Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Nudim dva recepta, jedan je Lusi Evtimove, a drugi je moj i garantujem da ga na ovaj način Italijanke, kada ga trenutno nemaju na raspolaganju, brzo naprave kod kuće....
10. nov.
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaOna će pomoći da se izbegnu neke greške - da pstrmka izgori, sušenje, lepljenje, gubitak oblika ili ukusa:
- ne skidajte kožu, inače će se kuvani komad razdvojiti, izgubiti sok i nežnost;
- kada istovremeno kuvate...
07. avgust
Zašto i kako se potapa čia?Čia je poznata još juznoameričkim indijancima. Ona iz Novog sveta došla u Evropu. Danas se smatra je da je hrana budućnosti, zato što je niskokalorična, a daje mnogo energije i sadrži korisna vlakna. Kratko ćemo vam predstaviti...
03. dec.
Zašto i kada konzumirati akai bobiceOvo malo, tamnoljubičasto voće oblika grožđa poznato kao Akai Beri u poslednje vreme prava je senzacija u zdravstvenoj industriji sa dobrim razlogom.
Akai bobica je puna važnih vitamina, antioksidanata, masnih kiselina...
09. dec.
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Čaj od artičoke - kako se pravi i zašto je koristan?Artičoka je gost za našim stolom. Izgleda kao cvet, a zapravo je ukusno i zdravo povrće. Bogata je bioaktivnim supstancama, a njeni ukusni kvaliteti čine je prefinjenim gostom kulinarskih recepata.
A u Vijetnamu se...
27. sep.
Kada se pije čaj od mirođije?Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
22. dec.
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
13. dec.
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
09. april
Kada i kako da beremo koprivuJoš početkom proleća kopriva pušta svoje listove. Možete je naći svuda - po parkovima, dvorištu, planini, tamo gde ništa drugo ne može da raste. Ona nema pretencije za teren, samostalna je i izdržljiva. Nekada je bila...
24. sep.
Kada i kako da pijemo propolis?Propolis, koji ima visoku biološku aktivnost, od davnina se široko koristi u medicini. To je zaista magična supstanca. Propolis pomaže protiv bakterija, virusa i gljivica, kod oboljenja organa za varenje, zaceljuje kožu...
27. jun
Bulgur za bebe - kako i kada?Bulgur koji vekovima tradicionalno prisustvuje na trpezi mnogih naroda dobija sve veću popularnost svuda po svetu. Na pozadini svih GMO proizvoda, viršli, kobasica nejasnih sastojaka, obilno hemokalijama prskanog voća i...
21. mart
Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini.
Zatim lagano udarite...
13. januar
Kako se špikuje meso?Gotovo sve vrste mesa, posebno ako su u velikim komadima, zahtevaju dodatnu primarnu kulinarsku obradu. To uključuje postupke kao što su udaranje čekićem, pohovanje, špikovanje, oblikovanje isecanjem, suvo i mokro mariniranje...
12. januar
Kako se karamelizuje meso?Kulinarstvo je izuzetna umetnost, zajedno sa posluživanjem i aranžiranjem hrane. Istinski dobar kuvar je onaj koji ume da na najbolji način kombinuje ove strane kulinarstva.
Francuzi imaju prvenstvo u pogledu veština...
. maj
Kako se čuva boranija?Boranija je jedna od najstarijih kultura koje ljudi odgajaju. Nastala je u Južnoj Americi, a u Evropu je doneta u eri Velikih geografskih otkrića. Seme ove biljke pronađeno je u peruanskoj pećini, a njegova starost datira...
21. nov.
Kako se čuva vino?A ukoliko vam se često dešava da otvorene flaše stoje - zašto da ne pozovete prijatelje, pa da iskoristite alkoholni eliksir?...
14. okt.
Kako se začinjava ćuretina?Meso koje se ne toliko često koristi kod nas i nije toliko popularno, više ne netipično za nas je ćureće meso. Obično ga vezujemo za američku kuhinju i najviše za Dan zahvalnosti.
Pošto kod nas apetitno ćureće meso...
16. jun
Kako se kuva artičokaArtičoka je ukusno i hranljivo povrće, koje ne sadrži kalorije, zato se preporučuje za dijetetsku ishranu. Važno je samo da znate kako se čisti artičoka.
Najlakše se to može desiti uz pomoć pola limuna. On se iscedi...
15. jun
Kako se kuva grašakAko smatrate da se grašak dugo kuva, lako zagori, bude mnogo tvrd ili naprotiv, postane kašast, znači da vi ne možete da kuvate pravilno. Naime, važno je da znate neke trikove za kuvanje graška!
Koliko vremena se kuva...
13. jun
Kako se priprema štrudla?Štrudla je jedan od najaromatičnijih i najukusnijih slatkiša koje ste ikada probali. Zamislite kako ulazite u kuću, a iz kuhinje se širi miris jabuka i cimeta, sveže pečenog testa i slatkoća, koja tera da vam krene voda...
10. jun
Kako se zamrzava bundeva?Kada isečemo bundevu, često nam ne treba cela i deo se ostavlja u frižideru dok se ne pokvari i bacamo je, zato bi bilo bolje da je zamrznemo.
Evo kako se to radi! Prvo je očistimo od semenki i isečemo na odgovarjauće...
06. jun