Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kulinarska upotreba pečurke Mrka trubaKulinarska upotreba pečurke Mrka truba
02. jun
Pečurka Mrka truba (Crna truba, Mrtvačka truba) nije baš popularna na našim prostorima i verovatno je glavni razlog tome što su vrlo retka vrsta....
Pirinač u rerni sa teletinom, crnim trubama i prazilukomPirinač u rerni sa teletinom, crnim trubama i prazilukom
21. dec.
*Koristite veću tepsiju kako bi pirinač sa teletinom, crnim trubama i prazilukom bio u tanjem sloju, ovo je jedna od tajni da se ne bi pretvorio u kašu, ali uglavnom zavisi i od sorte i količine tečnosti....
Gulaš od gljivaGulaš od gljiva
02. nov.
Napraviti zapršku od aleve paprike, vode, gustina i dodati gljivama. Iseckati peršun sitno i dodati gulašu. Gulaš od gljiva kuvati još pet minuta, pa skinuti sa ringle i servirati po želji....
Čorba od gljivaČorba od gljiva
06. sep.
Izblendati i dodati ostatak gljiva. Kuvati još 10 minuta. Čorba od gljiva je gotova....
Đurđevača gljivaĐurđevača gljiva
15. mart
je smaštana u rod Agaricus u rano doba taksonomije gljiva....
Rižoto sa crnim trubamaRižoto sa crnim trubama
20. nov.
Poslužite rižoto sa crnim trubama posutog parmazanom i iseckanim svežim peršunom. Pečurke crne trube čine ovaj rižoto zaista neverovatnim po boji, izgledu i ukusu!...
Zelena salata sa crnim trubamaZelena salata sa crnim trubama
05. januar
Raskošna zelena salata sa crnim trubama kako za svakodvenicu, tako i za specijalne povode!...
Pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljivaPileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva
11. april
Prijatno uz pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva!...
Crvenkasta GljivicaCrvenkasta Gljivica
23. okt.
Crvenkasta gljivica (Laccaria laccata) je vrsta Basidiomycota gljive, koja se može konzumirati. Najviše je rasprostranjena u Severnoj Americi i Evropi. Takođe se može sresti u Meksiku i Kostarici....
Pripremanje domaćeg kefiraPripremanje domaćeg kefira
28. dec.
Vremeno gljiva će rasti i biće potrebno da se doda više mleka. Međutim, prvi put se pridržavajte proporcija. Ako želite da ostavite gljivu da se odmori, stavite je u posudu sa mlekom 1:1 u frižider....
KefirKefir
04. avgust
Za vreme lečenja tibetanskom gljivom ne bi trebalo konzumirati alkohol....
Sos za testeninu sa gljivom rujnicomSos za testeninu sa gljivom rujnicom
02. mart
Tako pripremljen sos od gljiva se poslužuje sa testeninom i dekoriše se ostalim Grana Padano sirom i svežim stručkom bosiljka. Prijatno!...
Koliko vremena se pasterizuju pečurke?Koliko vremena se pasterizuju pečurke?
19. maj
Mrka truba, lisičara, slinavka, vilina pečurka, vrganj i mnoge druge vrste pečuraka čovečanstvu su poznate već dugo. Svaka jestiva gljiva ima svoju specifičnu aromu i različitu hranljivu vrednost....
Otrovna (lažna) mlečnicaOtrovna (lažna) mlečnica
13. sep.
Neke od ovih gljiva koje nas truju su dvojnici jestivih pečuraka. Jedan od ovih slučajeva je lažna mlečnica. Ova gljiva i dvojnik jestive Rujnice....
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Jedna od najukusnijih gljiva jeste - običan vrganj, koji ima dva otrovna dvojnika - gljiva ludara i kovanj ili mrežasti vrganj. Običan vrganj možete razlikovati od gljive ludare na nekoliko načina....
Aromatično domaće jabukovo sirćeAromatično domaće jabukovo sirće
12. avgust
Sipati ih u odgovarajući burence, staviti od gljive (to je specijalna gljiva, koja se sama proizvodi i razmnožava....
BiserkaBiserka
24. okt.
Engleski naziv za ovu gljivu je Blusher, a nemački - Perlpilz. U Francuskoj je ova vrsta poznata kao Amanite rougissante, a u Rusiji - Мухомор серо-розовый....
Velika PuharaVelika Puhara
11. jul
Pečurke treba da beru profesionalni berači gljiva, kako bi se izbegle neprijatne i opasne posledice....
SunčanicaSunčanica
11. maj
1
Štetnost sunčanice Veruje se da koliko koristi ima od konzumacije gljiva, takođe ima i rizika po zdravlje. Kod branja sunčanice treba voditi računa da se ne pomeša sa nekom vrstom otrovnih gljiva....
SlinavkaSlinavka
13. sep.
Ipak, uzmite u obzir da slinavka može rasti do nekih nejestivih gljiva, pa je povećana pažnja pri branju neophodna....
Šitake pečurke - korisna svojstva i primenaŠitake pečurke - korisna svojstva i primena
05. mart
U biologiji, naziv po kome je ova gljiva uobičajena potiče od ši, što znači deblo iz prostog razloga što ove gljive niču iz mrtvog drveta već palog drveta....
Ima li glutena u kvascu?Ima li glutena u kvascu?
22. feb.
Kvasac je jednoćelijski mikroorganizam i pripada gljivama. Trenutno postoji najmanje 1.500 vrsta kvasca, ali one čine samo oko 1% svih gljiva na svetu....
Zdravstvene koristi od kefiraZdravstvene koristi od kefira
20. januar
Tretman tibetanskim gljivama eliminiše konzumaciju alkohola. U stvari, tibetanska pečurka se takođe koristi za lečenje alkoholizma. Ona može potpuno obnoviti metabolizam....
Zimska PanjevčicaZimska Panjevčica
26. okt.
Zimska panjevčica (Flammulina velutipes) je jestiva gljiva iz porodice Physalacriaceae. Raste u Evropi, Aziji i Severnoj Americi....
Kako da prepoznate vrganj?Kako da prepoznate vrganj?
29. okt.
Vrganj je jedina gljiva koja ne menja boju mesa. Cevi Kod vrganja cevčice su dugačke od 1 do 3 cm....