Facebook
Omiljeno
Pinterest
Sovinjon blanKarakteristike Sovinjon blana
Vina sovinjon blan se karakterišu sočnošću i kristalnom čistoćom. Osnovna karakteristika sovinjon blana je trenutno prepoznatljiv, pronicljiv, svež, fin i izuzetno harmoničan ukus....
Kaberne FranRodna povezanost Kaberne frana i Kaberne sovinjona je negirana od strane naučnika dugo vremena. Ipak nakon sprovedene DNK analize postaje jasno da Kaberne sovinjon potiče od ukrštavanja Kaberne frana i sovinjon blana....
BordoU njegovom sastavu se mogu osetiti note kaberne sovinjona, kaberne frana, merloa, karmenera, semijona, sovinjon blana, itd.
Velike površine vinove loze su zaštitni znak Bordoa....
MalbekSmatra se da se najbolje sorte malbeka proizvode u Argentini, dok se u Francuskoj malbek koristi kao sorta za kupažiranje sa sortama kaberne fran, pti verdo, merlo, kaberne sovinjon u okolini Bordoa, a u dolini reke Loare...
Temperatura serviranja vinaPa sledi:
- Roze, penušava vina, bela vina od poslednje verbe - 6-8°C
- Sovinjon blan - 8-10°C
- Šardone - 10-12°C
- Pino noar - 14°C
- Malbek - 16°C
- Kaberne sovinjon, Merlo, Karmener, Sira...
ČedarČedar po pravilu može da se servira sa šardoneom, sovinjon balankom, rizlingom, kaberne sovinjonom i pino noarom....
SanđovezeUobičajene sorte za kupažiranje (kombinovanje) su Kaberne Sovinjon i Kabrene Fran. Uključivanje ovih sorti omogućava da se vinu izgradi struktura i kompleksnost, ali i da se poveća period odležavanja vina....
Koje je vino jače?U ovoj grupi su Šardone, Vionie, Sira, Kaberne Sovinjon i Merlo, Garnača, Širaz, Pinotaž....
Koje vino odgovara uz pačetinu?Kaberne Sovinjon i Merlo, kao i bela vina nisu podebno odgovarajuća za pačetinu, jer imaju relativno lakši ukus i punoću....
Koje vino ide uz teletinu?Preporučujemo vam da teleće meso poslužite uz Kaberne Sovinjon, Bordo, Siru, Širaz ili Zinfandel, kao i uz Merlo....
Šenin BlanAko izuzmemo tu činjenicu, 70. godina prošlog veka je jedna trećina površine Šenin blanom žrtvovana zbog dosta modernijih sorti u to vreme - Sovinjon blan, Kaberne fran, Game....
Mančego sir - šta treba da znamoNajbolje ide uz crvena vina - Kaberne sovinjon, Merlo, Sira i špansko Tempraniljo.
U 100 g sira Mančego ima oko 250 kalorija, 20 g masti i 20 g proteina....
Vidal BlanLedeno vino se može napraviti još od rizlinga, kaberne frana, kaberne sovinjona. Sve ove vrste imaju visak nivo kiselosti. Ledena vinski napici, koji se dobijaju od Vidal blana imaju srednju ili visoku gustinu....
Svinjski špikovani kontra fileBeleška: koristila sam dobro crno vino Kaberne Sovinjon. Na jednoj slici pokazujem u kakvoj posudi je zapečen špikovani file. Ako se ne raspolaže sličnom, slobodno može da se koristi i duboka vatrostalna posuda....
ParmezanOvaj italijanski sir se odlično slaže sa Kianti i sa drugim jakim crnim vinima, kao što je to Kaberne Sovinjon, Crni pino, Crveni Bordo, Kaberne frank, Merlo, Rioha, Chianti Classico, Ribera del Duero, Zinfandel...
ResveratrolDruga vina koja imaju velike količine resveratrola su Pino noar, Kaberne sovinjon i Merlo. Enolozi tvrde d je geografska širina veoma važna za skupljanje resveratrola....
KjantiPosle toga u sanđioveze se dodaje merlo, sira i kaberne sovinjon, da bi se poboljšali kvalieti ukusa vina....
Najpoznatije sorte belog grožđaSovinjon blan
Bela sorta grožđa, veoma dobra za proizvodnju vina. Potiče iz oblasti Bordo, Francuska, ali je rasprostanjena u svim zemljama gde postoje vinogradski regioni....
SemijonKombinuje se sa sortama kao što su Muskadel i Sovinjon blan.
Semijon najbolje raste na tlu bogatom hranljivim materijama. Preferira visoke temperature....
Uz koje vino se jede jagnjetina?Ovde je izbor veći i dozvoljava kombinovanje jagnjetine čak i sa vinima koja imaju slađi ukus ili kiselkastu nijansu, kao što su kaberne, sira i pinotaž....
Sir BoforIsečen na tanke parčiće može da se servira samostalno u kombinaciji sa crnim vinom - sirom ili kaberne sovinjonom....
Sirup od lavandePoslužite sirup kada se ohladi sa Sovinjon Blanom, garnirajte ga sa kriškama limuna i proredite sodom.
Ak hoćete da ovaj sirup pijete tokom hladnih zimskih večeri, onda ga sterilišite 5 minuta....