Za i protiv tiganja sa mermernim premazom

1 od 3 Fotografije
Мраморно покритие

Mermerni tiganj nema ništa zajedničko sa čistim mermerom. To je samo marketinški trik i lepo ime, pritom i veoma privlačan, budući da njegova osnova nije najstabilnija. U suštini, ovo je klasičan teflonski tiganj, koji ima dodatke kamenih čestica, koje čine dno trajnijim i manje sklonim ogrebotinama.

Tiganj za prženje sa mermernim premazom je bolji od drugih varijani sa dnom koje se ne lepi - teflon. Međutim, ovde nije reč o tome da li je ekološki bolji, već da li je praktičan i koristan. Oni se mogu koristiti relativno dugo vreme. Ako teflon može da traje najviše godinu dana ako se dobro održava, mermerni - može trajati dva puta više.

Međutim, sve zavisi i od proizvođača - što je proizvod bolji, to će vas duže služiti, ali to podrazumeva da se i pravilno održava. Ako vodite računa o ovakvom tiganju i poštujete sva uputstva za njegovo održavanje, on vas može služiti dve godine. Nemojte očekivati da će vas ovakvi tiganji služiti večno.

Kako da održavate mermerni tiganj?

Ovakvi tiganji se lako peru, ali dok ih korisite, treba sve vreme da budete pažljivi i da ne kršite pravila pri njihovom korišćenju. Evo kakva su pravila:

- Tiganji za prženje sa mermernim premazom ne treba da se ogrebu metalom

- Pazite da ne oštetite ivicu tiganja, jer se onda na premazu pojavljuju pukotine

- Takođe, ne bi trebalo da dugo stoji potopljen u vodi - to skraćuje rok trajanja ovog tiganja

- Nikako ne smete da ga trljate metalnom četkom

- Mermerni tiganj se voli ni nagle promene u temperaturi. Ako vam je tiganj bio u frižideru, nemojte ga odmah stavljati na ringlu i ne bi trebalo da zagrejan tiganj stavljate u hladnu vodu

- Najvažnije je da ovaj tiganj ne pregrevate, jer tako se oslobađaju štetne materije

Uzevši sve u obzir, možemo reći da je ovo posuđe za kuvanje veoma nežno, iako je dosta jače od običnih teflonskih tiganja. Utisci o mermernim tiganjima su pozitivni, ljudi su zadovoljni i dosa ih hvale. Veliki plus su i pristupačne cene, dizajn, laganost, ne lepe se namirnice za vreme prženja i lako se peru.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji