Facebook
Omiljeno
Pinterest
Sovinjon blanKarakteristike Sovinjon blana
Vina sovinjon blan se karakterišu sočnošću i kristalnom čistoćom. Osnovna karakteristika sovinjon blana je trenutno prepoznatljiv, pronicljiv, svež, fin i izuzetno harmoničan ukus....
Kaberne FranRodna povezanost Kaberne frana i Kaberne sovinjona je negirana od strane naučnika dugo vremena. Ipak nakon sprovedene DNK analize postaje jasno da Kaberne sovinjon potiče od ukrštavanja Kaberne frana i sovinjon blana....
Kakva je razlika između Merloa i Kabernea?Najpoznatije poznate vrste crnog vina su Merlo (Merlot) i Kaberne (Cabernet). Obe vrste vina odlično idu uz meso, a svaka od njih ima svoj specifičan ukus.
Merlo i Kaberne potiču iz Bordoa, Francuska....
BordoU njegovom sastavu se mogu osetiti note kaberne sovinjona, kaberne frana, merloa, karmenera, semijona, sovinjon blana, itd.
Velike površine vinove loze su zaštitni znak Bordoa....
MalbekSmatra se da se najbolje sorte malbeka proizvode u Argentini, dok se u Francuskoj malbek koristi kao sorta za kupažiranje sa sortama kaberne fran, pti verdo, merlo, kaberne sovinjon u okolini Bordoa, a u dolini reke Loare...
Temperatura serviranja vinaPa sledi:
- Roze, penušava vina, bela vina od poslednje verbe - 6-8°C
- Sovinjon blan - 8-10°C
- Šardone - 10-12°C
- Pino noar - 14°C
- Malbek - 16°C
- Kaberne sovinjon, Merlo, Karmener, Sira...
ČedarČedar po pravilu može da se servira sa šardoneom, sovinjon balankom, rizlingom, kaberne sovinjonom i pino noarom....
Koje vino ide uz različite vrste šnicli?Dobro se slaže sa vinom Kaberne Sovinjon.
File minjon
Kadilak među šniclama – neverovatno mekan, a opet nežan i ukusan. Često se služe sa sosevima ili začinjen samo solju i biberom....
Stilton - prefinjen delikatesStilton najbolje ide uz desertno vino kao što je Kaberne Sovinjon, Muskat, Šira i drugi. Takođe, servira se i sa prefinjenim jakim crvenim vinom....
Koje je vino jače?U ovoj grupi su Šardone, Vionie, Sira, Kaberne Sovinjon i Merlo, Garnača, Širaz, Pinotaž....
Koje vino odgovara uz pačetinu?Kaberne Sovinjon i Merlo, kao i bela vina nisu podebno odgovarajuća za pačetinu, jer imaju relativno lakši ukus i punoću....
Koje vino ide uz teletinu?Preporučujemo vam da teleće meso poslužite uz Kaberne Sovinjon, Bordo, Siru, Širaz ili Zinfandel, kao i uz Merlo....
Najpopularniji sirevi na svetuVina koja mu prave dobro društvo su šardone, sovinjon blan, rizling, kaberne sovinjon i pino crni.
Gauda
Ovaj holandski sir je veoma puterast, oko 40-48 procenata sadržaja masti....
Šenin BlanAko izuzmemo tu činjenicu, 70. godina prošlog veka je jedna trećina površine Šenin blanom žrtvovana zbog dosta modernijih sorti u to vreme - Sovinjon blan, Kaberne fran, Game....
Mančego sir - šta treba da znamoNajbolje ide uz crvena vina - Kaberne sovinjon, Merlo, Sira i špansko Tempraniljo.
U 100 g sira Mančego ima oko 250 kalorija, 20 g masti i 20 g proteina....
Svinjski špikovani kontra fileBeleška: koristila sam dobro crno vino Kaberne Sovinjon. Na jednoj slici pokazujem u kakvoj posudi je zapečen špikovani file. Ako se ne raspolaže sličnom, slobodno može da se koristi i duboka vatrostalna posuda....
Vidal BlanLedeno vino se može napraviti još od rizlinga, kaberne frana, kaberne sovinjona. Sve ove vrste imaju visak nivo kiselosti. Ledena vinski napici, koji se dobijaju od Vidal blana imaju srednju ili visoku gustinu....
ParmezanOvaj italijanski sir se odlično slaže sa Kianti i sa drugim jakim crnim vinima, kao što je to Kaberne Sovinjon, Pino Noar, Crveni Bordo, Kaberne frank, Merlo, Rioha, Chianti Classico, Ribera del Duero, Zinfandel...
ResveratrolDruga vina koja imaju velike količine resveratrola su Pino noar, Kaberne sovinjon i Merlo. Enolozi tvrde d je geografska širina veoma važna za skupljanje resveratrola....
Najpopularnije sorte belog vinaOsnovne arome: vanila, dim i hrast
Boja: zlatnožuta
Sovinjon Blan
Sovinjon Blan je takođe bela sorta vina koja potiče iz regiona Bordo, Francuska....
SanđovezeUobičajene sorte za kupažiranje (kombinovanje) su Kaberne Sovinjon i Kabrene Fran. Uključivanje ovih sorti omogućava da se vinu izgradi struktura i kompleksnost, ali i da se poveća period odležavanja vina....
KjantiPosle toga u sanđioveze se dodaje merlo, sira i kaberne sovinjon, da bi se poboljšali kvalieti ukusa vina....