Rakovi

Rakovi

Rakovi

Rakovi spadaju u morske plodove koji su većini omiljeni. Rakovi pripadaju porodici Crustacea, koji su podvrsta beskičmenjaka, koji takođe pripadaju zglavkarima. Poznato je da postoji oko 400 vrsta rakova, kao što su morski, okeanski, a takođe postoje i rečni. Posebno popularna vrsta rakova jesu krabe (Cancer spp. Canceridae), koje su u stvari mali rakovi koji se kriju u pukotinama, ispod kamena i u velikim školjkama. Imau oštra klešta, u pomoć kojih bukvalno mogu pokidati plen, a pored svega, imaju moć regeneracije ekstremiteta kada ih izgube.

Sastav rakova

100 g rakova prosečno sadrži: 79% vode, 86 kalorija, 17.4 g belančevina, 1 g masti, 0.759 g ugljenih hidrata.

Rakovi su veoma bogati vitaminima B3, B9, a najviše sadrže vitamin B12. Samo 100 g rakova ima do 9 mikrograma vitamina B12 ili 4.5 puta više od dnevne preporučene doze. Takođe, rakovi i krabe su odličan izvor minerala - magnezijuma, fosfora i cinka. Meso raka je bogto jodom i taurinom.

Rakovi na roštilju

Vrste rakova

U najpopularnije vrste rakova spadaju:

Evropski rečni rak (Astacus astacus) - vrsta slatkovodnog raka iz porodice Astacidae. Živi u vodama 28 zemalja, a izvan Evrope se može sresti jedino u Maroku. U skandinavskim zemljama on obitava u raznim vodama, kao što su nezagađene reke i jezera sa peskovitim i kamenim dnom. U kulinarstvu je ova vrsta raka veoma cenjena namirnica.

Barski rak (Astacus leptodactylus) - ova vrsta dostiže dužinu 15 - 20 cm. Boja tela ove vrste varira u zavisnosti od sredne u kojoj se nalazi - od zelene do sive, od tamnobraon do skoro crne, a ponekad imaju i sive šare. Barski rak se može naći u različitim sredinama - plikim i dubokim jezeima, rekama i potocima, a maksimalna dubina gde mogu živeti je 100 m. Ovakvi rakovi su izdržljivi i kada su u pitanju vode sa niskim procentom kiseonika. Barski rak se je od velikog značaja, pa se razmnožava i na veštački način.

Evropski obalni rak (Carcinus meanus) - vrsta koja se najčešće sreće. Karakterističan je po svom nemilosrdnom praćenju i čudnom načinu kretanja. Nema veliku komercijalnu vrednost, jer je veoma mali i ribari ga koriste kao mamac.

Atlanski rak (Cancer pagurus) - ima gladak braon oklop i obitava oko peskovitih i stenovitih obala. Može da pliva do dubine od 100 m. Što se tiče kulinarstva, od posebnog su značaja njegov karakterističan jak ukus i aroma.

Baršunasti rak (Portunus puber) - ima braon - crvenu boju i prekriven je dlačicama. Ima delikatan ukus, što utiče i na njegovu visoku cenu.

Morski pauk (Maia squinado) - može se naći u peskovitom morsko dnu na dubini do 60 m. Oklop mu je trouglast, a boja spoljašnjeg oklopa može varirati od roze do crveno - braon. Ima veoma ukusno meso, koje se veoma traži, a najviše meso ženki ove vrste raka.

Pečeni rakovi

Snežni morski rak (Chionoecetes opilio) - ima okrugli oblik, a noge su mu duge i spljoštene. Uglavnom se love muški primerci, jer su veći i mogu dostići do 12 cm širine, kao i do 1350 g težine. Živi u hladnim vodama na dubini od 25 do 750 m. Nekada davno su ga severnoamerički ribari izbegavali, a danas se ova vrsta raka smatra delikatesom, kako u Evropi, tako i u Aziji.

Pacifički rak (Cancer magister) - ova vrsta živi u hladnim vodama i pripada istoj vrsti kao i atlantski rak. Dostiže težinu do 1, 8 kg i lako se može naći na tržištu - zamrznut ili konzerviran.

Atlantski plavi rak (Callinectes sapidus) - veoma je popularan u SAD, dok u Evropi se o njemu i ne zna mnogo, pa se stoga i ne ceni toliko. Zanimljivo je da Severna Amerika učestvuje u 1/2 ukupnog ulova rakova. Meso ovog raka ima karakterističan sladak ukus.

Odabir i čuvanje rakova

Ako ipak imate mogućnost da kupite živog raka, to vam je garancija za kvalitet. Živ rak podrazumeva da on još uvek mrda i da ćete morati veoma pažljivo da ga odnesete kući, gde bukvalno treba da ga ubijete, pre nego što ga pripremite. Ljudi često ne mogu da ubiju rakove, pa ih zato stavljaju žive da se kuvaju. Kao i školjke i drugi moski plodovi, rakovi se veoma brzo kvare, a samim tim postaju i toksični. Kada kupujete rakove, obratite pažnju da li su im repovi povijeni. Ako jesu - to je znak da su rakovi zdravi. Što veće rakove izaberete, to ćete dobiti više mesa, pa tako od rakova od 10 cm nećete imati mnogo mesa.

Kod nas se rakovi mogu naći zamrznuti ili konzervirani. Što se tiče zamrznutih, kupujte one koji su najmanje prekriveni ledom. Kada pripremite meso raka, možete ga čuvati u frižideru 1-2 dana ili da ga zamrznete u zamrzivaču. Skuvano meso od rakova u frižideru može stajati 1-2 dana, dok se u zamrzivaču može čuvati i do mesec dana.

Rakovi sa pirinčem

Kulinarska upotreba rakova

Tek 1/4 težine raka ili krabe je jestiva. Za konzumaciju su mišići ispod oklopa klešta, mišićni deo ekstremiteta, džigerica raka i bela, kremasta supstanca koja se nalazi ispod gornjeg oklopa raka. Rakovi se obično kuvaju oko 15 minuta, dok ne promene boju i ona postane crvena. Tako skuvano meso raka možete pripemiti na razne načine - sa povrćem, sa pirinčem, sosom od vina, da ga dodate salatama, predjelima i sendvičima.

Rakovi se spadaju u prefinjene namirnice. Odlično se mariniraju i kombinuju sa jelima od povrća. Takođe, u prodavnicama se mogu naći razne namirnice na bazi mesa raka. Tu spadaju i štapići od raka (surimi štapići), iako u njima nema pravog mesa raka, već samo aroma.

Po pravilu, surimi štapići su delikates, koji se prave od mlevenog mesa raka, a ponekad se dodaje i mlevena riba, škampi i drugi dodaci. Na tržištu se može naći gotovo marinirano ili sterilisano meso raka i, naravno, zamrznuto ili celi zamrznuti rakovi.

Recept za testeninu sa rakovima i pečurkama

Potrebni sastojci: testenina - 1 pakovanje, rakovi - 400 g mesa, pavlaka - 100 ml, beli luk - 2 čena, praziluk - 50 g, sok od limuna - 2 kašike, pečurke - 100 g, bosiljak - 25 g, so, biber - sveže mleven, po želji.

Dinstani rakovi

Način pripreme: Pastu skuvajte prema uputstvu na pakovanju i ocedite je. Prethodno skuvao ili odmrznuto meso raka propržite 2 - 3 minuta sa malo maslinovog ulja i dodajte sitno iseckan praziluk, beli luk, sok od limuna. Dinstajte 2 - 3 minuta i dodajte pavlaku. Zatim dodajte sitno iseckane pečurke i začine. Kada se sos zgusne, sklonite sa vatre. Sosu dodajte skuvanu pastu i vratite na ringlu nekoliko minuta, polako mešajući.

Koristi od rakova

Meso raka je dijetetsko i sprečava stvaranje masnih naslaga. Lako se vari, korisno je i zbog visokog sadržaja aminokiseline taurin, koja ima provereno antioksidantno dejstvo. Taurin potpomaže rad krvnih sudova i mišića. Sa druge strane, meso raka sadrži omega - 3 i omega - 6 masne kiseline, koje smanjuju nivo lošeg holesterola. Jod u mesu raka pomaže kod oboljenja štitne žlezde, a takođe je koristan i kada je u pitanju veliki mozak.

Štetnost rakova

Rakovi se ne preporučuju osobama koje su alergične na njih. U takvim slučajevima se može pojaviti velika preosetljivost na rakove i krabe, kao i na druge morske plodove.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas