Tajna ukusne svinjske kolenice

Kolenica

Svinjska kolenica je veoma ukusno jelo, ako znate kako da ga spremite. Jedna od najvećih poteškoća, sa kojom ćete se susresti, jeste da nađete kolenicu. Ona treba da bude dosta velika, dobro isečena, da ima oblik isečene kupe, i obavezno da bude prekrivena kožicom. Ona se prepeče, a meso ispod ostaje sočno.

Spremanje kolenice počinje veče unapred. Potrebno vam je: maslac, so, aleva paprika, biber, ljuta aleva paprika i beli luk u prahu. Evo i kako da spremite:

2-3 kašike aleve paprike, 2-3 kašike soli, 1 kašika bibera, 2-3 kašike brašna, 1 kašičica aleve paprike se pomeša u činiji, dok se ne dobije homogena smesa. Prstima uzimajte malo od nje i tako utrljajte kolenicu. Poželjno je da ima više u isečenim delovima, jer će tak arome najbolje prodreti kroz mišićna vlakna u unutrašnjost. Kožicu takođe istrljajte smesom. Na nekoliko mesta i sa manje maslaca premažite kolenicu, ali vodite računa da ne bude previšne masna.

Dobro istrljana kolenica treba da se stavi u duboku tepsiju, tako da gornji deo bude nagore. Široki deo kolenice treba da bude prilepljen za dno posude, kako se unutrašnjost ne bi osušila. Posuda obavezno treba da bude zatvorena sa dobro prijanjajućim poklopcem. Kolenica bi trebalo da odstoji tako najmanje 24 sata u frižideru.

Svinjska kolenica

Sledećeg dana se kolenica vadi iz frižidera tačno 5 sati pre nego što planirate da je spremate i konzumirate. Na ivici tepsije veoma pažljivo i u tankom mlazu sipajte na dno vodu do 2/3 prsta. Vodite računa da se začini ne isperu. Samo meso ne sme da se preliva vodom.

Kolenicu stavite u prethodno zagrejanu rernu, da se peče na 140 stepeni. Pecite je oko 4 sata sa zatvorenim poklopcem. Kada voda ispari, sklonite poklopac i pecite oko 30 minuta, kako bi kožica postala hrskava.

Kolenica, kada bude gotova, treba da je meka i sočna. Ocedite je od ulja. Sos, koji se stvorio tokom pečenja, poslužite posebno. Njime možete preliti garnir.

Ukusna svinjska kolenica se služi sa graškom, dinstanim sa maslacem. Takođe, odlično se slaže sa crnim vinom.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji