Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li pečurke bukovače imaju otrovnog dvojnika?Pečurke bukovače su vrsta bazidiomiceta koje imaju veoma zanimljiv oblik. Drška pečurke raste sa drveta i veoma je tvrda. Ima belo, žilavo i čvrsto meso. Veruje se da bukovače nemaju otrovnog dvojnika....
06. nov.
Da li šampinjoni imaju otrovne dvojnike?Šampinjoni imaju široki primenu u kulinarstvu, ukusni su i jednostavni za pripremu.
Ozbiljan rizik, koji postoji prilikom sakupljanja šampinjona, je mešanje sa njenim otrovnim dvojnikom....
14. nov.
Ima li smrčak otrovnog dvojnika?Smrčak, kao i njegovi otrovni dvojnici, mogu da imaju velike varijacije u boji, koje se kreću od tamno do svetle braon. Pečurka smrčak odlikuje se šupljim, tankim i lako lomljivim mesom i belom stabljikom....
23. mart
Kako proveriti da li su pečurke otrovneSpore ove otrovne dvojnice su gusto raspoređene, veoma tanke i meke, a imaju žutu boju, koja varira do bledoroze....
23. feb.
Otrovni dvojnici pečuraka: kako ih prepoznatiVrganj takođe ima svog smrtonosnog, otrovnog dvojnika- ludaru. Opasna pečurka je crvena na dnu, dok je delikatesna zelenkasta....
24. okt.
Kako da spremite vrganjeSveži vrgnji su čvrsti i imaju karakterističan zvuk kada se njihov šešir pritisne. Pre nego što spremite vrganje, operite ih u hladnoj vodi, zatim isecite donji deo drške, a krupnije pečurke isecite na komadiće....
25. sep.
Da li slinavka ima dvojnika?Ova neugledna pečurka pripada porodici vrganja, ali nažalost nema njihov kvalitet ukusa i finu aromu.
Mlade slinavke imaju belo meso, koje postaje žilavije što je pečurka starija....
12. jun
Da li puhara ima dvojnika?Velika puhara impresionira svojim dimenzijama i uprkos rasprostranjenom mišljenju, da one nema otrovnog dvojnika, zapravo ima dva....
27. april
Da li srndać ima dvojnika?Mnogo sakuljača gljiva tvrde, da srndać nema otrovnog dvojnika, ali ljudi koji ih sakupljaju treba da budu naročito pažljivi, zato što mogu da se pomešaju sa otrovnom muharom....
21. mart
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju.
Zovu ga još i kraljevka.
Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku....
22. avgust
1
Pohovani vrganjiTreba da dobijete retku smesu koja ima konzistenciju testa za palačinke.
Potapamo pečurke u smesu za pohovanje, nakon čega ih pržimo u zagrejanom ulju dok ne postanu zlataste....
16. jul
Prženi vrganjiVrganji se seku na kriške i posole se po ukusu.
U tanjir sipamo brašno i uvaljamo kriške jednu po jednu sa obe strane....
20. jul
Da li griz deblja?U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
11. januar
Da li treba da pijete multivitamine?strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine?
Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može.
Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
16. feb.
Vrganji sa pirinčemOčistite dobro vrganje i isecite ih na kriške. Pirinač operite i ocedite.
Zagrejte tri kašike maslaca u dubokom tiganju i zapržite sitno iseckani praziluk, a nakon njega i vrganje....
21. sep.
Vrganji na maslacuMaslac se istopi i dodaje mu ulje da ne zagori.
Pečurke se prže do blago zlatne boje, zatim im se doda voda i pusti da ispari.
Posolite vrganje na maslacu po ukusu na kraju kuvanja....
15. avgust
Da li da koristimo margarin ili maslac?Za razliku od onih kod maslaca, biljna ulja u margarinu imaju drugačiji hemijski sastav. Kao vrsta oni su nezasićeni.
Maslac se pravi od fermentisane ili sveže umućene pavlake ili od mleka....
25. avgust
2
Da li imate višak kilograma?Za ženu je težina izuzetno važna – ona želi da zna da li je njena težina u normama – da li je težina normalna za njenu visinu ili je dobila više kolograma nego što je potrebno. Poznato je nekoliko različitih pristupa za izračunavanje...
26. maj
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
27. okt.
Da li treba doručkovati ujutru?Oni takođe imaju tendenciju da imaju više masti, holesterola i kalorija nego oni koji obično doručkuju....
16. avgust
Da li je kačkavalj koristan?Paralelno sa njima, međutim, imaju i dosta kalcijuma, što ima niz prednosti. Linolna kiselina - CLA (lenolenska-), koja se nalazi u njima, smanjuje rizik od raka, srčanih oboljenja i dijabetesa....
05. januar
Da li su orasi alergen?Imaju jaku senzibilizirajuću aktivnost, koja postaje sve veća tokom obrade....
07. okt.
Da li je majonez koristan?U proizvodnji majoneza sa niskim stepenom masnoće, ulje je isključeno iz njegovog sastava, koje je relativno manje štetno, i zamenjuje se sastojcima, koji našem telu ne obezbeđuju uvek korisne supstance.
Visokokalorični...
18. maj
Da li je avokado koristan?Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...
28. okt.
Da li je avokado voće?Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...
25. okt.