Brazilski orah

brayilski orah

Brazilski orah (Bertholletia excelsa) je najbolji i efikasan prirodan izvor selena. Ovo jedinstveno orašasto voće sreće se samo u šumama Amazona gde mu je drvo divlje rastinje i čak se ne kultiviše.

Brazliski orah ne raste ni u jednom drugom kraju sveta. Odlikuje se velikim elipsastim oblikom (tri puta veći od badema), sa blago zaoštrenim krajevima i izuzetno je koristan i hranljiv, samo ne treba preterivati s količinom.

Brazliski orah je južnoamerička vrsta drveta iz porodice Lecythidaceae. Za zemlju porekla brazilskog oraha smatra se Brazil, ali se sreće još i u Paragvaju, Boliviji, Peruu i Venecueli. Bogat selenom, proteinima i masnoćama osim što je dosta koristan i veoma je ukusan, podseća na ukus pinjola.

Slava brazilskog oraha u Evropu je došla s otkrićem novog sveta. Legenda kaže da je jedan španski oficir rešio da da brazilski orah svojim izgladnelim i iscrpljenim podređenima. Nakon izvesnog vremena vojinici su povratili životnu snagu kao rezultat, jer su španci doneli tada nepoznato orašasto voće na stari kontinent.

Zapravo, drvo brazilskog oraha je jedno od najviših u tropskim šumama Amazonije. Visina im dostiže 50 metara, a dužina života im je oko 500-700 godina. Kada drvo brazilskog oraha sazri, ono može da da do 300 plodnih mahuna u sezoni. Svaka posebna mahuna je teška do 2, 5 kg a u njoj se nalazi oko 15 oraha.

Zapravo mahuna nije tačna definicija - plod brazilskog oraha se naziva bertolet (od latinskog) i predstavlja tešku kapsulu u kojoj su orasi, obavijeni u svoje zdrave granate, raspoređeni kao lepeza. Sasvim logično, kroz protekle vekove, brazilski orah je bio jedna od osnovnih namirnica tadašnjih južnoamerikanaca. Danas se smatra da je gajanje drveta brazilskog oraha čuva amazonsku džunglu od uništavanja.

ora[asti plodovi

Sastav brazilskog oraha

Brazilski orah se smatra jednim od najkorisnijih i najhranljivih orašastih plodova. Ima dosta visoku hranljivu vrednost i obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. Najvažnija osobina brazilskog oraha je njegov orgroman sadržaj selena, koji ga čini najvećim izvornikom ovog elementa.

Neophodna dnevna doza selena za čoveka je oko 55-100 mkg, a u 100 g brazilskog oraha ima 1917 mkg. Selen predstavlja antioksidans, koji čuva mladost i ubija štetna dejstva slobodnih radikala.

S bogatim sadržajem proteina i vlakana, brazilski orah nam pomaže da kontrolišemo osećaj gladi, a na sve to, samo nekoliko od ovih velikih oraha su u stanju da nas zasite za nekoliko sati.

Omega masnih kiselina ima u izobilju u brazilskom orahu. Preovladava sadržaj omega-6 masnih kiselina, za koje je sigurno da smanjuju rizik od kardio-vaskularnih oboljenja. U većim dozama u brazilskom orahu nalaze se još i bakar, magnezijum, mangan, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor i cink.

U 100 g brazilskog oraha nalazi se:

656 ccal

14.32 g belančevina

12.27 g ugljenih hidrata

66.43 masti

1917 mg selena

2.43 mg gvožđa

5.73 mg vitamina E

725 mg fosfora

376 mg magnezijuma

180 mg kalcijuma

4.2 mg cinka

Koristi od brazilskog oraha

dobro raspolo\enje

Koristi za zdravlje od redovne konzumacije samo 2 brazilska oraha su velike. Ova doza potpuno zadovoljava dnevnu potrebu selena, ali osim toga dostavlja vam mnogo magnezijuma, koji je važan za koštani sistem i sprečava nestajanje kalcijuma iz kostiju. Dokazano je da brazilski orasi imaju antikancerogena svojstva - mogu da zaustave razvoj zloćudnih tumora.

Ima podataka da su ovi orasi veran pomoćnik u borbi s muškom neplodnošću, kao i ranom klimakterijumu, u borbi s kataraktom, aterosklerozom srčanih i moždanih sudova. Osim toga ovo ukusno i korisno voće je kompletna hrana za one koji pate od celiakije (trajna netrpeljivost prema glutenu).

Sastojci u brazilskom orahu pomažu smanjenju lošeg holesterola, kontrolišući razmenu lipida u organizmu. To je s jedne strane preventivna mera protiv infarkta i moždanog udara. Selen nazivaju elementom dugovečnosti i eto zašto brazilski orah može da nam pomogne da sačuvamo mladost duže, a za šta postoje naučni podaci.

Bogat sadržaj selena u brazilskom orahu pomaže učvršćivanju imunog sistema. On je psoebno korisna hrana tokom zimskih meseci, kad smo skloni da upadnemo u depresivno stanje. Selen deluje kao mađioničar protiv umora i nedostatka raspoloženja.

brayilski orasi

U sastav čudesnog voća iz Amazonije ulazi i mnogo kalcijuma i bakra, koji pomažu za predupređivanje anemije i osteoporoze. Velike količine mangana su takođe važne za zdravlje hrskavičavih tkiva.

Od brazilskog oraha se dobija i ulje, koji nalazi dosta primena. Često možete da ga nađete u sastavu kozmetičkih preparata koje koristite. Ulje od brazilskog oraha nalazi dosta primena i u tradicionalnoj medicini, u proizvodnnji boja, u industriji hrane i terapeutskim masažama.

Maslac se odlikuje bistrom žutom bojom i ima prijatan slatkast ukus i aromu. Dokazano umiruje kožu i može da je čuva od isušivanja. Interesantan podatak je da se maslac od brazilskog oraha smatra najboljom masnoćom za podmazivanje satova.

Štetnost brazilskog oraha

Kao što smo već nagovestili, brazilski orah je izuzetno korsitan, ali samo u umerenim količinama. Dovoljna su dva oraha dnevno da se zadovolje potrebe organizma. U protivnom slučaju konzumacija velike količine selena i njegovo nagomilavanje u organizmu može da bude dosta opasno. Predoziranje selenom prouzrokuje umor, razdražljivost, glavobolje i stomačne probleme.

Pogledaj više

Rejting

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas