Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pasterizuje kopriva?

Kako se pasterizuje kopriva?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako se pasterizuje kopriva?

Kopriva je jedna od najkorisnijih biljaka, koje čovečanstvo poznaje. Često nazivana Caricom biljaka, kopriva ima izuzetna lekovita svojstva, a oblogom od korena koprive i vodicom os prokuvanih listova koprive, mogu da se uspešno leče respiratorni problemi, opadanje kose, dijabetes, reumatske i bolesti bubrega, anemije, alergije i dr.

Kopriva, pored toga, ima i čudesan kvalitet ukusa. Od nje mogu da se pripreme aromatične čorbe od koprive, janije sa koprivom ili meze za pivo, kao što su ćuftice od kopriva ili pohovani vrhovi koprive.

Na žalost, ova biljka koja ponekad može i da vas opeče, može da se bere samo u periodu maj – septembar, i zbog toga, sve više domaćica traži način da sačuva koprivu za zimu.

Mnoge domaćice pribegavaju sušenju koprive ili njenom zamrzavanju u zamrzivaču, ali malo njih zna da kopriva može da se pasterizuje. Dobro očišćena kopriva se blanšira u vreloj vodi na 2-3 minuta, nakon čega se vadi i dok je još vruća, ređa se u tegle.

Važno je da se kopriva dobro pritisne, kako bi izabaci sav vazduh iz tegle. Ako ima potrebe, dopunite teglu vodom u kojoj ste je blanširali i nakon toga dobro zatvorite poklopcima i kuvajte tegle oko 20 minuta, da se kopriva pasterizuje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni