Romanesco Brokoli

Броколи романеско

Romanesco brokoli /Brassica oleracea/ je povrće jedinstvenog izgleda, koji podseća na leteći tanjir. Zbog neobičnog oblika, često postoje pošalice na račun ovog povrća da su ga doneli vanzemaljci na našu planetu.

Uprkos svom neobičnom obliku, romanesco brokoli je veoma korisno povrće koje se lako vari, a koje ipak nije mnogo popularno kod nas. Ovo povrće se pojavilo na svetskom tržištu pre 20 godina - 1990. godine, a gajilo se još u Rimu u 16. veku. Holandski baštovani su godinama poboljšavali sorte, pa i oni se smatraju prvim pronalazačima romanesco brokolija.

Romanesco brokoli se sastoji od cvetova, koji su povezani u male piramide radijalno raspoređene i na taj način formiraju oblik nalik geometrijskoj figuri. Upravo taj oblik čini da ova vrsta brokolija ima privlačan i zanimljiv izgled. Na engleskom se ovo povrće naziva - Romanesco broccoli, kod Francuza je kupus, a kod Poljaka i Nemaca - karfiol. Kod nas još uvek ovo povrće nije toliko popularno, ali je provereno ukusno i veoma korisno.

Sastav romanesco brokolija

Romanesco brokoli sadrži veliki broj korisnih materija i vitamina. Bogat je cinkom, karotenom, vitaminima A, C i K, gvožđem i folnom kiselinom, mineralnim solima.

Романеско броколи

100 g romanesco brokolija ima 25 kalorija, 0.3 g masti, 2.3 g ugljenih hidrata, 2.4 g belančevina.

Odabir i čuvanje romanesco brokolija

Nažalost, ovo povrće nije mnogo zastupljeno kod nas. Može se naći u specijalizovanim radnjama, ali se ne može naći u marketima u velikim količinama, a samim tim ni toliko često. Romanesco brokoli je svetlozelene boje. Ono ne sme da po sebi ima tragove truleži. Čuvajte ga u frižideru, dobro uvijenog u kesi.

Romanesco brokoli u kulinarstvu

Romanesco brokoli je idealan da unesete svežinu u vašu ishranu. Može veoma dobro zasititi, a ujedno sadrži malo kalorija i smatra se povrćem koje se lako vari, a priprema se kao i karfiol i brokoli. Može se koristiti u gotovo svim jelima, koje se inače prave sa brokolijem i karfiolom.

Postoji nekoliko načina da se ovo povrće spremi. Možete ga skuvati na pari i preliti ga omiljenim vinegret sosom. Druga varijanta je da ga prodinstate sa malo maslaca i krupnim zrnima slačice. Još jedan način da se spremi romanesco brokoli je da ga zapečete sa maslinovim uljem, kao i sa arpadžikom i maslinama.

Osim svog naziva kao romanesco brokoli, ovo povrće se može sresti i sa nazivom romanesco karfiol ili kupus romanesco. Ukus mu je sličan kao ukus karfiola, ali je znatno mekše konzistencije. Romanesco brokoli je odlično predjelo kada se njegovi cvetovi odvoje i spreme na pari. Može se kombinovati sa sosom od sireva i pavlake. Začini koji čine ovo povrće aromatičnijim su - majčina dušica, beli luk, itd. Romanesco brokoli može biti odličan garnir uz razna mesa i ribu.

Салата с броколи романеско

Romanesco brokoli je odličan za pohovanje. Potrebna vam je jedna glavica brokolija, 2 jajeta, vegeta, 1 kašika rendanog kačkavalja i brašna, da se dobije gusta smesa.

Brokoli iseckajte na piramidice. Stavite ih u kipuću vodu i skuvajte ih. Kada ih skuvate, izvadite ih i ocedite od vode. Uvaljajute ih u smesu za pohovanje /prethodno napravljenu od ostalih sastojaka/. Ispržite u zagrejanom ulju, pa ocedite od suvišne masnoće. Da bi romanesco brokoli bili jedinstvenog ukusa, poslužite ih sa sosom od majoneza, kiselog mleka, mirođije i belog luka.

Koristi od romanesco brokolija

Jedna od najvećih prednosti ovog povrća jeste ta što ga naš organizam brzo vari, pa samim tim ono ne opterećuje naš želudac i brzo može da nas zasiti. To je razlog da se romanesco brokoli preporučuje osobama sa osetljivim želucem. Ako ste odustali od konzumiranja povrća ovog tipa, onda je brokoli romanesco odličan izbor.

Zahvaljujući visokom sadržaju cinka, romanesco brokoli pomaže kod raznih povreda usne duplje i obnavlja čulo ukusa i receptore. Uklanja neprijatan ukus metala iz usta i pomaže da osetite punoću različitih ukusa. Svaki čovek je jedno imao taj neprijatan metalni ukus u ustima, koji čini da hrana koju unosi nema ukus.

Romanesco brokoli uklanjaju apatiju i uznemirenost, zbog čega ih mnogo koriste glumci i pevači, da bi suzbili tremu od nastupa. Ako vam predstoji nastup pred publikom, ne oslanjajte se na lekove, već na romanesco brokoli.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas