Šta sadrže šargarepe

Šta sadrže šargarepe

Svi smo čitali bajke o zeki koji jede šargarepe kako bi imao snage. Poreklo ovog narandžastog korenastog povrća datira još pre 5 000 godina u Centralnoj Aziji, tačnije u regionu Avganistana. Postepeno počinje da postaje popularan i po Sredozemlju.

Zanimljiva činjenica jeste da je prvobitna boja šargarepa bila bela, takođe i roze, žuta, zelena, ljubičasta, crna, ni u kom slučaju narandžasta kao danas. U dalekom 16. veku, baštovani koji su živeli u Holandiji, uspeli su da kultivišu narandžaste šargarepe. Danas su one najpopularnija vrsta šargarepa, a žute i crvene vrste šargarepe možete da sretnete u azijskoj kuhinji.

Grci su šargarepu nazivali Caroton, Rimljani su je pak nazivali Carota, a Egipćani Galica (glaski). A evo i šta je sadržano u 100 grama šargarepa: 41 kkal, 1 gram belančevina, 0 grama masti, 10 grama ugljenih hidrata, 5 grama šećera, 3 grama šećera, 69 mg natrijuma. Ovo je sastav sirove šargarepe.

A, ukoliko je šargarepa zamrznuta, sadrži 36 kkal, 1 gram belančevina, 0 grama masti, 8 grama ugljenih hidratra, 5 grama šećera, 3 grama vlakana, 68 mg natrijuma. Osnovni sastojci šargarepa su invertni šećer, pektin, lecitin. Zbog toga je i čuvena torta sa šargarepama toliko ukusna.

Kolači sa šargarepom

Međutim, najvažniji sastojci u njoj su vitamini, a to su: karotin (provitamin A), vitamin B1, B2, PP, C. Takođe sadrži i enzime, eterična ulja, ternole, minerale poput kalcijuma, natrijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, joda, gvožđa, mikroelemente poput mangana i meda.

Šargarepe sadrže i ne mnogo velike količine dragocenih nezamenjivih aminokiselina. Šargarepe koje sadrže najviše karotina su one sa jarkom crvenom ili narandžastom bojom. Od sveg povrća koje poznajemo, u šargarepama se nalazi najveći sadržaj provitamina A (beta-karotin, do 17 mg na 100 grama proizvoda). Provitamin A je sa dokazanim antioksidansnm svojstvima.

Ovaj antioksidans nas štiti od zloćudnih oboljenja. U soku od šargarepe je sadržana i celuloza, a ona pomaže vitkoj figuri, pomaže našem mršavljenju, dobro deluje na sistem organa za varenje, pomaže našem telu da se oslobodi od toksina. Redovna konzumacija šargarepa može značajno da se poboljša vaš vid, zbog velike količine provitamina A.

U soku od šargarepe je sadržano mnogo više karotina, nego u paradajzu. Međutim, treba da znate da karotin može da bude lakše apsorbovan ako je sok začinjen biljnim uljem ili limunovim sokom. Vitamin B u šargarepama pomaže memoriji i za to da budemo koncentrisaniji. Ovaj vitamin pomaže i u borbi sa stresom.

Salata sa šargarepom

Eto zato što da jedete više salata sa šargarepom, a zašto da ne i vitaminske salate, gde je korisnih materija u izobilju. Isto se odnosi i na zdrave supe, koje postaju neodoljive kada se u njih doda šargarepica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji