bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Ras el Hanut - zlatna mešavina začina iz severne Afrike

Ras el Hanut - zlatna mešavina začina iz severne Afrike

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2721k2k

Ras el Hanut je severnoafrička mešavina začina koju u Alžiru, Tunisu i Maroku uglavnom koriste Arapi i Jevreji. Naziv, u prevodu sa arapskog, znači rukovodilac prodavnice i označava mešavinu najboljih začina koje prodavac može da ponudi svojim kupcima.

Obično se mešavina sastoji od oko 30 vrsta začina. Međutim, ne postoji tačan i strog recept za pravljenje smese. Svaki trgovac, proizvođač ili porodica sastavlja sopstvenu mešavinu.

Uobičajeni sastojci su: kardamom, kumin, karanfilić, cimet, muškatni oraščić, piment, sušeni đumbir, ljute paprike, semenke korijandera, biber, slatka i ljuta aleva paprika, piskavica i sušena kurkuma.

U različitim regionima mešavini dodaju neke od svojih najtipičnijih začina. Postoji mnogo varijacija. Sastojci se obično peku, zatim izgnječe u avanu i na kraju izmešaju. U neke mešavine stavljaju so ili šećer, ali to se dešava veoma retko.

Beli luk, šafran, orasi ili sušeno bilje obično nisu uključeni u sastav mešavine, jer se obično dodaju pojedinačno u jela, ali neke komercijalne mešavine (posebno u Evropi i Severnoj Americi) mogu da ih sadrže.

Ras el hanut se obično koristi za jela od pirinča, jela od mesa, a takođe i za premazivanje jagnjećeg mesa. Može se naći čak i u nekim slatkim jelima.

U prošlosti su sastojci kao što je kantarion ponekad bili uključeni u Ras el Hanut da bi se mešavina koristila kao afrodizijak. Cantaridis (španska mušica) se dobija od specifične vrste osušenog stajskog bumbara. Poznat je kao afrodizijak jer ima sposobnost da iritira genitalni trakt, izazivajući priliv krvi u genitalijama. Međutim, dugo se ne koristi kao sastojak u Ras el Hanutu, pošto je prodaja cantaridisa zabranjena u Maroku 1990. godine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji