Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li su orasi alergen?Da li su orasi alergen?
07. okt.
Međutim, orasi mogu izazvati i po život opasne alergijske reakcije. Što se tiče učestalosti alergije na orahe stvari izgledaju bolje....
Da li je opasna živa u ribi?Da li je opasna živa u ribi?
10. dec.
Veće ribe jedu manje ribe i time se velika količina opasne materije nakuplja u njihovom telu. Zbog toga ribe poput ajkula ili tuna sadrže više žive u telu nego sitne ribe....
Da li je opasna preterana konzumacija mleka?Da li je opasna preterana konzumacija mleka?
07. feb.
Ali naučnici sa univerziteta Upsala u Švedskoj upozoravaju da prekomeran unos mleka može da bude opasan za zdravlje, s obzirom na to da neke vrste šećera u mleku povećavaju rizik od upale....
Da li su korisne semenke lubenice?Da li su korisne semenke lubenice?
09. dec.
Najpogodnije voće za vruću letnju sezonu nesumnjivo je lubenica. Slatka, ukusna, sa visokim sadržajem vode, šta drugo može da nam treba. Pored toga, većina dama je čula za dijetu sa lubenicom, čiji je uspeh druga tema za...
Da li su zelene banane korisne?Da li su zelene banane korisne?
23. okt.
Banane su neverovatno ukusne. Veoma su dobri izvori važnih vitamina i minerala. Jedna zelena banana srednje veličine (oko 118 g) sadrži: • Vlakna: 3, 1 g • Kalijum: 12% preporučenog dnevnog unosa • Vitamin...
Da li su korisne koštice kajsije?Da li su korisne koštice kajsije?
09. avgust
Kajsija je veoma korisno voće. Još od davnina se kajsija ceni kao voće, a poznato je da sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezium, natrijum, gvožđe, provitamin A i druge. Preporučuje se kod anemije i nekih vrsta...
Da li su korisne sušene kajsijeDa li su korisne sušene kajsije
09. avgust
Sušene kajsije su korisne za osobe koje imaju problema sa srcem. One sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i vitamin B5, koji ima tonizirajući efekat i pomaže u brzom sagorevanju masti. Pet sušenih kajsija obezbeđuju...
Da li su opasni hormoni u mesu?Da li su opasni hormoni u mesu?
26. april
Svake godine, konzumiranje mesa i mesnih proizvoda se povećava. To je zato što su mesni proizvodi nezamenjivi izvor vitamina, proteina i gvožđa koji su važni za zdravlje ljudi. Međutim, dobro je da razmislite sledeći...
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Osim što su ukusne, pečurke mogu biti i opasne, posebno ako ste već odlučili da ih berete sami. Pojedine otrovne pečurke mogu prouzrokovati raspadanje organa, i to nepovratno....
Šta je to noćno povrće i da li je opasno?Šta je to noćno povrće i da li je opasno?
22. maj
Naučnici su trenutno ubeđeni da je ova vrsta povrća opasna samo za pojedine ljude. Ko i zašto može biti netolerantan na noćno povrće, naučnici nemaju odgovor....
Osam vitamina koji su potpuno traćenje novca, i opasni suOsam vitamina koji su potpuno traćenje novca, i opasni su
19. dec.
Kada su u pitanju dodaci ishrani, više nije uvek bolje. Vitamini i minerali su od suštinskog značaja za zdravlje, ali to ne znači da će vas mega doze izvući iz bolnice ili produžiti vaš život. Neki zaista mogu biti štetni...
Da li je opasno jesti hranu, koja je pala na pod?Da li je opasno jesti hranu, koja je pala na pod?
29. jun
Sigurno ste se bar jednom zapitali da li je opasno jesti hranu koja je pala na zemlju?...
Da li je konzervirana hrana dobra za vas?Da li je konzervirana hrana dobra za vas?
18. april
Nikada ne uzimajte konzerve sa ispupčenim poklopcima ili one kojima je istekao rok trajanja jer mogu biti zaista opasne....
Da li je punomasno mleko korisno za vas?Da li je punomasno mleko korisno za vas?
10. jul
Među ljudima sa problematičnom težinom i problemima sa holesterolom, punomasno mleko nema dobru reputaciju. Nutricionisti im savetuju da ga izbegavaju. Međutim, to ne znači da punomasno mleko u principu nije korisno, jer...
Da li je pobelela čokolada štetna za zdravljeDa li je pobelela čokolada štetna za zdravlje
05. april
Ako ste ljubitelj čokolade u raznim oblicima, sigurno vam se makar jednom desilo da naiđete na čokoladu čija je boja izbledela. Iako ovakva čokolada uglavnom bude razlog za brigu, ona je sasvim bezbedna za konzumaciju....
Proverene metode kako da spasete presoljeno jeloProverene metode kako da spasete presoljeno jelo
27. sep.
1
So je začin koji se nalazi u svakom jelu. Prava doza nekada može da premaši. Često se dešava da stavimo manje soli nego što je potrebno. Međutim, ozbiljniji slučaj je kada presolimo jelo, pošto čak i kad malo posolimo...
A da li znate za ove neželjene efekte paradajza?A da li znate za ove neželjene efekte paradajza?
23. avgust
Paradajz daje boju i ukus hrani i ima dosta koristi za zdravlje. Ne zavisno da li ga konzumirate sirovog ili skuvanog, uvek ćete dobiti mnogo vitamina, minerala, hranljivih vlakana i antioksidansa od njega. Ali...
Saveti za čišćenje i pripremu puževaSaveti za čišćenje i pripremu puževa
18. avgust
Očistite sve puževe i ponovo ih operite. Očišćene puževe možete pripremiti po vašoj želji. Vrlo su ukusni pohovani puževi. Potrebni su vam 1-2 jaja (u zavisnosti od količine puževa) i brašno....
Da li griz deblja?Da li griz deblja?
11. januar
U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
Da li treba da pijete multivitamine?Da li treba da pijete multivitamine?
16. feb.
strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine? Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može. Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
Da li je pijenje tople vode tako dobro za zdravlje?Da li je pijenje tople vode tako dobro za zdravlje?
24. januar
Da li ste znali da ispijanje previše tople vode može imati štetan uticaj na vaše zdravlje? Iako ćete naći mnogo članaka o koristima pijenja tople vode, trebalo bi da naučite i o lošim efektima konzumiranja. Voda je...
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniSlatkiši koji su odavno zaboravljeni
08. feb.
Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem sa okruglim dodatkom, napravite puslice. Stavite pleh u zagrejanu rernu i isključite. Zaboravite za njih bar 4-5 sati i ne otvarajte rernu....
Zapečeno jelo za bebeZapečeno jelo za bebe
06. januar
Tanko sam isekla slatki krompir, šargarepu, krompir i tikvice. Ređala sam ih u tepsiju, na dno stavila par kapi ulja, možete i namazati uljem. Pleh sam prelila vodom i stavila u zagrejanu rernu na 200 stepeni sa ventilatorom...
Pileće jelo za poznavaocePileće jelo za poznavaoce
21. dec.
Pile se očisti, opere se i stavlja u šerpu sa posoljenom, hladnom vodom da se skuva. Odstranimo kožu skuvanog pileta, meso iskidamo na parčiće. Bujon procedimo....
Da li da koristimo margarin ili maslac?Da li da koristimo margarin ili maslac?
25. avgust
2
Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...