Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?I ovaj koji ja nudim je: Na 50 g finog šećera dodaje se samo 1 kašičica vode. Meša se, dobija se pesak i stavlja se u veliku kašiku sa rupicama....
10. nov.
Ostrige sa dinjomZa ovaj recept ćemo servirati ostrige žive, što je i najpreporučljiviji način konzumiranja, da bismo maksimalno uživali u njihovom ukusu mora. Dinja će samo dodati egzotičnu notu i interesantan ukus....
15. maj
Ostrige sa siromOstrige se otvaraju, plod im se stavlja i jednu polovinu ljušture.
Sok se sačuva. Poređamo ih u posudu za pečenje i prekrivamo smesom. Pečemo u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 10-15 minuta....
11. jul
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaAko ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
07. avgust
Ostrige sa bejbi spanaćem na mediteranski načinNa kraju prelijte proceđenim sokom od ostriga. Gotovu smesu rasporedite preko ostriga. Pecite 15 minuta u ugrejanoj rerni na 200-220 stepeni, na gornjem grejaču....
15. maj
OstrigeVrste ostriga
Postoji 5 vrsta jestivih ostriga, a svih 5 su poreklom iz meke ostriga - Česapik zaliva.
- Ostrea edulis (Evropska ostriga) - ona ima ovalni oblik i najprivlačniji izgled od svih ostriga....
16. sep.
Pržene ostrigePažljivo otvorite ostrige pokušavajući da zadržite njihov sok. U loncu skuvajte plodove mora u sopstvenom sosu.
Kada su ostrige gotove, izvadite ih i ostavite ih nekoliko minuta na ubrusu da se ocede i osuše....
03. mart
Marinirane ostrigeOtvorite ostrige i izvadite unutrašnjost. U dubokoj posudi promešajte meso ostriga, sitno naseckani mladi luk, so i biber po ukusu....
25. feb.
Ostrige RokfelerDobijenim sosom prelijte ostrige i pecite u rerni na 200 stepeni.
Pecite oko 10 minuta.
Izrendajte kačkavalj i ostavite da se lepo rastopi preko ostriga.
Servirajte sa čašpm belog vina....
22. mart
Kako se serviraju školjke?Meso školjke se može servirati kuvano i dinstano u maslacu.
Pripremaju se tako što se školjke kuvaju u vodi 15-20 minuta dok se ne otvore ljušture....
03. sep.
Kako se otvaraju ostrige?;
- posuda sa ledom koja će sačuvati ostrige svežim dok ne dođe vreme za serviranje ostriga....
11. januar
Kako se jedu ostrige?Ovaj običaj serviranja je direktno povezan sa tradicijom mediteranske kuhinje.
Ostrige se mogu poslužiti i zatvorene....
03. januar
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
13. dec.
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini.
Zatim lagano udarite...
13. januar
Kako očistiti ostrige?- ostrige;
- krpa;
- nož za otvaranje ostriga ili drugih morskih plodova;
- kuhinjski nož.
1....
21. april
Kako se pravi fonduFondu je francuska reč koja znači rastopljen. Ali sam proces kulinarske obrade proizvoda na ovaj specifičan način dolazi iz Švajcarske.
Tokom zime, kada su se paše završavale, švajcarci su imali stari kačkavalj, vino...
03. avgust
Kako se marinira piletinaPileće meso spada u najomiljenija mesa u balkanskoj kuhinji. Priprema pilećeg mesa je jedna od prvih stvari koje svaka domaćica nauči, ali je dobro znati i kako se sve ova vrsta mesa može marinirati.
Pri marinadi meso...
10. mart
Kako se priprema heljdaHeljda predstavlja proizvod koji nije tipičan za bugarsku nacionalnu kuhinju. Njenom domovinom se smatra Indija, a izuzetno je popularna u Rusiji.
Heljda je vrlo korisna i čak se uzima i kao zamena za meso, jer je...
07. mart
Kako se destiluje vodaDestilovanu vodu je vrlo lako napraviti i postoji veoma stara metoda za ovo. Ona ne zahteva nikakve posebne materijale za destilaciju vode u kućnim uslovima. Kada uklonite minerale i štetne hemikalije iz vode, ustvari se...
07. mart
Kako se začinjava supaTečna ili kisela pavlaka - dodajte je direktno u tanjir pre serviranja na sto.
Sveže mleko - opet pred serviranje....
04. mart
Kako se pravi zaprškaZaprška jela je tradicionalna metoda u bugarskoj kuhinji, za dodavanje ukusa odgovarajućoj gozbi. Zaprška se pravi sa biljnom ili životinjskom masnoćom i na taj način se poboljšava ukus hrane, dodajvaući joj specifičnu...
12. feb.
Kako se prži krompirPrženi krompir je omiljeno jelo mnogih ljudi, ali je važno kako se prži ovo ukusno povrće da bude što je moguće korisnije i prijatnije za konzumiranje.
Zlatna korica na prženim krompirima se formira ako se pravilno prže...
28. april
Kako se kuva kukuruzMožete skuvatii ili ceo klip ili i prethodno isečen na polovine - sve zavisi od toga kako želite da ga servirate.
Kada je prethodno isečen na pola, kukuruzni klip je zgodniji za serviranje u obliku graniture....
27. april