bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Mandarine leče mnoge bolesti

Mandarine leče mnoge bolesti

Mandarine

Mandarine su jedna od najcenjenijih predstavnika iz porodice citrusa, zato što osim velike količine vitamina C, one sadrže i velike rezerve vitamina D, koji ima antirahitično dejstvo, kao i vitamin K, koji osigirava elastičnost krvnih sudova.

U mandarimama međutim nikad nema nitrata, zato što oni ne mogu da prežive ukoliko postoji limunska kiselina. Nije teško da se odabere najukusnija mandarina sa gomile. Najkiselije su malo spljeskane, srednje veličine.

Ogromne mandarine sa debelom korom sa lako čiste, ali one nisu najslađe. Koje god da su veličine, njihov sok je koristan dijetetski lekoviti napitak. On se čak i bebama preporučuje.

Sok od mandarina je koristan kod žeđi, uzrokovane visokom temperaturom. Koristan je kod lečenja astme i bronhitisa, zato što sadrži veliku količinu fenolikove aminokisleine, koja je srestvo protiv otoka.

Koristi od mandarina

Ako imate bronhijalni sekret, svako jutro pijte jednu šolju soka od mandarine na prazan želudac. Lek za čišćenje grudi kod bronhitisa, postoje i tinkture i čajevi od sušene kore narandžastog voća.

Sveže mandarine su korisne kod bolesti stomačno-crevnog trakta, a za stimulaciju apetita se preporučuje 10 kpaljica tinkture suve kore pola sata pre jela.

Ovo voće je korisno za jačanje imuniteta tokom time i podiže raspoloženje. Zahvaljujući sadržaju fitoncida one imaju antimikrobno dejstvo.

Sok im je toliko bogat fitoncidima da može da ubije gljivice ako se više puta nanese na zaraženo mesto kriška mandarine. Mandarine se ne preporučuju kod čireva i gastritisa, kolitisa i hepatitisa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji