Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kada se bere šipak?Kada se bere šipak?
18. jul
Šipak se bere nakon što potpuno sazri, što počinje otprilike krajem avgusta ili početkom septembra, i traje do početka mrazeva. Važno je ubrati zrele plodove šipka pre pada temperature, jer zamrznuti šipak gubi 50% od...
Kada se bere lešnik?Kada se bere lešnik?
12. april
Lešnik je plod drveta lešnika ili leske, kako se negde naziva i veoma je poznat na našim prostorima. Lešnik je omiljena grickalica i mnogi ga vole ispečenog sa malo soli. U Evropi, na prvom mestu po proizvodnji ljuštenog...
PiskavicaPiskavica
03. maj
Sastav piskavice U piskavici se nalaze saponini, koji predstavljaju proizvode aglikonina gitigennina, jamogenina, diosgenina i tigogenina. Piskavica takođe sadrži i lecitin, fitin, holin i trogonelin....
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Kada se i kako se bere zova?Kada se i kako se bere zova?
13. april
Zova cveta od maja do jula, kada su njeni svetovi bele boje i sakupljeni su u široke grupe. Cvet zove ima odlična lekovita svojstva. Zova deluje okrepljujuće na organizam, stimuliše sistem krvnih sudova, veoma dobro...
Kada se i kako se bere origano?Kada se i kako se bere origano?
25. mart
Origano je široko rasprostranjena začinska biljka u oblasti Mediterana, ali i širom cele Evrope. Origano ima jaku aromu i može da se koristi u čitavom nizu recepata, kao što su sosevi za pice, pečena piletina i u različitim...
Kada se pije čaj od mirođije?Kada se pije čaj od mirođije?
22. dec.
Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
Saće - kada se i zašto konzumira?Saće - kada se i zašto konzumira?
22. jul
Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?
09. april
U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
Kada se i kako se bere žuti kantarion?Kada se i kako se bere žuti kantarion?
11. april
Žuti kantarion je višegodišnja biljka, rasprostranjena na celom području Balkana. Žuti kantarion je biljka sa mnogo korsinih osobina. Deluje na zgrušavanje krvi, poboljšava i osvežava srčani mišić. Deluje protiv upala...
Kada se i kako se bere majčina dušica?Kada se i kako se bere majčina dušica?
02. april
Divlja majčina dušica je višegodišnja biljka i ima više od 35 podvrsta. Može se pronaći pored šuma, na livadama i na sunčanim stenovitim mestima. Široko je rasprostranjena i ima je skoro svuda. Ona predstavlja veoma cenjenu...
Gde raste pečurka smrčak i kada se bere?Gde raste pečurka smrčak i kada se bere?
07. april
Smrčak spada u najukusnije i najpopularnije pečurke na našim prostorima. U principu, poreklo ove pečurke je Nemačka, ali je možete pronaći i na našim prostorima. Pečurka smrčak može se pronaći u šumi, na mestima gde ima...
Kako se koristi piskavica?Kako se koristi piskavica?
21. april
Piskavica ili seme piskavice u prahu koriste se kao glavni i nezamenjiv začin za pripremu pršute i drugih kajzer (carskih) mesa i ribe. Obično se uveče potopi u vodu....
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?
06. dec.
Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?
09. okt.
Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla? Pomaže kod prehlade...
Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?
16. nov.
Izgubiti višak kilograma je težnja mnogih ljudi. Kada je u pitanju rastanak sa značajnom količinom viška mase, na koži se javljaju vidljive promene. Opušta se jer postaje suvišna nakon što otopi masnoću koju je održavala...
Koje vino kada i uz šta se servira?Koje vino kada i uz šta se servira?
24. nov.
Belo vino Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od...
Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?
18. avgust
Slatko, sočno, neverovatno osvežavajuće i veoma zdravo, ovo sve je vezano za grožđe. Međutim, ovo voće ima izbiljne kontraindikacije. Grožđe je jedno od najukusnijeg i takođe popularnog voća u svetu. Koristi ovog prirodnog...
Čaj od piskavice protiv visoke temperatureČaj od piskavice protiv visoke temperature
27. april
U posudu stavljamo 1 kašičicu piskavice. Dodajemo 250 ml vode i stavljamo na vatru da vri. Kad provri držimo 5 minuta i nakon toga skidamo sa vatre....
Tajanstvena biljka piskavica - koristi i upotrebaTajanstvena biljka piskavica - koristi i upotreba
02. mart
Da li je piskavica zaista sposobna za takva čuda?...
Šta se dešava sa vašim telom kada popijete šolju kafe?Šta se dešava sa vašim telom kada popijete šolju kafe?
04. okt.
Kafa je među najomiljenijum napicima širom sveta. Mnogi ljudi ne mogu da počnu dan beš šolje aromatičnog napitka, ali šta se u stvari dešava sa našim telom kada popijemo kafu? U sledećim redovima pogledajte kako kafa...
Svinjska pršuta sa piskavicomSvinjska pršuta sa piskavicom
19. sep.
Prvo operemo meso, nakon toga ga osušimo i ostavljamo da se osuši u krupnijoj soli 2-3 dana. Pripremamo smesu za mazanje sa piskavicom....
Pica se pestom i česteromPica se pestom i česterom
31. maj
Odmrznemo testo za picu (ako je zamrznuto), prvo u fizu frižidera a posle na sobnoj temperaturi. Satvljamo ga u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje. Prvo namažemo testo pastom od paradajza, nakon čega posipamo...
Konkilie testenina se belim sosomKonkilie testenina se belim sosom
22. okt.
Dodaju se makarone i grašak. Sipa se voda i mleko i dodaje se kockica bujona. Ostavljamo da provri, a nakon toga se smanjuje i ostavljamo samo da se krčka....
Uštipci koji se sami okrećuUštipci koji se sami okreću
13. mart
Masnoća u posudi za prženje treba da bude najmanje 2 prsta duboka i kada je tako, uštipci se sami okreću. Vatra treba da bude srednje jačine, da uštipci ne bi pregoreli i da ne ostanu sirovi iznutra....