Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?I ovaj koji ja nudim je: Na 50 g finog šećera dodaje se samo 1 kašičica vode. Meša se, dobija se pesak i stavlja se u veliku kašiku sa rupicama....
10. nov.
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaAko ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
07. avgust
Kako se peče zec u rerni - uputstvo za početnikePreliva se šoljom od 200 ml mlake vode i čašom piva, stavlja se folija i stavlja se u rernu na 4 sata na 140 stepeni. Rerna ne sme često da se otvara....
06. nov.
Kako se prave šnicle u rerni - vodič za početnikeOdgovarajući garnirung za šnicle u rerni su sveže salate od povrća....
01. april
Kako se prave makarone iz rerne - uputstvo za početnikePleh stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni i pastu pecite oko 30-40 minuta. Nakon što izvadite iz rerne možete posuti makraone šećerom u prahu....
26. mart
Koliko dugo se kuvaju tegle sa zimnicomAko želite da napravite kompot od trešanja, grožđa, višanja ili kajsija - kuvajte teglice oko 10 minuta.
7. Krastavce kuvajte između 5 i 10 minuta....
09. januar
Kako se pasterizuje kopriva?Ako ima potrebe, dopunite teglu vodom u kojoj ste je blanširali i nakon toga dobro zatvorite poklopcima i kuvajte tegle oko 20 minuta, da se kopriva pasterizuje....
09. nov.
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
13. dec.
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini.
Zatim lagano udarite...
13. januar
Fondan krompirići (krompirići iz rerne koji se tope)Rerna - na 180 stepeni;
Keramička posuda oko 28/20 cm.
Krompir oljuštiti i naseći na velike kocke....
18. januar
Kako da očistimo rernu bez hemikalijaRerna se izbriše vlažnom krpom i maze dobijenom smesom. Ostavlja se da deluje jednu noć. Metoda je najkorisnija kada rerna nije mnogo prljava. Redovno nanosite.
Braon naslage iz rerne se najteže čiste....
09. mart
Kako da napravimo domaću jufkuPecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 190 °C dok ne postane zlatasta.
Već znate kako da napravite domaću jufku.
Prijatno!...
14. jul
Kako se čuva čaj?Jedva da postoji neko drugo piće koje bi se moglo koristiti kao efikasan lek i istovremeno piti samo iz zadovoljstva. Nekoliko stvari koje treba znati o pravilnom čuvanju čaja:
- Stavite biljku u zatvorene i apsolutno...
06. dec.
Kako se čisti artičoka?Artičoka je poznata od davnina, zvala se cvetnim povrćem i često se koristila za ukrašavanje enterijera. Artičoka se koristila za ishranu još u Staroj Grčkoj, bila je poznata u Drevom Egiptu, a u Starom Rimu je uvek...
29. nov.
Kako se konzervira bundeva?Pripremite odgovarajuće tegle, u njih ubacite rendanu bundevu i dolijte vode toliko da ukloni vazduh iz njih. Zatvorite tegle i sterilišite ih 40 minuta ako su male. Za veće tegle vreme sterilizacije treba produžiti....
08. nov.
Kako se konzervira vrganj?Tegle se sterilišu 60 minuta.
Pečurke se mogu koristiti sveže, soljene ili marinirane pre slaganja u tegle....
24. okt.
Kako se suši riba?I kad smo već kod teme o ribama, podsetimo se da se sveža riba brzo pokvari. Zbog toga se morao pronaći neki način da se ona sačuva. Jedan takav postupak je sušenje – metoda čuvanja hrane, koja funkcioniše tako što uklanja...
30. sep.
Kako se prafi kefir?Kada dobijete zrna kefira, stavite ih u teglu napunjenu skoro do vrha mlekom. Zatvorite teglu tako da vazduh ne može da uđe....
24. avgust
Kako se suše biljke?Posle pola sata okrenite ih i ponovo uključite rernu na 30 minuta. Po isteku ovog sata isključite rernu i ostavite je otvorenu da se biljke ohlade. Za još sat vremena biće spremne da se skladište....
14. jun
Kako se sagorevaju kalorijeKada čujete reč metabolizam bolje je da se razmislite o tome koliko kalorija sagoreva vaše telo. Kalorija jedinica za merenje energije ljudskog tela. Hrana koju jedemo nam nabavlja kalorije putem proteina, ugljenih hidrata...
03. jun
Kako se zamrzava povrćePravilno zamrznuto povrće se čuva duže vreme u zamrzivaču i prilikom kuvanja ima predivne kvalitete ukusa i njihove korisne materije se optimalno koriste.
Većina povrća se zamrzava nakon što se blanšira. Zamrznuti zeleni...
27. april
Kako se konzervira patlidžan?Za konzerviranje koristite samo čiste tegle bez mirisa.
Kada se priprema patlidžana završi, tegle se sterilišu na standardni način i stavljaju naopačke dok se ne ohlade....
07. mart
Kako se priprema jaretina?Istina je da je jareće meso pogodno za sve - za pravljenje supa, pečeno na ražnju ili u rerni ili dinstano u ukusnim mesnim čorbama....
20. nov.
Kako se špikuje meso?Kad se dobro uprži, meso stavite u glinenu posudu sa masnoćom od prženja i nastavite da ga pečete još 40 minuta u rerni. Poslužite isečeno na kriške.
Napomena: Špikuje se samo meso, na primer cela noga ili plećka....
12. januar