Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Crne maline - lekovita svojstva i koristi

Crne maline - lekovita svojstva i koristi

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Crne maline - lekovita svojstva i koristi
Fotografija: AKuptsova / pixabay.com

Da li ste viđali maline sa crnim plodovima? Mnogi ljudi ih mešaju sa kupinama. Zapravo, spoljašnja sličnost je dosta velika: veliki crni plodovi sa ljubičastom nijansom i bodljikavim grančicama. Crna malina kombinuje mnoga korisna svojstva crvenih malina i kupina i prevazilazi ih po prinosu, ukusu i pre svega u koristima za zdravlje.

Crne maline u odnosu na crvene su kaloričnije - 72 Kcal na 100 g basuprot 46-60. Zbog niskog sadržaja proteina i masti i visokog sadržaja ugljenih hidrata, crne maline se koristi kod dijeta sa niskim sadržajem proteina. Ukusne crne maline su dobra alternativa slatkišima ili čokoladnim bombonama.

Hranljivi sastav crnih malina

Crna malina ima unikatan i neobičan hemijski sastav koji joj dozvoljava da bude lider među drugim korisnim i lekovitim biljkama. Mnogi naučnici smatraju da su crne maline nadmašile sve sorte malina i kupina po svojim kvalitetima. Sadrže sve vitamine, mikro i markoelemente koje sadrže ove biljke, tako što samo vitamin C i organske kiseline u njima su nešto niže nego u crvenim malinama i kupinama.

Ali osnovne prednosti crne maline su u njenom bogatom sadržaju: gvožđa (prevazilazi sve ostalo voće), bakra i mangana; β-sitosterola, antocianina, antioksidanasa i elaginska kiseline ( dva puta više od jagoda i tri puta više od oraha). Osim toga vitaminsko-mineralni kompleks u crnim malinama ne predstavlja samo vitamin C, nego i vitamini iz grupe B (1, 2, 5, 6, 9), PP, A, E, H, kao i jod, cink, bor, kalijum, kalcijum, fluor, kobalt, fosfor, selen, natrijum. Crne maline sadrže vlakna, polizaharide, tanine.

Lekovita svojstva i koristi crnih malina

Crne maline

Crna malina negormalno je dobila naziv "kraljica voća" zbog svojih mnogobrojnih korisnih svojstava koji su tu zahvaljujući bogatom sastavu.

Američki lekari i nutricionisti su proučili da ukoliko jedete dva kilograma crnih malina godišnje, rizik od raka gotovo u potpunosti nestaje, tonus tela se povećava i ono se uspešno bori sa destruktivnim efektima spoljašnje sredine, proces starenja se usporava podržavanjem prirodne regeneracije tkiva.

Redovna konzumacija crnih malina omogućava:

- uklanjanje teškim metala i radionuklida iz tela (zbog radioprotektivnih svojstava);

- smanjivanje nivoa "lošeg" holesterola;

- niži nivoi krvnog pritiska;

- povećavanje nivoa hemoglobina, broja krvnih ćelija (kod lečenja anemije);

- poboljšavaju kožu i vid (zahvaljujući antocijaninima);

- jačanje zidova i poboljšavanje stanja krvnih sudova;

- ublažavanje otečenosti (kod lečenja mokraćne bešike);

- poboljšavanje varenja, uklanjanje problema sa želucem i crevima;

- smanjivanje rizika od razvoja zloćudnih novotvorina (zbog visokog sadržaja elagične kiseline), usporavaju razvoj raka jednjaka, grlića materice, debelog creva i grudi.

Crne maline - lekovita svojstva i koristi

Ljudi sa visokim krvnim pritiskom treba da pređu na redovnu konzumaciju crnih malina. Plodovi ove biljke zamenjuju lekove i obezbešuju dugotrajan i trajan rezultat, a ne kratkoročni efekat.

Crne maline su posebno korisne za zdravlje žena. Kod lečenja besplodnosti, različitih ginekoloških oboljenja preporučuje se aktivna konzumacija crnih malina. Žene koje imaju probleme sa mnstrualnim ciklusom mogu da piju čaj od njih i da iskoriste njihova korisna svojstva za smanjivanje bola, normalizovanje ciklusa itd.

Crne maline su najbolje sredstvo za lečenje prehlada i virusnih infekcija. Med u kombinaciji sa malinama dodatno jača njihova korisna svojstva kod lečenja upaljenog grla. Dobra ideja je i grgljanje napitkom od crne maline. Ovo voće je posebno korisno tokom proleća kada su telu potrebni vitamini i i kada je ranjivo na infekcije.

Ne samo plodovi, nego i listovi crne maline imaju lekovita svojstva koja sadrže i mnogo korisnih stvari (organske kiseline, folnu kiselinu, jod, mangan, flavonoide, vitamine C, K, E, magnezijum i dr.)

Listovi maline se koriste u obliku odvaraka, napitaka, čaja za lečenje prehlada, bronhitisa (listovi imaju dobra iskašljavajuća i potogomna svojstva). U narodnoj medicini veoma je popularan lekoviti čaj napravljen od listova crne maline.

Po receptu treba da zalijete dve supene kašike suvih listova litrom ključale vode i da zaparite u termosu ili posudi uvijenoj u tkaninu na tri sata. Pije se po 100 ml tri puta dnevno pre obroka.

Korisna svojstva soka od crne maline se koriste aktivno u kozmetice zbog sposobnosti da održava tonus kože, da skuplja pore i da zaustavlja procese starenja. Pulpa i sok crne maline se koriste u sastavu maski za lice.

Losion od crne maline efikasno čisti kožu. Za njegovu pripremu potrebna vam je 1 supena kašika malina i 300 g votke. Maline treba da se namoče u votku na tamnom mestu tokom 10 dana, procede se, dodaje se 600 ml prokuvane vode i koristi se kao losion.

Moguće štete od konzumacije crnih malina

Crna malina

Malina može da izazove štetu prilikom prekomernog unosi, kao i kod prisustva takvih akutnih i hroničnih oboljenja poput gastritisa sa visokom kiselošću, čireva na želucu i dvanaestopalačnog creva, gihta, kamenja u bubrezima, sklonosti na alergije.

Listovi crne maline imaju mnogo manje kontraindikacija:

- smanjivanje efikasnosti lekova za zgrušavanje krvi;

- može da pogorša sindrom iritiranih creva;

- povećava rizik od stvaranja kamenja u bubrezima;

- uzrokuje recidive kod gihta.

Da bi crna malina mogla da vam donosi samo koristi i da ne uzrokuje probleme, lekari ne preporučuju da se zloupotrebljava s njom. Dnevna doza je 50 g ili polja čaše aromatičnih plodova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest