Zašto je prženi kikiriki štetan?

Pečen kikiriki

Kikiriki, na prvom mestu, ne orašasto voće, kao što mnogi misle. On pripada porodici mahunarki i veoma je jak alergen. Bliži je pasulju i grašku nego lešniku i bademu, na primer. U procesu pečenja neki od njegovih sastojaka se gube, a drugi se menjaju

Kikiriki ima visoku nutritivnu vrednost, jer je bogat proteinima, masnim kiselinama i ugljenim hidratima. On takođe sadrži mnoge vitamine, posebno vitamine A i E, koji rastvaraju masti i imaju važna antioksidantna svojstva, kao i mineralne soli kao što su magnezijum, kalcijum, selen i cink.

Sve ove osobine se odnose na sirov kikiriki. U procesu prženja i soljenja ove osobine bivaju značajno smanjene. Neke od fizičkih i hemijskih promena prouzrokovane termičkom obradom su:

Prijatan miris dobijen pečenjem se naziva Maillard-ovom reakcijom, pri čemu se proteini vezuju za ugljene hidrate. Međutim, ovo jedinjenje je kancerogeno i ne treba preterivati sa njim. Dakle, ukoliko jedete prženi kikiriki, morate ukloniti gornji sloj prepečene ljuske.

Sirov kikiriki

Masne kiseline sadržane u kikirikij nisu otporne na jako zagrevanje, naročito na temperaturama preko 180 stepeni, kao što je u rerni. To dovodi do formiranja molekula sa kancerogenim efektom i što je temperatura viša, a period terminčke obrade duži, broj molekula postaje veći.

Mineralne soli gube svoju biološku aktivnost. Pri jakom zagrevanju, one se vezuju za nerastvorljive soli i ne mogu da se slobodno apsorbuju u crevima.

Drugi rizik koji nosi unos prženih kikirikija je povezan sa dodatom soli. Unos velikih količina soli ima dokazan uticaj na pojavu hipertenzije i kardiovaskularnih oboljenja.

Najbolji savet je jesti neslan i nepržen kikiriki u razumnim količinama - do 30 g dnevno, jer kikiriki srednje sadrži 65% masti.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji