Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Rapani (Morski puževi) u tiganjuRapani (Morski puževi) u tiganju
09. okt.
Oprani rapani se stave u vrelu vodu i kuvaju se oko 4 minuta. Ljuska se očisti, izvadi se utroba i kapica od roga. Meso isecite na kriške, a u šerpi zagrejte maslac i ulje....
Puževi na mornarski načinPuževi na mornarski način
15. jun
Dodajemo puževe i dodajemo so po ukusu. Prelivamo vinom i šoljom vode i ostavljamo da provru. Kada se to desi, dodajemo luk, pečurke i biber....
Preliveni puževi sa kvascemPreliveni puževi sa kvascem
28. maj
Sačekajte nekoliko sati da se dobro natope i servirajte prelivene puževe....
Puževi sa pastom patafriPuževi sa pastom patafri
29. avgust
Izvade se na kuhinjski ubrus, da se ocede od masnoće. Puževi sa pastom patafri su sjajan garnirung uz jedno hladno pivo....
Puževi na burgundski načinPuževi na burgundski način
10. jun
Prazne ljušture od puževa temeljno operite i za svaki slučaj prokuvajte ih u kipućoj vodi. Ocedite ih i u svaku stavite po jedan komad prethodno opranih i očišćenih puževa....
Puževi na seoski načinPuževi na seoski način
07. jun
Puževi treba da odstoje bar 24 sata na hlebu i vodi. Ako je maj mesec pazite - možda su jeli pelin. Kad pelin poraste više nema opasnosti. Stavite puževe i masnoću u litar posoljene vode da provru....
Ukusni puževi sa bundevomUkusni puževi sa bundevom
08. nov.
Gotove, tople puževe pospite šećerom u prahu....
Puževi sa mladim lukomPuževi sa mladim lukom
06. jul
Kada voda ponovo provri, smanjite vatru i ostavite puževe oko sat i po da se kuvaju na slaboj vatri. Ocedite puževe i ohladite ih. Kada su puževi ohlađeni izvadite meso iz oklopa....
Pohovani puževi na ražnjuPohovani puževi na ražnju
10. sep.
Puževe prvo uvaljajte u brašno, nakon toga nanižite na drvenu čačkalicu ili ražnjić. Uključite ringlu i stavite tiganj sa uljem da se ugreje....
Čorba od puževa i zeljaČorba od puževa i zelja
27. dec.
Operite puževe i skuvajte ih u posoljenoj vodi. Gotove puževe operite ponovo. Izdinstajte isečene na stitno luk, zelje i kiseljak u ulju. Nalijte oko 1, 5-2 litra tople vode....
Čorba od puževa i kopriveČorba od puževa i koprive
20. jun
Svakog dana ih treba prelivati hladnom vodom (uz pomoć kante), a vodu treba ocediti, da se puževi ne bi udavili u njoj. Kada prođe vreme i puževi su čisti, veoma dobro ih operite pod tekućom vodom....
Čorba od puževa i spanaćaČorba od puževa i spanaća
26. maj
Ostavite puževe da se očiste na jednu noć, poklipite ih u odgovarajućoj posudi. Operite ih sa mnogo vode. Izdinstajte sitno iseckan luk, dok ne omekša. Dodajte spanać....
Pohovani puževi sa belim lukomPohovani puževi sa belim lukom
05. jul
Puževi se operu i skuvaju u posoljenoj vodi. Kuvaju se oko sat vremena. Nakon toga se lepo ocede i ostave sa strane, da pripremimo smesu sa pohovanje. Smesa za pohovanje je sledeća....
Slatki puževi sa suvim grožđemSlatki puževi sa suvim grožđem
21. feb.
Kvasac se rastopi u jednom delu mleka (malo ugrejanog). Brašno se proseva i zajedno sa jajetom, šećerom, prstohvatom soli, maslacem i preostalim mlekom zamesi srednje mekano testo....
Puževi s tikvicama i pirinčem u rerniPuževi s tikvicama i pirinčem u rerni
01. jun
Dodaju se puževi isceđeni od limunovog soka, dinstaju se uz blago mešanje nekoliko minuta (7-8 minuta, blago smanjimo ringlu, da ne zagore) i dodaje se pirinač. Meša se dok ne postane prozračan....
Puževi sa belim lukom i maslacemPuževi sa belim lukom i maslacem
26. feb.
Začinite solju, izgnječenim belim lukom, lovorovim listom i majčinom dušicom i dodajte očišćene puževe. Pustite da se kuva 15 minuta na laganoj vatri. U posebnoj posudi kuvajte prazne kućice puževa 10 minuta....
Puževi od lisnatog testa i lešnikaPuževi od lisnatog testa i lešnika
18. nov.
Potapaju se puževi jedan po jedan u sirup i ostavljaju se da se dobro upiju. Vade se u tanjir i ohlađeni se serviraju....
Puževi sa majčinom dušicom na mediteranski načinPuževi sa majčinom dušicom na mediteranski način
26. jun
Puževe dobro operite i skuvajte u slanoj vodi. Procedite ih i izvadite iz kućica. Bujon procedite i stavite na vatru da proključa. Dodajte puževe i kuvajte ih još 15 minuta....
Salata od morskih puževa s lukomSalata od morskih puževa s lukom
11. sep.
Očišćeni, oprani i skuvani morski puževi se iseku na sitno. Operemo i isečemo na polumesece luk. Posolimo ih i rukama protrljamo luk....
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Kada se pije čaj od mirođije?Kada se pije čaj od mirođije?
22. dec.
Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
Saće - kada se i zašto konzumira?Saće - kada se i zašto konzumira?
22. jul
Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?
09. april
U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
Preliveni puževiPreliveni puževi
12. feb.
Pripremite sirup tako što pomešate šećer i vodu. Kad provri, ostavite da vri 5 minuta, skinite sa vatre i dodajte sok od limuna. Od sastojaka za testo zamesite meko, elastično testo. Pokrijte krpom i osavite da nadođe...
Pohovani puževiPohovani puževi
20. jun
Ugrejte masnoću za prženje, svakog puža vadite iz smese za pohovanje i spuštajte ga da se isprži do zlatne boje. Poslužite pohovane puževe uz prilog od sveže salate....