Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da zamrznete leblebije?Kako da zamrznete leblebije?
25. avgust
1
Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
Kako da napravimo domaću jufkuKako da napravimo domaću jufku
14. jul
Napavite udubljenje, u njega razbijte jedno po jedno jaje i dodajte so i sveže mleko. Umesite testo i ostavite ga na hladnom na otprilike 30 minuta....
Kako da napravimo domaći kravlji sirKako da napravimo domaći kravlji sir
13. januar
Domaći sir od kravljeg mleka je toliko ukusan da ćete već želeti uvek sami da ga pravite. Za sir koristim domaće kravlje mleko....
Da li je opasna preterana konzumacija mleka?Da li je opasna preterana konzumacija mleka?
07. feb.
Hajde da pređemo i na druge štetnosti preterane konzumacije svežeg mleka....
Da li je punomasno mleko korisno za vas?Da li je punomasno mleko korisno za vas?
10. jul
Koristite ga u mlečnim kremovima, mlečnom sladoledu i drugim desertima od svežeg mleka....
Kako da prepoznamo kvalitetan med?Kako da prepoznamo kvalitetan med?
11. mart
Ako usred zime neki trgovac pokuša da vam proda tečan meda s garancijom da je pravi - ne verijte mu. Izuzatak mogu da budu samo med od heljde i bagrema, koji se ne kristalizuju. Prirodni med je tečan samo tokom prva...
Kako da prepoznamo dobru ribu?Kako da prepoznamo dobru ribu?
06. jul
Za pokvarenu ribu je karakteristično još prilikom čišćenja i sečenja da se kosti lako odvajaju od mesa i iz njih izlazi neprijatan miris. Prilikom stavljanja u vodu pokvarena riba ispliva na površinu....
Kako da čuvate sveže začine?Kako da čuvate sveže začine?
21. okt.
Sveži peršun, mirođija, celer, korijander, bosiljak i drugo sveže začinsko bilje mogu ostati sveži do 2 nedelje ili duže kada se čuvaju na ovaj način....
Da li je svež spanać koristan ili štetan?Da li je svež spanać koristan ili štetan?
02. april
Ako ipak želite da jedete svež spanać, onda je poželjno da birate mlađe listove, tzv. bejbi spanać. Mladi listovi sadrže manje količine oksalne kiseline....
Kako da saznamo da li je med prirodan pomoću svećeKako da saznamo da li je med prirodan pomoću sveće
02. avgust
Lažni i nečisti med je postao uobičajen na tržištu proslednjih godina uprkos tome što ljudi preferiraju 100% prirodni pčelinji med. Nažalost, često je moguće da nemate poverenja u etikete na kojima se spominje da je med...
Kako da prepoznamo da li je šaran svež?Kako da prepoznamo da li je šaran svež?
11. avgust
Najvažnije je i suštinski uslov jeste da bude sveža. Evo i nekih znakova po kojima lako možete shvatiti da li je šaran svež: 1....
Kako da prepoznamo dobar avokado i kako da ga čuvamoKako da prepoznamo dobar avokado i kako da ga čuvamo
26. feb.
Prosto pogledajte njegovu dršku - ona treba da bude suva i kada je sklonite, odozdo ispod nje mesto treba da je svetlo i svežije. Ako je braon i inače tamne boje, znači da stoji već duže vreme i nije vam potreban....
Kako da koristimo sojino mleko?Kako da koristimo sojino mleko?
27. avgust
Sojino mleko je popularna alternativa i zamena za kravlje mleko na biljnoj osnovi....
Kokos rolat da keksomKokos rolat da keksom
27. dec.
Napomena: Možete rolat dodatno da glazirate po želji, predlog je da otopite 100 gr. čokolade sa 1 s.k. arome pomorandže. Kokos rolat da keksom je gotov!...
Đuveč Prste da poližešĐuveč Prste da poližeš
14. feb.
Isecite meso na kockice i propržite. Dodajte luk, isečen na rebarca i šargarepu na kolutiće. Dodajte krompire, paradajz, začinei vino. Nakon što malo vri, dodajte iseckano suvo meso i masline. U đuvečaru sipajte malo...
Trouglovi prste da poližešTrouglovi prste da poližeš
30. avgust
2
Prethodno skuvamo sirup od šećera i vode i ostavljamo da se ohladi. Trouglove prelivamo u pelehu i ostavljamo 3-4 sata da upiju sirup, posle jedemo sa užitkom. Neka vam je slatko!...
Kako da prepoznate pravi sirKako da prepoznate pravi sir
15. feb.
Tehnolog nas je podsetio kako kvalitetan sir od ovčijeg mleka treba da odstoji najmanje 60 dana i da sazri, a od kravljeg mleka - najmanje 45 dana....
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?
22. avgust
Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju. Zovu ga još i kraljevka. Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku. Kod mladih je poluloptast...
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Da li je slanina korisna? Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Njegova proizvodnja se danas zasniva na velikom broju životinjskih ili biljnih masti i često se meša sa nemasnim mlekom, solju i emulgatorima....
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Tipičan primer hrane koja sadrži želatin su želirani deserti ili mleka, sitni slatkiši, žele bombone i kolači kao što su naprimer žele mede, koje deca mnogo vode....
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
Stevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
Da li je kačkavalj koristan?Da li je kačkavalj koristan?
05. januar
Verovatno se ovaj sir ne pravi od mleka. Odavno nije tajna da se u našoj zemlji u proizvodnji sira ne koristi samo mleko....
Da li je majonez koristan?Da li je majonez koristan?
18. maj
Pogledajte takođe: - Kako popraviti zgrudvani majonez; - Kako prepoznati kvalitetan majonez; - Kako napraviti majonez od mleka....
Da li je avokado koristan?Da li je avokado koristan?
28. okt.
Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...