Bonapeti.rs»Članci»Povrće»Čeri paradajz - šta treba da znamo

Čeri paradajz - šta treba da znamo

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
741
Čeri paradajz

Čeri paradajz može da posluži ne samo kao ukusni sastojak salatama, već uz njegovu pomoć možete da ukrasite različita jela. Zapravo, ovo povrće je steklo veliku popularnost sredinom prošlog veka, jer su se Južnoj Americi bile uzgajane različite sorte.

Danas su savremeni agronomi uspeli da uzgajaju i one druge sorte koje se odlikuju svojim slatkim ukusom i dugim rokom trajanja, što samo povećava popularnost čeri paradajza.

Po svom obliku mogu biti okrugli, duguljasti ili u obliku kapljice, a po boji - narandžasti, crveni ili roze. Prosečna težina čeri paradajza je 20-30 g pri čemu jedna grančica može da sadrži do otprilike 20 plodova i da dostigne dužinu id 1 metar. Paleta ukusa je veoma bogata, a čak se i kod nekih istovremeno mogu da se razlikuju note ukusa voća i povrća. Ovaj mali paradajz brzo sazrevaja i vrlo je neprentenciozan, tako dačeri paradajz možete da uzgajate čak i na svojoj terasi.

Korisna svojstva čeri paradajza

Čeri paradajz - šta treba da znamo

- Izuzetno su bogati mineralima, uključujući grupu vitamina rastvorljivih u vodi, organske kiseline, antioksidanse. Po broju hranljivih materija, prevazilaze čak i običan crveni paradajz;

- Ove male sorte su niskokalorične (oko 22 kcal u 100 grama), a zahvaljujući hromu, sadržanom u njima, brzo utoljuju glad;

- Bogati su kalijumom, koji je veoma koristan u borbi sa kardiovaskularnim bolestima;

- Pomažu da se rešite viška tečnosti u telu, i na taj način čeri paradajz je veoma koristan za ljude koji žele da smršaju;

- Mikroelement gvožđe je veoma koristan kod smanjivanja hemoglobina u krvi, na primer kod anemije sa deficitom gvožđa;

- Fosfor, magnezijum i kalcijum pomažu da se oporavi i poboljša metabolizam u telu, kao i da se ojača koštani sistem.

Istovremeno sa tim korisni su i u bоrbi sa lokalnom utrnulošću i svrabom;

- Bogati su vitaminima rastvorljivim u mastima, koji sa svoj estrane pomažu da se organizam usvoji kalcijum, a takođe poboljšavaju rad bubrega;

- Antioksidans likopen koji je odgovoran za boju čeri paradajza, je moćan pomoćnik u borbi sa rakom sistema za varenje i respiratornog sistema, a takođe pomaže kod lečenja kardiovaskularnih bolesti;

- Bogati su i serotonina koji je poznatiji kao hormon sreće. On pomaže da se borite sa depresivnim stanjima, osećajem zabrinutosti i nervoze;

- Bogati su vlaknima i ne sadrže holesterol, što je posebno važno za ljude koji imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom.

Mali čeri paradajz

Kontraindikacije za konzumaciju čeri paradajza

- Ukoliko imate probleme sa gastrointestinalnim traktom, onda treba da budete posebno oprezni sa konzumacijom čeri paradajza, jer kiseline sadržane u njima mogu da iritiraju sluzokožu unutrašnjih organa.

Ovo će biti posebno teško ako ste imali čir na želucu i sada se oporavljate, uključujući i stadijume remisije. Uprkos tome stručnjaci smatraju da možete da ih konzmirate u malim količinama i ne svaki dan (50-100 g);

- Ukoliko imate individualnu netoleranciju na njih, pri čemu ovo posebno važi za ljude sa alergijom na sve crvene plodove;

- Ukoliko patite od kamenja u žučnoj kesi, tada je čeri paradajz za vaz kontraindikovan.

Konzervirani čeri paradajz

Kako pravilno da čuvate čeri paradajz?

Birajući ih treba posebnu pažnju da obratite na aromu. Kao pravilo, kod kvalitetnog i zrelog povrća osetićete prijatnu specifičnu aromu paradajza. Međutim, odsustvo arome govori o tome da je čeri paradajz bio uban još nezreo ili čak zelen. Isto se odnosi na poremećaje u strukturi i boji zelenog dela.

Kupujući nezrelo povrće, vi nećete naneti štetu vašem organizmu, ali nećete dobiti ni korisne mikroelemente. U tom slučaju bolje je da ih podvrgnete termičkoj obradi. Takođe, obratite pažnju na unutraašnja oštećenja ili mrlje. Preporučuje se da čeri paradajz kupujete na grančici i da ih ne razdvajate do samog kuvanja ili dodavanja u salate.

Nema posebne svrhe da ih kupujete tokom zimskih meseci, obzirom na to da su u to vreme godine najsiromašniji korisnim materijama, ali imaju i drugačiji ukus kao posledica neprirodnih uslova za čuvanje.

U svežem obliku mogu da se čuvaju dosta dugo, upravo oko 10-15 dana. Ni po čemu ne odstupaju od običnih paradajza i mogu da se konzerviraju.

Minijaturni čeri paradajz nije slučajno svima omiljen - pored čisto estetske strane, oni imaju mnogo korisnih svojstava i bogati su različitim vitaminima, mineralima i hranljivim materijama. Nisu hiroviti u svom uzgoju i mogu da se dodaju ne samo u vaše omiljene salate, već i u različita druga jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas