Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kulinarska upotreba pečurke Mrka trubaPečurka Mrka truba (Crna truba, Mrtvačka truba) nije baš popularna na našim prostorima i verovatno je glavni razlog tome što su vrlo retka vrsta....
02. jun
Pirinač u rerni sa teletinom, crnim trubama i prazilukom*Koristite veću tepsiju kako bi pirinač sa teletinom, crnim trubama i prazilukom bio u tanjem sloju, ovo je jedna od tajni da se ne bi pretvorio u kašu, ali uglavnom zavisi i od sorte i količine tečnosti....
21. dec.
Gulaš od gljivaNapraviti zapršku od aleve paprike, vode, gustina i dodati gljivama. Iseckati peršun sitno i dodati gulašu.
Gulaš od gljiva kuvati još pet minuta, pa skinuti sa ringle i servirati po želji....
02. nov.
Čorba od gljivaIzblendati i dodati ostatak gljiva. Kuvati još 10 minuta.
Čorba od gljiva je gotova....
06. sep.
Rižoto sa crnim trubamaPoslužite rižoto sa crnim trubama posutog parmazanom i iseckanim svežim peršunom.
Pečurke crne trube čine ovaj rižoto zaista neverovatnim po boji, izgledu i ukusu!...
20. nov.
Zelena salata sa crnim trubamaRaskošna zelena salata sa crnim trubama kako za svakodvenicu, tako i za specijalne povode!...
05. januar
Pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljivaPrijatno uz pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva!...
11. april
Crvenkasta GljivicaCrvenkasta gljivica (Laccaria laccata) je vrsta Basidiomycota gljive, koja se može konzumirati. Najviše je rasprostranjena u Severnoj Americi i Evropi. Takođe se može sresti u Meksiku i Kostarici....
23. okt.
Pripremanje domaćeg kefiraVremeno gljiva će rasti i biće potrebno da se doda više mleka. Međutim, prvi put se pridržavajte proporcija.
Ako želite da ostavite gljivu da se odmori, stavite je u posudu sa mlekom 1:1 u frižider....
28. dec.
Sos za testeninu sa gljivom rujnicomTako pripremljen sos od gljiva se poslužuje sa testeninom i dekoriše se ostalim Grana Padano sirom i svežim stručkom bosiljka.
Prijatno!...
02. mart
Koliko vremena se pasterizuju pečurke?Mrka truba, lisičara, slinavka, vilina pečurka, vrganj i mnoge druge vrste pečuraka čovečanstvu su poznate već dugo.
Svaka jestiva gljiva ima svoju specifičnu aromu i različitu hranljivu vrednost....
19. maj
Otrovna (lažna) mlečnicaNeke od ovih gljiva koje nas truju su dvojnici jestivih pečuraka. Jedan od ovih slučajeva je lažna mlečnica. Ova gljiva i dvojnik jestive Rujnice....
13. sep.
Kako proveriti da li su pečurke otrovneJedna od najukusnijih gljiva jeste - običan vrganj, koji ima dva otrovna dvojnika - gljiva ludara i kovanj ili mrežasti vrganj.
Običan vrganj možete razlikovati od gljive ludare na nekoliko načina....
23. feb.
Aromatično domaće jabukovo sirćeSipati ih u odgovarajući burence, staviti od gljive (to je specijalna gljiva, koja se sama proizvodi i razmnožava....
12. avgust
BiserkaEngleski naziv za ovu gljivu je Blusher, a nemački - Perlpilz. U Francuskoj je ova vrsta poznata kao Amanite rougissante, a u Rusiji - Мухомор серо-розовый....
24. okt.
Velika PuharaPečurke treba da beru profesionalni berači gljiva, kako bi se izbegle neprijatne i opasne posledice....
11. jul
SunčanicaŠtetnost sunčanice
Veruje se da koliko koristi ima od konzumacije gljiva, takođe ima i rizika po zdravlje. Kod branja sunčanice treba voditi računa da se ne pomeša sa nekom vrstom otrovnih gljiva....
11. maj
1
SlinavkaIpak, uzmite u obzir da slinavka može rasti do nekih nejestivih gljiva, pa je povećana pažnja pri branju neophodna....
13. sep.
Šitake pečurke - korisna svojstva i primenaU biologiji, naziv po kome je ova gljiva uobičajena potiče od ši, što znači deblo iz prostog razloga što ove gljive niču iz mrtvog drveta već palog drveta....
05. mart
Ima li glutena u kvascu?Kvasac je jednoćelijski mikroorganizam i pripada gljivama. Trenutno postoji najmanje 1.500 vrsta kvasca, ali one čine samo oko 1% svih gljiva na svetu....
22. feb.
Zdravstvene koristi od kefiraTretman tibetanskim gljivama eliminiše konzumaciju alkohola. U stvari, tibetanska pečurka se takođe koristi za lečenje alkoholizma. Ona može potpuno obnoviti metabolizam....
20. januar
Zimska PanjevčicaZimska panjevčica (Flammulina velutipes) je jestiva gljiva iz porodice Physalacriaceae. Raste u Evropi, Aziji i Severnoj Americi....
26. okt.
Kako da prepoznate vrganj?Vrganj je jedina gljiva koja ne menja boju mesa.
Cevi
Kod vrganja cevčice su dugačke od 1 do 3 cm....
29. okt.