivo šećera

crveni luk i riba

Jedna od prednosti konzumacije crvenog luka umesto žutog ili belog, jeste zbog niskog glikemijskog indeksa. Crveni luk ima glikemijski indek (GI) 10 na skali od 0 do 100. To znači da crveni luk sporije oslobađa energiju koja povećava nivo šećera u krvi. Konzumacija namirnica koje ne povećavaju krvnu glukozu, ako je korisno za sprečavanje razvoja dijabetesa 2. tipa.

Poremećen metabolizam glukoze je jedan poznati doprinos razvoju raka. Održavanje stabilnog nivoa insulina je od odlučujućeg značaja za sprečavanje fizioloških procesa, koji mogu doprineti pojavi raka. Nizak GI crvenog luka je povezan sa smanjenjem krvnog pritiska, povećanjem dotoka krvi, inhibicijom ateroskleroze (stvrdnjavanje arterija), a takođe potpomaže regulisnje formiranja masnih ćelija. Ove zdravstvene koristi značajno smanjuju rizik od raka, jer su povezani sa poboljšanjem metabolizma. Ovo utiče na hormonsku funkciju i zdravlje reproduktivnih organa. Sve to u kombinaciji sa protivupalnim svojstvima kvercetina dozvoljava crvenom luku da pomogne da se neutrališu slobodni radikali, koji doprinose oštećenju DNK, abnormalnoj aktivnosti ćelija i širenju raka.

Korist za zdravlje br. 4: Potiskuje rast i razvoj ćelija raka.

Visoki nivoi kvercetina u crvenom luku dobili su zaslugu u nekim proučavanjima za zaštitu od raka grkljana i želuca, kao i bolesti raka reproduktivnih organa.

Štiti od p53 mutantne aktivnosti

salata sa crvenim lukom
Fotografija: Zoritsa

Antocijanin je prirodno jedinjenje koje crvenom luku daje crvenkastu nijansu ljubičaste boje. Antocianini deluju kao moćno antioksidantno oružje u borbi protiv mutantnog gena koji se zove p53, koji pričinjava oksidativni stres i povezan je sa rastom tumora. Antocianini u crvenom luku prirodno inhibiraju uništenje koje gen p53, koji anormalno fukncioniše, može da učini ćelijama i tkivima. Pigmentirajuća jedinjenja u anticianinima takođe su delimično odgovorna za zaštitne efekte koje crveni luk upražnjava protiv rastatumora. Antocianini potiskuju sposobnost ćelija raka da migriraju i obrazuju tumore, inhibirajući angiogenezu. Angiogeneza je rast novih krvnih sudova, koji su ćelije raka. Kroz inhibiranje angiogeneze ćelije raka ne mogu da obrazuju tumore ili da se rasprostrane u nove delove tela. Super hranjivi kvercetin ponovo pokazuje svoj moćni antioksidantni potencijal.

Kvercetin je toliko efikasan kod čišćenje aslobodnih radikala, da poseduje sposobnost da spreči rast ćelija tumora.

Pravilna obrada crvenog luka

Kao i kod mnogo namirnica, postoje cake za kuvanje crvenog luka kak biste dobili najveće koristi za zdravlje. Evo nekoliko saveta koje možete koristiti, da biste garantovali da dobijate najveću količinu hranljivih materija iz crvenog luka u kuhinji.

- Veći deo sadržaja antocianina je u crvenoj koživi luka. Izbegavajte da gulite luk i da bacite ono što se bori protiv raka;

- Alicinsko jedinjenje u luku se odvaja samo kada je luk iseckan ili izrendan. Slično belom luku, korisno je da se aktivira alicinsko jedinjenje, tako što se luk nekoliko minuta sče, pre nego što ga dodate u recepte;

- Toplina razgrađuje mnogo antioksidanata u crvenom luku. Zamislite da kuvate crveni luk na slaboj vatri i izbegavajte visoke temperature kako biste ograničili gubitak hranljivih materija.

Pravilna konzumacija crvenog luka za više koristi

salata sa crvenim lukom i cveklom

Kako ćete uključiti crveni luk u vašu ishranu da biste smanjili rizik od raka? Evo ga spisak načina na koje možete dodati crveni luk u vašu svakodnevnu ishranu:

- Dodajte ga u čili recepte ili koristite kao prilog;

- Lepo iseckajte za salate;

- Kombinujte sa domaće spremljenim mariniranim povrćem;

- Crveni luk dodajte u poslednja dva sata, u kojima se bujon krčka;

- Crveni luk pomešajte sa tradicionalnim žutim lukom u francuskoj supi od luka;

- Spremite hladne supe kao što je Gaspačo;

- Blago sosiran ili pečen koristite u pomešanom povrću za burgere ili u jelima sa kinoom;

- Isecite za salate sa piletinom i tunjevinom ili spremite domaću salsu;

- Sirov crveni luk stavite u Gvakamole ili u neke druge soseve.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji