bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta se dešava sa našim telom nakon jedne čaše alkohola?

Šta se dešava sa našim telom nakon jedne čaše alkohola?

Šta se dešava sa našim telom nakon jedne čaše alkohola?

Maksimalna bezopasna upotreba alkohola je do 14 doza sedmično, kategorični su naučnici. To je na primer 6 čaša vina srednje veličine. Ali je čak i tada alkohol toksičan.

Šta se dešava sa našim telom nakon jedne čaše alkohola

Sastojak u njemu, koji je uzrok mnogih problema je etanol. On je odgovoran za osećaj umora i niste odmorni čak i nakon prethodne večeri sa jednom čašom alkohola. Ulaskom u telo, etanol dolazi do jetre koja počinje da ga razgrađuje

Prvo ga pretvara u acetaldehid, nakon toga u acetat. Oba sastojka su otrovna, i organizam pokušava da ih izbaci - u najboljem slučaju kroz organe za varenje, a u najlošijem - povraćanjem.

Povećava se odlazak u toalet.

Šta se dešava sa našim telom nakon jedne čaše alkohola?

Alkohol je diuretik, on postiška hormon koji tera da bubrezi zadržavaju vodu. A rezultat toga je da počinje da oslobađa više vode i to vas tera da češće odlazite u toalet.

Promene u mozgu

Kada jednom uđe u vaše telo, alkohol počinje da utiče uzbuđujuće i zadržavajuće neurotransmitere u mozgu. Uticaj alkohola vodi do toga da ne mislite trezveno i radite stvari koje ne biste radili u normalnom stanju. Negativan uticaj je i na centre u mozgu koji su odgovorni za pokrete tela, disanje i svest.

San, nakon kojeg niste odmorni

Alkohol nas uvodi u režim stresa. Telo ga otkriva kao toksin i koristi sve resurse da izađe na kraj sa njim. Svaka doza alkohola telu odzima minimum sat, tek nakon toga organzam može ući u stanje smirenosti. Tj. nakon dve velike ćaše vina kasno uveče, treba da imate više sati za san da biste se probudili odmorni i u kondiciji.

Mnoge stvari igraju ulogu u brzini prerade alkohola u telu. Među njima je uzrast, kilogrami, čak i rasa. Dobra vest je da je jetra organ koji se regeneriđe i male količine alkohola je neće opteretiti mnogo. Jenda čaša, nekoliko sati pre spavanja nije opasna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji