Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Nepoznate koristi semena makaNepoznate koristi semena maka
20. april
Oni su odgovorni za niz zdravstvenih koristi, od kojih neke nisu dobro poznate, ali su veoma dragocene....
Beli lukBeli luk
19. januar
Ljudi sa poznatom alergijom na bilo koji od sastojaka belog luka takođe treba da se uzdrže od konzumiranja. Prečesta konzumacija belog luka može oštetiti gastrointestinalni trakt....
Beli borBeli bor
26. avgust
Prolećni pupoljci su veoma poznati u bugarskoj narodnoj medicini i koriste se kao sredstvo za omekšavanje zapaljenja sluzokože respiratornog trakta, za olakšavanje izbacivanje šlajma, kao sredstvo za zagrevanje kod prehlade...
Beli AmurBeli Amur
15. jun
Interesantna je činjenica da je najveći registrovan beli amur težine 39, 75 kg i uhvaćen je u Bugarskoj 2012. godina na veštačkom jezeru Vača. Meso belog amura je ukusno i belo....
Beli BiberBeli Biber
22. dec.
Dobija se od plodova biljke Piper nigrum, od koje se takođe dobija i svima dobro poznat crni biber. Ova biljka pripada porodici Piperaceae. Piper nigrum se može naći na mestima gde je klima topla i vlažna....
Beli slezBeli slez
30. mart
Nisu poznati neželjeni efekti od upotrebe belog sleza....
Nepoznati švajcarski sireviNepoznati švajcarski sirevi
10. feb.
Sir Vašren Friburžua, poznat i kao Friburg, se proizvodi od 1448. godine. Njega su preferirali kraljevski članovi. Ovaj sir se proizvodio samo od septembra do aprila....
Nepoznati arapski začiniNepoznati arapski začini
04. januar
Osim ovih svetski popularnih začina koji daju nezaboravnu uspomenu ukusa Arabije, ima i drugih koji su danas relativno nepoznati na Zapadu....
Nepoznati začin ŠejbaNepoznati začin Šejba
03. nov.
Evo jedan netradicionalni ukus sa ovim nepoznatim začinom: Pečena goveđa kratka rebra sa kafom i jabukama 2 kg goveđih rebara, sa kosti 1 kašičica soli 3 kašičice mešavine začina Šejba /Sheva/ 2 supene kašike biljnog...
Šarplaninski čaj - Grčki planinski čaj - Mursalski čajŠarplaninski čaj - Grčki planinski čaj - Mursalski čaj
18. april
Ova biljka je širom sveta poznata kao „grčki čaj” i „grčki planinski čaj” jer su je Grci najranije uzgajali i izvozili. Rizom i stabljike Šarplaninskog čaja su drvenasti u osnovi....
ČajČaj
29. jun
Danas se smatra da se svaki dan popije milijardu i po šolja čaja - činjenica koja dokazuje utvrđeno mesto čaja kao jednog od najomiljenijih napitaka....
Svetski poznata nemačka jelaSvetski poznata nemačka jela
03. feb.
Deserti su ponos Nemaca, na čelu sa svetski poznatom štrudlom sa jabukama, tortama sa šljivama i sitnim sirom, čokoladom i orasima i raznim kremovima. Najpoznatiji u svetu je neobični božićni štolen....
Beli mafiniBeli mafini
04. jun
1
Pomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, so, promešajte ih i prosejte ih zajedno. Umutite belanca sa šećerom u vazdušast tvrd sneg (pri okretanju posude, nek se ne izliva smesa, već nek ostane unutra). Istopite...
Beli rusBeli rus
09. okt.
Stavite nekoliko kocki leda u prethodno ohlađenu čašu i dodajte liker Kaluu ili drugi liker sa kafom. Posebno promešajte votku i sveže mleko i polako prelijte preko likera - cilj je da koktel bude u dva sloja. Pospite...
Beli gaspačoBeli gaspačo
15. avgust
Ovo je varijanta gaspača koji nije ništa manje ukusan nego onaj koji nam je dobro poznat i priprema se sa paradajzom - Andaluz. Beli gaspačo ćete sresti pod imenom Axoblanko (Ajoblanco)....
Beli frapeBeli frape
30. jun
1
Pomešajte kafu, vodu i šećer u čašu za frape. Umutite miskerom ili posebnim uređajem za frape, dok ne dobijete gustu penu. Polako sipajte sveže mleko i dodajte kockice leda. Poslužite sa slamkom....
Beli kavijarBeli kavijar
14. januar
Sipamo kiselo mleko u veću posudu, stavljamo mlevene orahe, izgnječen beli luk, majonez, biber, so, sirće i ulje. Izmrvimo suvi hleb i stavljamo 2 kašike prezli i promešamo kavijar. Salata upija dosta hleba....
Beli bahurBeli bahur
19. dec.
Dobro operemo belu džigericu i sečemo je na sitne kockice, ako želiteda bahur bude beo, treba da operete komade džigerice u nekoliko voda. Iseckajte i šareno meso na tračice, praziluk sitno iseckajte. Dodajte sve sastojke...
Beli kolačBeli kolač
10. okt.
Priprema kore Jaja se mute zajedno sa šećerom, dok se ne udvostruči obim. Nakon toga se dodaje vanila, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Muti se lepo mikserom. Brašno se proseje i dodaje se postepeno u smesu od jaja. Muti...
Turski čajTurski čaj
17. nov.
Rasporedite čaj i prozračne staklene čaše i servirajte vruć, zaslađujući po ukusu....
Beli polirani pirinačBeli polirani pirinač
10. avgust
Zrna belog poliranog pirinča imaju glatku površinu zbog načina proizvodnje. Odlikuje ih prozirna struktura i mogu biti tri vrste: dugozrni, srednjezrni ili okrugli pirinač. U pogledu nutritivne vrednosti, ova žitarica...
Domaći beli hlebDomaći beli hleb
02. feb.
2
U šolju stavite kvasac i šećer i malo mleka, zamešati i ostaviti 10 min da naraste. U posudu staviti brašno, dodati umućeni kvasac, ulje, sirće, so. Zamešati testo i ostavite ga da odmara pola sata. Testo podelite...
Crno beli kuglofCrno beli kuglof
26. dec.
U posudu staviti jaja i šećer, mutiti da jaja postanu penasta. Dodati ulje i vanilin šećer i mleko, kašiku sirćeta pa mešati. Kad se sve sjedini dodati prašak za pecivo i brašno, pa mešati da se sjedini. Odvojiti 1/4 smese...
Beli čokoladni kremBeli čokoladni krem
23. jun
Dodajte maslac i ostavite smesu da se potpuno ohladi, pa nakon toga dodajte umućenu pavlaku, promešajte i sipajte beli krem u čaše....
Beli grčki kolačiBeli grčki kolači
25. maj
Grčki kolači treba da ostanu beli. Dok su još topli beli grčki kolači se mažu ružinom vodom i posipaju se obilno šećerim u prahu. Nek vam je slatko!...