Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li je dobro jesti kestene?Prethodno očišćeni kesteni se kuvaju u bujonu petnaestak minuta, izgnječe, doda im se so, malo tečne pavlake, maslac i muskatni oraščić....
04. januar
Da li je konzervirana hrana dobra za vas?Danas retko ko može zamisliti život bez upotrebe konzervirane hrane. Bilo da se radi o konzerviranom kukuruzu šećercu, konzerviranom paradajzu, boraniji u teglama ili mariniranim pečurkama, konzerve igraju aktivnu...
18. april
Da li je opasno preterivanje sa ljutom hranom?Ljuti začini dobro utiču na cirkulaciju krvi. Pročišćavaju krvne sudove i značajno poboljšavaju njihovu elastičnost.
Karotenoidi, koji se nalaze u ljutim papričicama pomažu u poboljšanju vida....
29. jun
Da li je pijenje tople vode tako dobro za zdravlje?Mit je da je pijenje tople vode dobro za zdravlje. Topla voda može biti štetna ako je puna toksina poput olova i drugih zagađivača. Takođe može da povredi unutrašnjost creva i digestivni sistem....
24. januar
Zašto je dobro da uzimamo vodu sa limunom svaki danZa jačanje imuniteta specijalisti predlažu da svaki dan pijemo čašu vode sa pola isceđenog limuna. Na taj način ćemo nabaviti neophodnu količinu vitamina C, veruju specijalisti.
Kiselo voće pomaže organizmu tako što...
25. jul
Da li je kačkavalj koristan?Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom.
Uglavnom, različite vrste kačkavalja sadrže visok procenat masti...
05. januar
Da li je majonez koristan?Ovaj domaći majonez može da se čuva u frižideru do tri dana u dobro zatvorenoj tegli.
Malo istorije majoneza
Postoje najmanje dve verzije pronalaska poslastice koju vole hiljade ljudi širom sveta....
18. maj
Da li je avokado koristan?Zato se avokado dobro slaže ne samo po ukusu, već i nutritivno uz razne vrste povrća i mesa.
Održava dobro zdravlje očiju
Avokado sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin....
28. okt.
Da li je avokado voće?Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...
25. okt.
Da li je avokado štetan?Avokado je poznat po svojim koristima u čitavom svetu. Voće sadrži mnogo osnovnih hranljivih materija koje se koriste za lečenje različitih kožnih stanja i zdravstvenih problema. On sadrži 25 prirodnih vitamina i minerala...
19. okt.
Da li je margarin kancerogen?Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
27. maj
Da li je želatin štetanŽelatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
26. maj
Da li je stevija štetnaStevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
15. maj
1
Da li je slanina korisna?Kao i sve u normalnim količinama, slanina je dobra, ali ako preteramo, neće biti dobra za naše tijelo i može dovesti do pogoršanja našeg zdravlja....
27. okt.
Da li je mleko sa niskim sadržajem mlečnih masti korisno?Iz svega do sada rečenog proizilazi da nemasno ili obrano mleko za neke može biti dobro, a za druge štetno, pa budite oprezni sa njegovom konzumacijom....
23. jun
Da li je nedostatak cinka opasan?Naše kosti ne mogu bez fosfora, magnezijuma, kalcijuma, vitamina D, ali i bez cinka. Još pre pet hiljada godina, stari Egipćani su koristili pastu od cinka za lečenje rana.
Pre sto godina postalo je jasno da je cink potreban...
18. jun
Da li je štetna instant kafaVeruje se da to nije dobro za zdravlje. Preterivanje sa njim dovodi do neuroloških tegoba i onkoloških oboljenja, što je posebno opasno....
06. januar
Da li je sirova riba bezbedna?Kada se spremate da jedete ribu u restoranu, možete se nadati samo savesnom odnosu vlasnika, kuvara i osoblja, kao i proizvođača.
Ne postoji razlika u ishrani između sirove i kuvane ribe....
26. maj
Da li je dimljeni losos koristan?Ima toliko dobrih stvari da se kažu o lososu da je teško započeti. Losos za zdravlje, losos za mršavljenje, losos za mišićnu masu, prednosti ove jedinstvene ribe iz porodice pastrmki su neosporne....
05. okt.
Da li je pica zdrava hrana?O kalorijama u pici
Iako je to zaista visokokalorična hrana, dobra pica uvek nađe način da bude deo dobro izbalansirane ishrane....
03. okt.
Da li je zdravo piti čaj?Čaj, posebno zeleni čaj, izuzetno je dobar za vaše zdravlje. Konzumacija čaja može biti uključena u vašu ukupnu zdravu ishranu sa integralnim žitaricama, ribom, voćem i povrćem i sa manje crvenog i prerađenog mesa.
Glavne...
14. jul
Da li je crni biber štetan?U kulinarstvu, crni biber se široko koristi u svim oblicima: kao melanž, u obliku zrna i praha. Njegov jaki miris traje dovoljno dugo. Biber je posebno dobar kada se dodaje u jela od mesa i ribe. Kuvanje sa crnim biberom...
06. jun
Da li je aluminijumska folija štetna?Ali ako paradajz i slične proizvode koji sadrže kiselinu ne kuvate u aluminijumskoj foliji apsolutno svaki dan, nemate razloga da brinete za svoje zdravlje....
26. maj
Da li je korisno konzumiranje maslaca?Tibetanci, dobro poznati kao dugovečni, jedu maslac od visokomasnog mleka sa solju i zelenim čajem i to svaki dan. Ko zna, možda je konkretno ovaj napitak ključ dobrog zdravlja i savršenog života....
11. april
Miso supa - da li je zdrava?Ako jedete u japanskim restoranima, postoji velika verovatnoća da ćete dobiti činiju Miso supe sa ostalim namirnicama. Ova vruća supa je mešavina japanskog bujona, tzv. daši, u kojem se rastvara fermentisana testenina...
11. feb.